Έγκυρες πληροφορίες μου αναφέρουν ότι τον Ιανουάριο ο κλειστός μηνιαίος προϋπολογισμός ξεπεράστηκε κατά 20 εκατ. και το Φεβρουάριο επιπλέον κατά 15 εκατ. ενώ για το Μάρτιο δεν υπάρχουν ακόμη οριστικά στοιχεία, αλλά εκτιμάται ότι η υπέρβαση θα είναι επίσης γύρω στα 20 εκατ.
Είναι σαφές ότι αν η τάση αυτή συνεχιστεί, τότε σε ετήσια βάση η υπέρβαση είναι δυνατόν να αγγίξει τα 220 εκατ. ευρώ. Όλα αυτά μάλιστα, χωρίς να έχει συνυπολογιστεί το κόστος από την είσοδο στη χώρα μας νέων φαρμάκων, που αργά ή γρήγορα θα υποχρεωθεί να εντάξει η νέα κυβέρνηση στη θετική λίστα.
Ήδη, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής έχει εξαγγείλει ότι εντός των επόμενων ημερών θα δημοσιευτεί η σχετική απόφαση για την νέα Επιτροπή για τη θετική λίστα. Συνεπώς, αμέσως μετά το Πάσχα η επιτροπή θα αρχίσει να συνεδριάζει και μέσα στο Μάιο αναμένεται να έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα. Άρα, η όποια επίπτωση στις δαπάνες από την είσοδο νέων φαρμάκων θα αφορά κυρίως το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ούτε το 2014 υπήρξε πραγματικός έλεγχος της συνταγογράφησης φαρμάκων. Δεν είναι τυχαίο ότι το πρώτο εξάμηνο της περσινής χρονιάς οι φαρμακοβιομηχανίες κλήθηκαν να επιστρέψουν σε clawback 124 εκατ. ευρώ!
Από το Σεπτέμβριο άρχισε να εφαρμόζεται το νέο, πιο εξελιγμένο σύστημα με τα πλαφόν ανά γιατρό. Μέτρο το οποίο φαίνεται ότι έδρασε, καθώς μειώθηκε ο ρυθμός αύξησης της δαπάνης.
Στο μεταξύ είναι ζήτημα χρόνου να ανακοινωθεί το clawback για το δεύτερο εξάμηνο του 2014. Πληροφορίες μου αναφέρουν ότι τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ δείχνουν υπέρβαση περίπου 80 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, ο κ. Κουρουμπλής μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού του clawback (π.χ. να μην προσμετρώνται φόροι υπέρ τρίτων κ.ο.κ.). Μάλιστα μαθαίνω ότι αν υπάρξουν τέτοιες αλλαγές το συνολικό ετήσιο clawback μπορεί να φτάσει τα 150 εκατ. ευρώ, όσα ήταν και το 2013. Πέφτει μαγείρεμα δηλαδή και μένει να δούμε τι θα βγει…
Η νέα κυβέρνηση έχει χάσει πολύτιμο χρόνο. Δυστυχώς, το Κράτος δείχνει να παραλύει με κάθε αλλαγή κυβέρνησης. Ο υπουργός Υγείας έχει αναθέσει στο γ.γ. δημόσιας υγείας Γ. Μπασκόζο να σχεδιάσει μέτρα με στόχο αφενός να κατανεμηθεί πιο δίκαια η συμμετοχή των ασθενών και αφετέρου να εξοικονομηθούν πόροι για τον ΕΟΠΥΥ.
Όλα δείχνουν πως αργά ή γρήγορα θα οδηγηθούμε σε απευθείας διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Κράτος και φαρμακοβιομηχανίες για την αποζημίωση νέων και ακριβών θεραπειών. Κάτι που ήδη γίνεται στο εξωτερικό, καθώς όλες οι χώρες προσπαθούν εναγωνίως να ελέγξουν το κόστος στο σύστημα υγείας.
Το ερώτημα είναι: Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αυτές τις διαπραγματεύσεις; Μάλλον όχι. Εδώ δεν υπάρχει χώρος για δημιουργική ασάφεια. Χρειαζόμαστε επιτέλους έναν φορέα αξιολόγησης της ιατρικής τεχνολογίας όπως έχουν κάνει σχεδόν όλες οι χώρες – ανάμεσά τους η Ρουμανία και τα Σκόπια! Διαφορετικά, πολύ φοβάμαι ότι οι δαπάνες για φάρμακα θα συνεχίσουν να αυξάνονται…
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ