Νέα έκθεση της Deloitte ενθαρρύνει την υιοθέτηση των προτύπων GS1 και την εφαρμογή barcode καθώς αυτά αυξάνουν το αίσθημα ασφάλειας και συμβάλλουν στο κλίμα εμπιστοσύνης για τον εμβολιασμό έναντι της λοίμωξης Covid-19.
Σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση, η χρήση κοινών προτύπων σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα της Υγείας θα συμβάλλει στο εγχείρημα του εμβολιασμού. Σε πρώτο επίπεδο η καθολική υιοθέτηση παγκόσμιων προτύπων σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού της υγείας θα επιταχύνει και θα θωρακίσει την ασφαλή διανομή των εμβολίων.
Ενδεικτικό είναι ότι ο πρόεδρος της παγκόσμιας συντονιστικής επιτροπής για τη διασφάλιση ποιότητας των προϊόντων υγείας για την Παγκόσμια Τράπεζα (Global Steering Committee for Quality Assurance of Health Products for the World Bank), Tom Woods αιτήθηκε την υιοθέτηση κοινών προτύπων συμπεριλαμβανομένου του barcode, αναφέροντας ότι είναι «το σημαντικότερο και πλέον υποτιμημένο στοιχείο στην πρόληψη των αποτυχιών διανομής εμβολίων και τη διασφάλιση της ιχνηλασιμότητας και της ασφάλειας των ασθενών στην εκστρατεία εμβολιασμού COVID-19.»
Σε μια ακόμη διάσταση, όπως τονίζεται στην έκθεση της Deloitte, «Securing Trust in the Global COVID-19 Supply Chain», μέσα από τη διαφανή επικοινωνία, «η υιοθέτηση των προτύπων GS1 προσθέτει εμπιστοσύνη σε όλα τα επίπεδα της εφοδιαστικής αλυσίδας – μια εμπιστοσύνη που τελικά επεκτείνεται στους ίδιους τους ασθενείς».
Ακολουθώντας τα συγκεκριμένα πρότυπα, κατασκευαστές φαρμάκων, εταιρείες διανομής και πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να ακολουθούν πρωτόκολλα και μέτρα ασφαλείας ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας.
Τα barcode σύμφωνα με τα πρότυπα GS1 εκτιμάται ότι προσδιορίζουν μοναδικά και με ασφάλεια τα ιατρικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων, καλύπτοντας την πορεία τους από τα εργαστήρια και τις κλινικές δοκιμές μέχρι το σημείο χορήγησης.
Κατά τη μελέτη της Deloitte οι πληροφορίες ταυτοποίησης εμβολίων όπως είναι το αναγνωριστικό προϊόντος, τον αριθμό παρτίδας και την ημερομηνία λήξης θεωρούνται «ιδιαίτερα σημαντικές προκειμένου οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης να χορηγούν εμβόλια με εμπιστοσύνη.
Επίσης, ο Π.Ο.Υ. συνιστά να ταυτοποιούνται όλα τα εμβόλια με αυτά τα δεδομένα σε τυποποιημένα barcode.
Όπως ανέφερε και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του GS1, Miguel Lopera, «ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο έρευνας, συνεργασίας και επενδύσεων φέρνει ελπίδα με τη μορφή εμβολίων COVID-19. Ο κόσμος αντιμετωπίζει τώρα, ωστόσο, μια τεράστια πρόκληση διανομής και διαχείρισης, όπου τα παγκόσμια πρότυπα αναγνώρισης έχουν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο. Χώρες σε όλο τον κόσμο εφαρμόζουν μαζικές εκστρατείες εμβολιασμού υπό τεράστια χρονική πίεση, ενώ ο ιός συνεχίζει να σκοτώνει χιλιάδες ανθρώπους καθημερινά».
Από την πλευρά του, ο Global Life Sciences & Health Care Industry Leade της Deloitte, Greg Reh, πρόσθεσε, ότι «για τους επιστήμονες που αναπτύσσουν τα εμβόλια, τους φορείς υγειονομικής περίθαλψης αλλά και την κοινωνία γενικότερα, το επίπεδο της παρεχόμενης διαφάνειας και ασφάλειας θα καθορίσει την ευρεία αποδοχή και εμπιστοσύνη στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ