Τη σπουδαιότητα της εξέτασης βιοδεικτών ανέδειξε πρόσφατη έρευνα του Επίκουρου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Κ. Σουλιώτη, σε συνεργασία με την εταιρεία ερευνών IPSOS Healthcare. Στόχος της έρευνας ήταν να αποτυπώσει την άποψη αντιπροσωπευτικού αριθμού Ελλήνων ογκολόγων για την κλινική και οικονομική αξία των εξετάσεων βιοδεικτών, συμβάλλοντας στην αναγνώριση των πιθανών προβλημάτων στην πρόσβαση των ασθενών με μεταστατικό καρκίνο παχέος εντέρου, καρκίνο μαστού και μη μικροκυτταρικό καρκίνο πνεύμονα στην εξατομικευμένη θεραπεία.Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το σύνολο των ογκολόγων που συμμετείχαν (100 από όλη την Ελλάδα) δήλωσε ότι ζητά τη διενέργεια εξέτασης βιοδεικτών από τους ασθενείς του, ενώ η συντριπτική πλειονότητα (90%) ανέφερε ότι η μη διενέργεια της εξέτασης βιοδείκτη RAS επηρεάζει τη θεραπευτική τους προσέγγιση. Συγκεκριμένα, οι ογκολόγοι αναγκάζονται να αλλάξουν τη θεραπεία στο 50% των ασθενών τους με μεταστατικό καρκίνο παχέος εντέρου, λόγω της μη διενέργειας της εξέτασης βιοδείκτη RAS. Σημαντικότερη συνέπεια από τη μη διενέργεια της εξέτασης του βιοδείκτη RAS είναι η μη χορήγηση εξατομικευμένης θεραπείας στον ασθενή και κατ’ επέκταση η αύξηση του συνολικού κόστους της θεραπείας λόγω παρενεργειών ή και επιπρόσθετων ιατρικών πράξεων. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, περίπου το ένα τρίτο των ασθενών με καρκίνο, ανεξαρτήτως όγκου, δεν διενεργούσαν την απαραίτητη εξέταση βιοδείκτη λόγω της απουσίας ασφαλιστικής κάλυψης.
Η έρευνα τεκμηριώνει, κατά τον κ. Σουλιώτη, την αναγκαιότητα της ασφαλιστικής κάλυψης των βιοδεικτών στην χώρα μας, καθώς δύνανται να αποτελέσουν ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την αξιολόγηση των ασθενών. Οι ασθενείς αυτοί θα ωφεληθούν από την εξατομικευμένη θεραπεία, συμβάλλοντας κατ’ επέκταση στην ορθή κατανομή των περιορισμένων πόρων του ΕΟΠΥΥ και στον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης γενικότερα.
Η σημασία αυτή αναγνωρίστηκε από την Αριστοτέλους και με πρόσφατη Υπουργική Απόφαση, οι βιοδείκτες καλύπτονται από την κοινωνική ασφάλιση.Ωστόσο, ελάχιστα είναι στην πραγματικότητα τα εργαστήρια που είναι πιστοποιημένα να διενεργήσουν τις εξετάσεις.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος και Διευθυντή του Τμήματος Παθολογικής Ογκολογίας του Γ.Ν. Λάρισας, Αθ. Αθανασιάδη σε όλη τη χώρα πιστοποιημένα εργαστήρια δεν ξεπερνούν τα 12 (4 στη Θεσσαλονίκη, 5 με 6 στη Αθήνα, ένα στη Λάρισα και ένα στο Ηράκλειο). Την ίδια ώρα, τα πανεπιστημιακά εργαστήρια δεν προχωρούν στη σύναψη σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ, ενώ υπάρχει σχετική πρόβλεψη που μπορεί να το επιτρέψει.
Ενδεικτικά αναφέρουμε πως, το κόστος για την εξέταση του βιοδείκτη RAS κυμαίνεται από 50 έως 250 ευρώ.
Πάντως, «μέσα από σημαντικές πρωτοβουλίες όπως αυτή της ΕΟΠΕ που έθεσε το επιστημονικό πλαίσιο τον Ιούνιο του 2013 με την διοργάνωση μίας μεθοδολογικώς άρτιας συνάντησης-συναίνεσης με την συμμετοχή έγκριτων επιστημόνων, από την οποία προέκυψε το πόνημα “Κατευθυντήριες οδηγίες για τις βασικές αρχές και προϋποθέσεις ανάλυσης βιοδεικτών, ανάλυσης κόστους-οφέλους για ίση πρόσβαση στο σύστημα”, που δημοσιεύθηκε στο επίσημο επιστημονικό περιοδικό της ΕΟΠΕ, Forum of Clinical Oncology, οδηγηθήκαμε στην αποζημίωση των βιοδεικτών που επικυρώθηκε πρόσφατα με Υπουργική απόφαση. Παρόλα αυτά σημαντικά θέματα παραμένουν αυτή τη στιγμή προς επίλυση όπως η σαφείς διαπιστεύσεις των εργαστηρίων που διενεργούν την εξέταση και η ένταξη εργαστηρίων στην διαδικασία αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ. Σημαντική αυτή τη στιγμή είναι η κινητοποίηση του συστήματος ώστε να μετουσιωθούν οι αποφάσεις σε απτό όφελος για τον ασθενή», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στο ρόλο που δύναται να διαδραματίσει η βιοτεχνολογία και οι βιοδείκτες στη λήψη ορθολογικών και τεκμηριωμένων αποφάσεων τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι τα καινοτόμα φάρμακα αποτελούν μέρος της επίλυσης του προβλήματος της ολοένα αυξανόμενης δαπάνης για την υγεία και όχι την πηγή του προβλήματος αναφέρθηκε, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου η Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων της Amgen Hellas, Β. Παπαγιαννοπούλου.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ