Η Ελληνική Εταιρεία Κεφαλαλγίας οργανώνει εκστρατεία ενημέρωσης επαγγελματιών υγείας και κοινού για τα προβλήματα της Κεφαλαλγίας και της Ημικρανίας, στο πλαίσιο της Πανευρωπαϊκής Ημέρας Δράσης για την Κεφαλαλγία, στις 12 Σεπτεμβρίου. Προσδοκία αποτελεί η ορθή διάγνωση, η αντιμετώπιση, η προφύλαξη και η αποφυγή κατάχρησης φαρμακευτικών ουσιών και αυτοθεραπείας.
Το εγχείρημα θα ολοκληρωθεί με βασικές δράσεις το ενημερωτικό σποτ στην τηλεόραση με θέμα την Κεφαλαλγία που θα παίζεται σε όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου. Επίσης, διοργανώνονται ομιλίες σε μέσα μαζικής ενημέρωσης από τα μέλη του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας για την ενημέρωση του ευρύτερου κοινού.
Η Ελληνική Εταιρεία Κεφαλαλγίας -Επιστημονική Εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα η οποία δραστηριοποιείται 33 και πλέον χρόνια από την ίδρυση της υποστηρίζει την άποψη ότι η καλύτερη θεραπεία μιας πάθησης είναι η προληπτική διαχείρισή της, που επιτυγχάνεται με ενημέρωση του γενικού πληθυσμού και επαγρύπνηση των φροντιστών υγείας, που αποτελεί και σκοπό αυτής της εκστρατείας.
Είναι το δεύτερο σημαντικότερο ιατρικό πρόβλημα παγκοσμίως, μετά την τεριδόνα και πρώτη αιτία αναπηρίας σε άτομα κάτω των 50 ετών, λόγω απώλειας ποιοτικού χρόνου και πόνου. Ευτυχώς η επιστημονική κοινότητα διερευνά και προσφέρει συνεχώς νέες θεραπείες.
Βιολογικοί παράγοντες απόλυτα συνδεδεμένοι με τη παθοφυσιλογία της ημικρανιας και συσκευές νευρο-ερεθισμού προστίθενται στα κλασικά φάρμακα για την προφύλαξη της ημικρανίας και των άλλων Κεφαλαλγιών, όπως είναι η Αθροιστική Κεφαλαλγία. Άξιο λόγου είναι ότι στην Ελλάδα πραγματοποιούνται εκτενείς κλινικές μελέτες και αποβλέπουν στην επιστημονική τεκμηρίωση αυτών των θεραπειών, οι οποίες αναμένεται να αλλάξουν πλήρως τη θεραπευτική κατάσταση που επικρατεί τώρα.
Οι πάσχοντες χρειάζονται ιατρική παρακολούθηση και πρόσβαση στις νέες εξειδικευμένες θεραπείες, γιατί δεν μπορούν από μόνοι τους να διαχειριστούν αυτό το ιατρικό πρόβλημα. Ακόμη και εάν δεν εκλείψουν οι συχνές κεφαλαλγίες αντιμετωπίζονται. Η ανακούφιση που η ιατρική θεραπεία προσφέρει, αλλάζει πραγματικά τη ζωή του ασθενή και της οικογένειάς του.
Η αλόγιστη χρήση αναλγητικών μπορεί να επιδεινώσει τους πονοκεφάλους. Δεν αρκούν οι φιλικές συμβουλές και οι παραδοσιακοί τρόποι για να αντιμετωπίσει κανείς τον πονοκέφαλό του: Ούτε το ξεμάτιασμα!
Ειδικά Κέντρα Κεφαλαλγίας λειτουργούν σε αρκετά δημόσια νοσοκομεία στελεχωμένα με ειδικούς γιατρούς (αναφέρονται στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Εταιρίας Κεφαλαλγίας www.kefalalgia.gr), που καθοδηγούν με επιστημονικότητα, αποτελεσματικότητα και ασφάλεια τους Κεφαλαλγικούς ασθενείς. Μην ξεχνάς οι κεφαλαλγίες δεν σκοτώνουν ζωές, αλλά ημέρες Ζωής. Μπορείς να τις κερδίσεις πίσω, το οφείλεις στον εαυτό σου και στην οικογένεια σου.
Πρόκειται τρεις κατηγορίες που έχουν εν μέρει διαφορετικό μηχανισμό δράσης και διαφορετικό τρόπο χορήγησης: τις τζεπάνες και τις ντιτάνες που χορηγούνται από το στόμα και τα μονοκλωνικά αντισώματα κατά του πεπτιδίου CGRP, εξηγεί ο Δήμος-Δημήτριος Μητσικώστας, καθηγητής Νευρολογίας ΕΚΠΑ, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας.Στην τελευταία κατηγορία εντάσσονται τέσσερα φάρμακα που είναι όλα ενέσιμα και χορηγούνται είτε μια φορά το μήνα, είτε κάθε τρεις μήνες. Και τα τέσσερα φάρμακα είναι απόλυτα ειδικά για την ημικρανία και προέρχονται από έρευνα που αποδεικνύει ότι ο στόχος τους, το CGRP, εμπλέκεται στη δημιουργία της ημικρανίας, είναι δηλαδή φάρμακα «ειδικού μηχανισμού και συγκεκριμένης πάθησης».
Όμως η αυξημένη τιμή τους δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στην προσβασιμότητά τους. Αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη, στην Ελλάδα ωστόσο η προσβασιμότητα είναι περισσότερο περιορισμένη, σχεδόν σταργγαλισμένη, σύμφωνα με τον καθηγητή. Ο τρόπος χορήγησης με πλήρη αποζημίωση που υφίσταται επί του παρόντος, δημιουργεί εξαιρετικά προβλήματα στους συνταγογράφους νευρολόγους, περιορίζοντας έτσι σημαντικά τον αριθμό των ασθενών πουθεραπεύονται με τις νέες ειδικές για την ημικρανία θεραπείες. Αυτό είναι άδικο και υποτιμητικό για τους συμπολίτες μας που έχουν συχνά ημικρανία, αναδεικνύοντας μια αρνητική εις βάρους τους διάκριση εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ, αφού σε άλλες νευρολογικές παθήσεις με ακριβότερες θεραπείες δεν ισχύουν οι ίδιοι περιορισμοί.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ