Η νόσος του Parkinson είναι μια προοδευτική, χρόνια εκφυλιστική νόσος που επηρεάζει την κινητικότητα και πολλαπλά άλλα νευρολογικά συστήματα. Θεωρείται η 2η πιο συχνή νευροεκφυλιστική νόσος. Επηρεάζει συνήθως άτομα μέσης ή μεγάλης ηλικίας, αλλά σε ένα ποσοστό γύρω στο 10% αφορά ασθενείς με ηλικία έναρξης κάτω των 50 ετών. Η νόσος, ειδικά στα προχωρημένα της στάδια, προκαλεί σημαντική αναπηρία και επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό και τους φροντιστές, αλλά και γενικότερα το κοινωνικό περιβάλλον.
Με στόχο την ανάπτυξη ενός γόνιμου διαλόγου μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας, των ασθενών και των οικείων τους, η Β΄ Πανεπιστημιακή Νευρολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση σχετικά με τη νόσο του Parkinson το Σάββατο 8 Απριλίου 2017.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, Νευρολόγοι με εξειδίκευση στη νόσο του Parkinson καθώς και άλλοι Επαγγελματίες Υγείας αλλά και ασθενείς, θα αναπτύξουν με απλό και εύληπτο τρόπο τις ιδιαιτερότητες της ασθένειας, τους πολλαπλούς τρόπους αντιμετώπισής της και τις μελλοντικές προοπτικές για νευροπροστατευτικές θεραπείες. Μάλιστα, μεγάλο μέρος της εκδήλωσης θα έχει διαδραστικό χαρακτήρα, οπότε και οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν ερωτήσεις στους ειδικούς και να ενημερωθούν για τα θέματα που τους απασχολούν.
Ο Λεωνίδας Στεφανής, Καθ. Νευρολογίας & Νευροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, αναφέρει σχετικά: «Οι υπάρχουσες θεραπείες αντιμετωπίζουν μόνον εν μέρει τα κλινικά συμπτώματα της νόσου, ενώ συνδυάζονται και με σημαντικές επιπλοκές. Παρά την ανάπτυξη τα τελευταία έτη νέων παρεμβατικών μεθόδων αντιμετώπισης της νόσου, σημαντικά προβλήματα παραμένουν, ιδιαίτερα όσον αφορά τα μη κινητικά συμπτώματα. Μελλοντικές νευροπροστατευτικές θεραπευτικές προσεγγίσεις αναμένεται να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ασθενών και των οικείων τους. Για την ανάπτυξη και τον έλεγχο της δράσης των θεραπειών αυτών είναι ιδιαίτερα σημαντική η συλλογή δεδομένων βιολογικών δεικτών εξέλιξης της νόσου στα πλαίσια μελετών που διεξάγονται σε διεθνές επίπεδο, αλλά και στην Ελλάδα. Ειδικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν γενετικώς καθορισμένες κληρονομικές μορφές νόσου Πάρκινσον, που υπάρχουν και στον Ελληνικό χώρο, και έχουν δώσει λαβή για την κατανόηση της παθογένειας της νόσου. Υπάρχει η ελπίδα τα επόμενα χρόνια, με βάση τα ευρήματα που προκύπτουν από την μελέτη των ασθενών αυτών, αλλά και πειραματικές μελέτες στο εργαστήριο, να ανακαλυφθούν θεραπείες που θα είναι πραγματικά νευροπροστατευτικές. Τέτοιες θεραπείες μπορεί να εφαρμόζονται σε ομάδες ασθενών με ειδικό κλινικό, γενετικό, ή βιοχημικό προφίλ, στα πλαίσια της προσωποποιημένης Ιατρικής».
Η εκδήλωση, που τελεί υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Νευρολογικών Επιστημών και θα πραγματοποιηθεί στο κεντρικό αμφιθέατρο του Νοσοκομείου «Αττικόν».
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ