Με την ανακάλυψη αυτή «ανοίγει» ο δρόμος για την ανάπτυξη μιας μελλοντικής εξέτασης αίματος, η οποία θα προειδοποιεί τις γυναίκες κατά πόσο κινδυνεύουν να εμφανίσουν τη νόσο, ακόμη κι αν δεν έχουν κληρονομήσει τα σχετικά γονίδια υψηλού κινδύνου.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές του University College του Λονδίνου, με επικεφαλής τον καθηγητή Μάρτιν Γουιντσβέντερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Genome Medicine» (αναλύοντας το DNA από δείγματα αίματος, που είχαν πάρει από περίπου 250 γυναίκες, καρκινοπαθείς και μη), ο έλεγχος βρίσκεται στο μοριακό «αποτύπωμα» του DNA. Συγκεκριμένα, η παρουσία του υποδηλώνει την ύπαρξη του μεταλλαγμένου γονιδίου BRCA1, στον οργανισμό μιας γυναίκας, το οποίο αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Όμως η ίδια βιοχημική ένδειξη υπάρχει επίσης και στις γυναίκες που, αν και δεν έχουν την εν λόγω μετάλλαξη, παρ’ όλα αυτά αναπτύσσουν καρκίνο στο μαστό.
Περίπου το 10% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού προκαλούνται από μεταλλάξεις των γονιδίων BRCA1 και BRCA2, οι οποίες κληρονομούνται από τους γονείς, ενώ για το υπόλοιπο 90% δεν έχει βρεθεί -προς το παρόν τουλάχιστον- κάποια γενετική αιτία. Μία γυναίκα που έχει το γονίδιο BRCA1, αντιμετωπίζει σημαντικό κίνδυνο (85%) να εμφανίσει καρκίνο του μαστού, γεγονός που μερικές φορές οδηγεί στη δραστική -και επώδυνη- απόφαση να κάνει μαστεκτομή για προληπτικούς λόγους.
Μέχρι σήμερα δεν είχε βρεθεί κάποιος αξιόπιστος τρόπος να προβλέπεται έγκαιρα η πιθανότητα ενός μη κληρονομικού καρκίνου του μαστού, που δεν αφορά δηλαδή τα γνωστά γονίδια BRCA1 και BRCA2.
Όσο πιο νωρίς μια γυναίκα γνωρίζει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, τόσο πιο έγκαιρα θα μπορεί να πάρει τα μέτρα της, κάνοντας τις αναγκαίες αλλαγές στον τρόπο ζωής της, σε συνεννόηση με τον γιατρό της, ο οποίος μπορεί παράλληλα να συστήσει φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργική επέμβαση.
Εξέταση αίματος προβλέπει τον καρκίνο του μαστού
Σχετικά άρθρα
Περιοδικό Pharma & Health Business

Δημοφιλή
Ποιος είναι ο Εμμανουήλ Φανδρίδης ο χειρουργός που ανέλαβε την επέμβαση της Μαρέβας Μητσοτάκη
Νέες προοπτικές για την ποιότητα ζωής των ασθενών με Fabry στην Ευρώπη
Έναρξη διάθεσης Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από ιδιωτικά φαρμακεία: Νέα εποχή πρόσβασης για τους ασθενείς
Η προκήρυξη 2Κ/2026 φέρνει τη μεγαλύτερη ενίσχυση φυσικοθεραπευτών στο ΕΣΥ εδώ και 15 χρόνια
CHAMPS και Κέντρα Πρόληψης: Ενστάσεις για τον σχεδιασμό του UNODC στην Ελλάδα
Πρώτο πανελλαδικά σε επισκέψεις το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας για το 2025















Comments (0)