Με επιστολή του ο ΣΦΕΕ προς τον πρωθυπουργό κάνει επείγουσα έκκληση για άμεση αναθεώρηση του φαρμακευτικού προϋπολογισμού στα νοσοκομεία. Τα μέλη του συνδέσμου εκφράζουν την έντονη ανησυχία και απογοήτευσή τους και ζητούν συνάντηση μαζί του για να αποτραπεί ο κίνδυνος διακοπής κυκλοφορίας των καινοτόμων φαρμάκων.
Σε δεινή θέση βρίσκονται όπως περιγράφουν, καθώς «10 μήνες μετά το κλείσιμο του έτους 2023 και 16 μήνες μετά το κλείσιμο του πρώτου εξαμήνου του 2023, οι εταιρείες-μέλη μας έλαβαν τα σημειώματα για το νοσοκομειακό Clawback για την περίοδο αυτή, με τις υποχρεωτικές επιστροφές για την μεγαλύτερη μερίδα της αγοράς να φτάνουν στο εξωφρενικό 83%, ενώ στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου αγγίζουν το 92%». Ο ΣΦΕΕ τόνισε το πρόβλημα τόσο στα αρμόδια Υπουργεία όσο και στις επιτροπές, αλλά δεν βρήκε ευήκοα ώτα για να αναγνωριστούν τα λάθη και να γίνει διόρθωσή τους.
Με νόημα ο ΣΦΕΕ υπενθυμίζει στον πρωθυπουργό ότι στη συνάντηση που είχε με τους προέδρους της Παγκόσμιας Φαρμακοβιομηχανίας δεσμεύτηκε «για έμπρακτη στήριξη της καινοτομίας και τη βελτίωση της προβλεψιμότητας και βιωσιμότητας των φαρμακευτικών εταιρειών». Αντίθετα με την δική του υπόσχεση, τα μέτρα αυτά λειτουργούν ενάντια σε ένα περιβάλλον επιχειρηματικής σταθερότητας. Μάλιστα, ο ΣΦΕΕ προειδοποιεί για συνέπειες στην κοινωνία καθώς είναι πλέον πιθανόν «οι μητρικές εταιρείες να αποφασίσουν ότι η είσοδος των καινοτόμων φαρμάκων στο νοσοκομείο δεν είναι πλέον βιώσιμη, δεδομένου ότι το κόστος τους καλύπτεται πλέον από τις ίδιες τις φαρμακευτικές εταιρείες».
Επίσης, στην επιστολή γίνεται λόγος για «πρωτοφανές για τα Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια δεδομένα ύψος των επιστροφών στα νοσοκομειακά φάρμακα» και τονίζεται πως είναι αποτέλεσμα μιας διαχρονικά αποτυχημένης πολιτικής που ακολουθείται στον τομέα του φαρμάκου και της ακραίας υποχρηματοδότησης του νοσοκομειακού φαρμακευτικού προϋπολογισμού. Ο ΣΦΕΕ υποστηρίζει πως ο «λανθασμένος» κλειστός προϋπολογισμός είναι σε βάρος των εταιρειών που προμηθεύουν τα αναγκαία φάρμακα. Χαρακτηριστικά, ο Σύνδεσμος αναρωτιέται «πώς είναι δυνατόν ένα φάρμακο που τιμολογείται με βάση τις δύο χαμηλότερες τιμές στην Ευρωζώνη, χωρίς ποτέ να αυξηθεί η τιμή του, να θεωρείται οικονομικά βιώσιμο όταν επιστρέφει το 83% των τιμολογημένων πωλήσεών του;»
Κατόπιν αυτών, ο ΣΦΕΕ ζητά την επαναξιολόγηση του νοσοκομειακού προϋπολογισμού τόσο για το 2023, όσο και για το 2024, «που βαίνει χειρότερο, με πρόσθετα κονδύλια, και όχι με τη μεταφορά του βάρους από τη μία πλευρά στην άλλη» όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του. Ο Σύνδεσμος αποσαφηνίζει ότι σε περίπτωση που εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται τέτοιες πρακτικές είναι αναμενόμενη «η αποχώρηση πολλών προϊόντων ή ακόμα και ολόκληρων εταιρειών από τη χώρα». Επίσης, διευκρινίζεται πως «η ευθύνη για την πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών στις καινοτόμες θεραπείες δεν μπορεί να συνεχίσει να βαρύνει σχεδόν αποκλειστικά τις φαρμακευτικές εταιρείες».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ