“Βέλη” κατά του τρόπου άσκησης της κοινωνικής πολιτικής που αφορά τη φαρμακευτική κάλυψη του πληθυσμού εξαπέλυσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικού Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), Π. Αποστολίδης από το Συνέδριο που διοργανώνει ο Φορέας.
Οι εκπρόσωποι του κλάδου έχουν επισημάνει και στο παρελθόν πως οι εταιρίες στηρίζουν το σύστημα υγείας, καθώς μέσω των υποχρεωτικών εκπτώσεων κι επιστροφών καλύπτουν τους ανασφάλιστους. Υπολογίζεται, δε, πως για το 2017 850 χιλιάδες πολίτες καλύφθηκαν μέσω των χρημάτων που προήλθαν από clawback και rebate ανήλθαν στα 165 εκατ. ευρώ, “υποκαθιστώντας την κοινωνική πολιτική του κράτους”, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ. Σύμφωνα με τον κ. Αποστολίδη, όμως, εκτιμάται πως το ποσό αυτο το 2018 θα εκτιναχθεί στα 200 εκατ. ευρώ.
“Λίγοι γνωρίζουν ότι οι πολιτικές υγείας που ακολουθήθηκαν ως σήμερα για τον εξορθολογισμό των δαπανών υγείας εστιάστηκαν ως επί το πλείστων στο φάρμακο, το οποίο όμως αφορά μόνο στο 15% των συνολικών δαπανών υγείας, μην αγγίζοντας το υπόλοιπο 85%“, ανέφερε ο κ. Αποστολίδης, σημειώνοντας πως η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη στα χρόνια της οικονομικής κρίσης έχει μειωθεί σε ποσοστό άνω του 60%.
“Οι ανάγκες των ασθενών, συμπεριλαμβανομένων των ανασφάλιστων, των προσφύγων και των μεταναστών, αυξάνονται ραγδαία“, σημείωσε ο κ. Αποστολίδης, προσθέτωντας πως αυτή την υπέρβασή “την πληρώνει ως υποχρεωτική επιστροφή ο φαρμακευτικός κλάδος (clawback). Αποτελούμε κύριο πυλώνα χρηματοδότησης του συστήματος Υγείας, συνεισφέροντας στο 1/3 της φαρμακευτικής δαπάνης (μόνο για το 2017 επιστρέψαμε πάνω από €1 δις στο δημόσιο), 4 φορές πάνω από τον αντίστοιχο Ευρωπαϊκό μέσο όρο και παράλληλα το υψηλότερο ποσοστό από κάθε άλλο κλάδο της Ελληνικής οικονομίας“.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ