Στο ίδιο έργο θεατές βρίσκονται και φέτος οι Θαλασσαιμικοί, που καταγγέλλουν συνεχιζόμενες ελλείψεις σε αίμα όλων των ομάδων, από τις αρχές Αυγούστου μέχρι και σήμερα.
Εξαιτίας της ανεπάρκειας αυτής, οι περίπου 1.000 πολυμεταγγιζόμενοι ασθενείς αναγκάστηκαν είτε να λάβουν πολύ μικρότερη ποσότητα αίματος από την απαραίτητη για τον οργανισμό και την καλή πορεία της υγείας τους, είτε ακόμη χειρότερα να αναβάλλουν τις μεταγγίσεις τους. Στο «Λαϊκό» για παράδειγμα, όπου μεταγγίζονται 40 θαλασσαιμικοί, οι προγραμματισμένες μεταγγίσεις αναβλήθηκαν για περισσότερες από 20 μέρες, με αποτέλεσμα ο αιμοτοκρίτης τους να αγγίξει το… 18!
«Την Παρασκευή μας είπαν ότι βρέθηκαν 6 μονάδες αίματος, δηλαδή θα μεταγγιζόντουσαν 6 άτομα. Σήμερα, που κάναμε αναφορά στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, μας είπαν από το νοσοκομείο ότι περιμένουν περισσότερες μονάδες αίματος,» αναφέρει στο Virus η Βάνα Μύριλλα, Πρόεδρος ΠΑΣΠΑΜΑ, υπενθυμίζοντας ότι το ίδιο πρόβλημα υπήρχε και πέρυσι (εδώ), αλλά και παλιότερα. Μάλιστα, ο νέος Διοικητής είπε ότι στους εκπροσώπους του Συλλόγου ότι το πρόβλημα δεν ήταν σε γνώση του, όπως είχε δηλώσει και ο προηγούμενος ενώ άγνοια δήλωσε και η Διοίκηση του ΕΚΕΑ, η οποία πριν από μία εβδομάδα εμφανιζόταν καθησυχαστική για την επάρκεια αίματος της χώρας στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκα για το θέμα στην Αριστοτέλους (εδώ).
Οι ελλείψεις βεβαίως δεν εντοπίζονται αποκλειστικά στο «Λαϊκό», αφού καταγγελίες υπάρχουν επίσης για το Παίδων «Αγ. Σοφία», το ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς» και αλλού. «Επάρκεια συνολικά μπορεί να υπάρχει, αλλά δεν υπάρχει ειδικά. Δηλαδή, μπορεί να περισσεύουν στο Ελπίς 50 μονάδες αλλά να μην τις στέλνει στο Γεννηματάς, παρότι υποχρεούνται να το κάνει από το νόμο. Πέρυσι έγινε το ίδιο και είπαν ότι δεν γίνεται να μην παίρνουμε τις άδειές μας και να ασχολούμαστε με τους ασθενείς του ΓΝΑ» λέει η Πρόεδρος του ΠΑΣΠΑΜΑ. «Στο Παίδων για παράδειγμα δεν υπάρχει παρασκευαστής, στο Λαϊκό η Αιμοδοσία διαχρονικά δεν ενημερώνει για την έλλειψη αίματος τη Διοίκηση και δεν κάνει έγκαιρα εξορμήσεις για την προσέλκυση αιμοδοτών» εξηγεί η κα Μύριλλα, επισημαίνοντας ότι ρόλο παίζει βεβαίως η εμφάνιση της ελονοσίας, η παροδική μείωση των αιμοδοτών κάθε καλοκαίρι, ο ανεξήγητα μειωμένος αριθμός ασκών αίματος που λάβαμε φέτος από την Ελβετία, κ.ά.
«Συνεπώς υπάρχουν ειδικά προβλήματα αλλά και ένα γενικό, που αφορά στην κουλτούρα αιμοδοσίας στη χώρα όπου τα ποσοστά εθελοντικής αιμοδοσίας δεν ξεπερνούν το 4.5%» καταλήγει η Πρόεδρος του ΠΑΣΠΑΜΑ, επισημαίνοντας πως η χώρα παραδόξως διαθέτει 96 αιμοδοσίες (σχεδόν μία ανά νοσοκομείο).
Κι αν αναρωτιέται κανείς τι κάνει για όλα αυτά η εποπτεύουσα αρχή που είναι το ΕΚΕΑ, αξίζει να μάθει ότι μόλις φέτος (!) απέκτησε Οργανισμό…
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ