Ένα ακόμη ταξίδι στο Αιγαίο πραγματοποιήθηκε φέτος από τη φαρμακευτική εταιρεία Novo Nordisk, τη Hellenic Sea Ways και την Aid Care Plus, με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση του κοινού για το Σακχαρώδη Διαβήτη, επαναλαμβάνοντας την περσινή πρωτότυπη καμπάνια με σύνθημα «Πάμε Αιγαίο… για να αλλάξουμε το διαβήτη!».
Οι τρεις εταιρείες, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Διαβήτη (14/11) πέρυσι είχαν μετρήσει το σάκχαρο σε περίπου 150 άτομα, παρέχοντάς τους παράλληλα την ευκαιρία να λάβουν πληροφορίες και συμβουλές για την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και τη σωστή αντιμετώπιση της νόσου. Φέτος, η δράση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015 στο δρομολόγιο Πειραιάς-Μυτιλήνη-Πειραιάς του πλοίου Αριάδνη, πετυχαίνοντας ανάλογο «σκορ»: 146 άτομα όλων των ηλικιών, μεταξύ των οποίων και μέλη του πληρώματος ανταποκρίθηκαν με ικανοποίηση στο κάλεσμα.
Στον ενδιάμεσο σταθμό του ταξιδιού, στη Λέσβο, η ομάδα της Novo και της ACP έκανε στάση σε ιστορικό ξενοδοχείο του λιμανιού, στο οποίο και πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση για το διαβήτη. Οι παρευρισκόμενοι, άνθρωποι τρίτης ηλικίας πολλοί από τους οποίους ζουν με το διαβήτη, μπόρεσαν να ενημερωθούν έγκαιρα από εξειδικευμένους επιστήμονες για τη νόσο, να απευθύνουν ερωτήματα που έχουν και να λάβουν προσωποποιημένες συμβουλές, να πάρουν φυλλάδια για να πληροφορήσουν τον κύκλο τους και φυσικά να μετρήσουν δωρεάν το σάκχαρό τους.
«Είναι σημαντικό άτομα που ανήκουν στις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου να ελέγχουν ετησίως το σάκχαρό τους με μετρήσεις στο δάκτυλο ή ακόμα καλύτερα με ένα ετήσιο ckeck up, ενώ οι πάσχοντες οφείλουν να είναι σε επιφυλακή σε σχέση με τα συμπτώματα ενός απορυθμισμένου διαβήτη» τόνισε μεταξύ άλλων η ενδοκρινολόγος Πολυξένη Μπομπότη. «Οι μελέτες αναφέρουν ότι 1ας στους 4 δεν γνωρίζει ότι πάσχει από διαβήτη, ενώ πολλοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι πάσχουν δεν είναι σωστά ρυθμισμένοι με αποτέλεσμα να έχουν επικίνδυνες επιπλοκές» συμπλήρωσε.
Από την πλευρά της η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, Μαρία Μαντζώρου, αναφέρθηκε στις υγιεινές συνήθειες που θα πρέπει να ακολουθούνται. «Μία απώλεια 10% του σωματικού βάρους σε έναν υπέρβαρο ή παχύσαρκο ασθενή βελτιώνει πολύ τον έλεγχο της γλυκόζη στο αίμα, την αρτηριακή πίεση όταν έχουμε και τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα κι αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί ο λιπιδαιμικός έλεγχος βοηθάει να κρατάμε μακριά τα καρδιαγγειακά που είναι η Νο1 αιτία θανάτου στους διαβητικούς» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Όταν περπατάμε πάνω από 2,5 ώρες την εβδομάδα, δηλαδή μισή ώρα την ημέρα για 5 φορές την εβδομάδα, τότε μειώνουμε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κατά 63-69%» πρόσθεσε.
Από τις μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν τόσο στο πλοίο όσο και στη Λέσβο, τα περιστατικά ατόμων με «τσιμπημένο» σάκχαρο δεν έλειψαν και η νοσηλεύτρια της ομάδας συνέστησε σε ορισμένους να επισκεφθούν το γιατρό τους και να κάνουν περαιτέρω εξετάσεις. Αρκετά αφορούσαν σε ηλικιωμένους, οι οποίοι αν και δήλωσαν ότι παίρνουν φαρμακευτική αγωγή προφανώς δεν ήταν καλά ρυθμισμένοι. Επίσης, τρεις από τους μετρηθέντες ήδη λάμβαναν ινσουλίνη και η δωρεάν εξέταση γι’ αυτούς ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Προς επιβεβαίωση, μάλιστα, των επιστημονικών συμβουλών που δίνονται για την πρόληψη και ρύθμιση του διαβήτη, ένα γκρουπ νέων και ιδιαίτερα γυμνασμένων ανδρών που μετρήθηκε έχοντας καταναλώσει μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων, κατέγραψε εντελώς φυσιολογικές μετρήσεις.
Η καμπάνια πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, με την υποστήριξη της Bayer.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ