Η Έκθεση Αποτελεσμάτων του ΠΟΥ για το 2023 παρουσιάζει αξιοσημείωτα επιτεύγματα στον τομέα της υγείας. Ο οργανισμός καλεί σε συντονισμένη προσπάθεια για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Η Έκθεση Αποτελεσμάτων 2023 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα, παρουσιάζει την επίτευξη βασικών ορόσημων για τη δημόσια υγεία, ακόμη και εν μέσω μεγαλύτερων παγκόσμιων ανθρωπιστικών αναγκών υγείας λόγω συγκρούσεων, κλιματικών αλλαγών και επιδημιών. Η έκθεση θα κυκλοφορήσει πριν από την εβδομηκοστή έβδομη Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας του 2024, η οποία θα διαρκέσει από τις 27 Μαΐου έως την 1η Ιουνίου 2024. Ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός του προγράμματος του ΠΟΥ για την περίοδο 2022-2023 ήταν 6726,1 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, ενσωματώνοντας τα διδάγματα που αντλήθηκαν από την αντιμετώπιση της πανδημίας και αντιμετωπίζοντας τις αναδυόμενες προτεραιότητες στον τομέα της υγείας. Με το 96% των γραφείων χωρών του ΠΟΥ να παρέχουν 174 εκθέσεις ανά χώρα σχετικά με τα επιτεύγματα, η έκθεση δείχνει κάποια πρόοδο προς 46 στόχους και επισημαίνει κάποιες προκλήσεις. Στόχοι του τριπλού δισεκατομμυρίου “Ο κόσμος βρίσκεται εκτός πορείας για την επίτευξη των περισσότερων από τους στόχους του τριπλού δισεκατομμυρίου και των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης που σχετίζονται με την υγεία”, δήλωσε ο Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ. “Ωστόσο, με συγκεκριμένη και συντονισμένη δράση για την επιτάχυνση της προόδου, θα μπορούσαμε ακόμη να επιτύχουμε ένα σημαντικό υποσύνολο από αυτούς. Στόχος μας είναι να επενδύσουμε ακόμη περισσότερους πόρους εκεί που έχουν μεγαλύτερη σημασία -σε επίπεδο χώρας- εξασφαλίζοντας παράλληλα βιώσιμη και ευέλικτη χρηματοδότηση για την υποστήριξη της αποστολής μας”.
Η έκθεση δείχνει πρόοδο σε διάφορους βασικούς τομείς, όπως οι υγιέστεροι πληθυσμοί, η καθολική υγειονομική κάλυψη (UHC) και η προστασία από επείγοντα περιστατικά υγείας. Όσον αφορά τους υγιέστερους πληθυσμούς, η τρέχουσα πορεία δείχνει ότι ο στόχος για 1 δισεκατομμύριο περισσότερους ανθρώπους με καλύτερη υγεία και ευημερία θα επιτευχθεί πιθανότατα έως το 2025, κυρίως λόγω της βελτίωσης της ποιότητας του αέρα και της πρόσβασης σε νερό, αποχέτευση και μέτρα υγιεινής.
Το 30% των χωρών προχωρά στην κάλυψη των βασικών υπηρεσιών υγείας και στην παροχή οικονομικής προστασίας. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αυξημένη κάλυψη των υπηρεσιών για τον HIV. Όσον αφορά την προστασία από επείγοντα περιστατικά, αν και η κάλυψη των εμβολιασμών για παθογόνα υψηλής προτεραιότητας παρουσιάζει βελτίωση σε σχέση με τις διαταραχές που σχετίζονται με την πανδημία COVID-19 το 2020-2021, δεν έχει ακόμη επιστρέψει στα προ της πανδημίας επίπεδα. Οι πρώτες εκταμιεύσεις του Ταμείου για την πανδημία ανήλθαν σε 338 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2023, υποστηρίζοντας 37 χώρες για τη χρηματοδότηση της αρχικής αντίδρασης σε οξέα συμβάντα και την αναβάθμιση των επιχειρήσεων υγείας που σώζουν ζωές σε παρατεταμένες κρίσεις. Ο ΠΟΥ συνεχίζει να συνεργάζεται με τις χώρες και τους εταίρους για την ενίσχυση των δυνατοτήτων γονιδιωματικής αλληλουχίας και την ενίσχυση των εργαστηριακών συστημάτων και των συστημάτων επιτήρησης παγκοσμίως, με την ικανότητα να αυξάνεται κατά 62% για τον SARS-CoV-2 μεταξύ Φεβρουαρίου 2021 και Δεκεμβρίου 2023.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ