Με επιστολή στον Υπουργό Υγείας ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων ζητά την παρέμβασή τη για την απαγόρευση εξαγωγών και να μπει «άμεσα τέλος σ’ αυτό το γαϊτανάκι του παραλογισμού». Ο σύλλογος διαμαρτύρεται για στραγγαλισμό του κλάδου, προειδοποιώντας για συνέπειες τόσο σε επίπεδο ΕΟΠΥΥ αλλά και σε θέσεις εργασίας.
Ο σύλλογος επισημαίνει ότι μετά το κενό στη διοίκηση του ΕΟΦ ζητά από τον κ. Χρυσοχοΐδη να επανεξετάσει την απόφαση της απαγόρευσης εξαγωγών της 27ης Ιουλίου, η οποία λήφθηκε «ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΛΕΓΧΟ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ από τον Ε.Ο.Φ ,βασιζόμενη σε μία ατεκμηρίωτη δήθεν καταγγελία συνδικαλιστικού φορέα». Σε αυτή την απαγόρευση έχουν συμπεριληφθεί περισσότερα από 50 προϊόντα, τα οποία διαθέτουν πληθώρα ελληνικών γενοσήμων, σύμφωνα με τον σύλλογο. «Δεδομένου ότι ο ΕΟΦ σε εγκύκλιό του της 05/07/23 έδωσε τον ορισμό της έλλειψης ενός φαρμάκου σε συνάρτηση ύπαρξης ή μη γενοσήμων, αντιλαμβάνεστε ότι η διατήρηση αυτών των προϊόντων σε καθεστώς απαγόρευσης προσκρούει στον βασικό στόχο της κυβερνητικής πολιτικής για αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων και δεν προστατεύει με κάποιον τρόπο τη δημόσια Υγεία, αλλά σίγουρα προστατεύει κάποια πολύ συγκεκριμένα συμφέροντα και μόνο (συντεχνιακά και ιδιωτικά)» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.
Επίσης, οι φαρμακαποθηκάριοι διαμαρτύρονται γιατί έχουν ενταχθεί 25 εμβόλια τα οποία είναι σε «προσωρινή απαγόρευση εξαγωγής» εδώ και 9 συναπτά έτη. Με νόημα τονίζεται ότι η απόφαση αναφέρει πως «δεν υφίσταται έλλειψη σε αυτά αλλά … ίσως και να προκύψει κάποτε στο μέλλον».
Στο πλαίσιο συμμόρφωσης με τις οδηγίες του Υπουργείου όλες οι φαρμακαποθήκες δήλωσαν τα αποθέματά τους σε μια πληθώρα προϊόντων κατ’ επανάληψη (στις 1/8, 27/9, 5/10, 12/10 και 19/10). Ο σύλλογος τονίζει ότι πλέον το Υπουργείο είναι σε θέση να γνωρίζει «για μια πληθώρα από τα σκευάσματα τα οποία βρίσκονται σε καθεστώς σχεδόν μόνιμης απαγόρευσης εξαγωγών, όχι απλώς είναι σε επάρκεια αλλά υπερπλεοναζουν στα ράφια των φαρμακαποθηκών με κίνδυνο λήξης και καταστροφής τους».
Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση σημειώνεται πως «η συντριπτική πλειοψηφία των ΚΑΚ παραβιάζει την εθνική νομοθεσία τόσο ως προς την υποχρέωση τήρησης τρίμηνων αποθεμάτων όσο και ως προς την υποχρέωση εφοδιασμού της αγοράς με ποσότητες μεγαλύτερες κατά 25% της τρέχουσας συνταγογράφησης». Μάλιστα, επαναφέρεται η έλλειψη ελέγχων σε φαρμακεία για την χορήγηση «σκευασμάτων που τελούν υπό απαγόρευση εξαγωγής μόνο με ηλεκτρονική συνταγή καθώς και ποιοι ωφελούνται από την ανυπαρξία ελέγχων». Αιχμές αφήνονται για fake news και επικοινωνιακά τρικ, ενώ η Πολιτεία διαβεβαίωνε για «ομαλοποίηση» της αγοράς μέσα στο ίδιο το Κοινοβούλιο ! Επίσης, στην εγχώρια απαγόρευση είχε αντιδράσει με επιστολή της η Επίτροπος Υγείας προς τον κ. Πλεύρη, ενώ σε νέα επιστολή δύο επίτροποι αυτή τη φορά «χαρακτήρισαν την απόφαση ως ανυπόστατη για την ΕΕ και εξ αυτού του λόγου, νομικά μη δεσμευτική για τις Ελληνικές Φαρμακαποθήκες».
Προς επίρρωση των επιχειρημάτων του, ο σύλλογος υπενθυμίζει ότι «οι φαρμακαποθήκες αποτελούν το βασικό πιστωτή του ΕΟΠΥΥ κι ότι αυτό επιτυγχάνεται χάρη στη ρευστότητα που τους παρείχαν ΚΑΙ οι ΝΟΜΙΜΕΣ παράλληλες εξαγωγές, οι οποίες όμως βαίνουν επιθετικά μειούμενες την τελευταία διετία λόγω των ατεκμηρίωτων αποφάσεων απαγόρευσης τους».
Φρένο ζητούν να μπει στην «εμμονική, τιμωρητική πολιτική», που άρχισε το 2022 και «προσφάτως νομιμοποιήθηκε και από εσάς», σχολιάζεται στην επιστολή, προειδοποιώντας ότι κινδυνεύουν χιλιάδες θέσεις εργασίας και να ξεσπάσει ένα «ανεξέλεγκτο ντόμινο αρνητικών εξελίξεων».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ