Με ιδιαιτέρως μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ελληνική φαρμακοβιομηχανία από το βήμα του 13ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Υγείας του Τομέα Οικονομικών της ΕΣΔΥ, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Θεόδωρος Τρύφων.
Αναφερόμενος στα μέτρα που έχουν επιβληθεί στην αγορά του φαρμάκου, ξεκαθάρισε πως οι υποχρεωτικές επιστροφές rebate και clawback, που κάθε χρόνο αυξάνονται δραματικά, απειλούν τη βιωσιμότητα πολλών φαρμακευτικών επιχειρήσεων.
Μάλιστα, το 60% των ελληνικών παραγόμενων φαρμάκων είναι ζημιογόνα και κινδυνεύουν με απόσυρση και υποκατάσταση από άλλα εισαγόμενα ακριβά πρωτότυπα.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στο clawback ειδικά, τόνισε ότι ενώ οι επιστροφές δαπάνης τo 2012 ήταν 79 εκατ. ευρώ, το 2017 αναμένεται να φθάσουν στα 430 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 444%! Παράλληλα, σημαντική είναι και η αύξηση των υποχρεωτικών εκπτώσεων rebate που ενώ το 2012 ήταν 193 εκατ. ευρώ, το 2017 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 450 εκατ. ευρώ.
Εκτός αυτών, ο πρόεδρος της Π.Ε.Φ. υπογράμμισε τις δραματικές μειώσεις τιμών που, σε σχέση με το 2009, είναι κατά μέσο όρο χαμηλότερες κατά 69% στα γενόσημα, 30,5% στα off patent και 22,5% στα on patent. Ειδικά στο τελευταίο δελτίο τιμών, δημιουργεί αρνητική εντύπωση το γεγονός ότι 237 γενόσημα φάρμακα μειώθηκαν κάτω από το 65% της χαμηλότερης τιμής του ευρωπαϊκού Μ.Ο., κάτι που όπως τόνισε ο κ. Τρύφων, είναι εντελώς παράνομο. Επίσης, ο ίδιος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον τριπλασιασμό της συμμετοχής των ασθενών στο κόστος.
Το αντίδοτο
Ο κ. Τρύφων αναφέρθηκε στις προτάσεις της ΠΕΦ για μια νέα αρχιτεκτονική στην πολιτική του φαρμάκου, με βασικό άξονα την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά και την αναμόρφωση του συστήματος τιμολόγησης.
Παράλληλα, σημείωσε την ανάγκη αναβάθμισης και του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με την ενσωμάτωση δεσμευτικών θεραπευτικών πρωτοκόλλων και την έκδοση συνταγογραφικών οδηγιών. Ακόμη, απαραίτητος κρίνεται ο εξορθολογισμός του συστήματος της ασφαλιστικής αποζημίωσης, ειδικά των νέων ακριβών θεραπειών με την αναγνώριση της πραγματικής καινοτομίας και τη διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών σε κάθε απαραίτητη θεραπεία, αλλά και η θέσπιση κινήτρων στη συνταγογράφηση για την επιλογή γενοσήμων.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ