Μήνυμα για τις ρευματικές παθήσεις και τις συνέπειες στη ζωή των ασθενών στέλνουν η EULAR και η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας, στις 12 Οκτωβρίου. Τα «σημεία πόνου», η συρρίκνωση του ιατρικού εργατικού δυναμικού, οι μεγάλοι χρόνοι αναμονής για ραντεβού ή η έλλειψη κατανόησης των ρευματικών παθήσεων μεταξύ των κυβερνητικών υπευθύνων λήψης αποφάσεων, είναι ζητήματα που έρχοντααι στην επιφάνεια.
Ψηλά στην ατζέντα της συζήτησης μεταξύ Πολιτείας, διαμορφωτών κοινής γνώμης, επαγγελματιών υγείας, φαρμακευτικών εταιρειών και γενικού πληθυσμού προσπαθούν να φέρουν οι σύλλογοι το ζήτημα των ρευματικών παθήσεων. Παρά την ανάδειξη της υγειονομικής περίθαλψης ως μείζονος θέματος εξαιτίας της πανδημίας COVID-19, οι ρευματικές παθήσεις παραμένουν σε μεγάλο βαθμό άγνωστες και αδιευκρίνιστες σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο, παρά τη σοβαρότητα και τον επιπολασμό τους.
Οι ρευματικές παθήσεις αποτελούν τη σημαντικότερη αιτία αναπηρίας, είναι υπεύθυνες για:
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι κοινωνικές συνέπειες στην ανάπτυξη και ευημερία είναι σημαντικές, αφού ανατρέπεται η προσωπική, οικογενειακή, επαγγελματική και κοινωνική ζωή των πασχόντων. Ενδεικτικό είναι ότι στην Ελλάδα με την παρατεταμένη κρίση και ύφεση, οι πάσχοντες έχουν δυσκολίες στην πρόσβαση τους στο γιατρό και στην θεραπεία, όπως σημείωσε η πρόεδρος της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α, Αθανασία Παππά. Τέτοια προβλήματα αφορούν τη αδυναμία εξασφάλισης ραντεβού στις δημόσιες δομές ή σε ιατρό συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ, καθώς δεν μπορούν να πληρώνουν την αμοιβή του ιδιώτη γιατρού ή δεν μπορούν να διανύουν αποστάσεις ή ακόμη να μετακινηθούν εύκολα στο ιατρείο. Σύμφωνα με μαρτυρίες ασθενών είδαν την υγεία τους να χειροτερεύει λόγω καθυστέρησης ή ακόμα και διακοπής της θεραπείας τους.
Για να διασφαλιστεί η βελτίωση της η μακροχρόνια ποιότητα της ζωής, οι ασθενείς με ρευματικές παθήσεις χρειάζονται κατάλληλη πρόσβαση σε εξειδικευμένη και ποιοτική ιατρική και υγειονομική φροντίδα. Ωστόσο, «ανάχωμα» στέκεται στην Ελλάδα η έλλειψη πολιτικών υγείας για την ορθή αντιμετώπιση των ρευματικών παθήσεων. Η κατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα την καθυστερημένη διάγνωση, τις δυσκολίες πρόσβασης στην κατάλληλη θεραπεία και την έλλειψη μέτρων στα άτομα ΑΜΕΑ, όπως τονίζει η κ. Παππά.
Για να σταλεί το μήνυμα της παγκόσμιας ημέρας η ΕΛΕΑΝΑ στις 13 Οκτωβρίου, σε συνεργασία με τους Δήμους, θα φωταγωγήσει κεντρικά κτίρια σε πέντε από τις 11 πόλεις, στις οποίες έχει παρουσία ο Σύλλογος. Οι πόλεις αυτές είναι: Αθήνα, Πειραιά, Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ