Ερωτήματα για την καθυστέρηση ένταξης στο σύστημα αποζημίωσης νέων βιολογικών θεραπειών θέτει η ΕΛΕΑΝΑ, στη νέα ηγεσία της Αριστοτέλους.
Ανακοίνωση για καθυστερήσεις στην εισαγωγή νέων βιολογικών θεραπειών στο σύστημα αποζημίωσης εξέδωσε η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛΕΑΝΑ), μετά την αλλαγή της κυβέρνησης.
Ο φορέας θέτει μια σειρά ερωτημάτων για την καθυστέρηση στην πρόσβαση των χρονίως πασχόντων σε νέες θεραπείες.
Όπως υποστηρίζει η πρόεδρος της ΕΛΕΑΝΑ, Αθ. Παππα, «γνωρίζουμε ότι πολλές εταιρείες, αναγνωρισμένου κύρους, έχουν παρασκευάσει βιο-ομοειδή προϊόντα, αλλά και κλασσικά φάρμακα, τα οποία έχουν ήδη άδεια κυκλοφορίας και τιμή στη χώρα μας, αλλά δεν αποζημιώνονται ακόμα από το σύστημα υγείας». Συμπληρώνει, δε, ότι τα προϊόντα αυτά έχουν ήδη αξιολογηθεί θετικά από την Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης, και κάποια από αυτά έχουν ήδη προβεί σε προσφορές στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης.
«Παρόλα αυτά, τα νέα αυτά προϊόντα δεν αποζημιώνονται ακόμη», συμπληρώνει η ανακοίνωση. Κατά την ΕΛΕΑΝΑ η λύση για την ισορροπία μεταξύ της διασφάλισης της πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες και της βιωσιμότητας των συστημάτων υγείας είναι η αξιοποίηση των βιο-ομοειδών και νέων μορφών παλαιότερων φαρμάκων, όπως η ενέσιμη μεθοτρεξάτη, αλλά και των νέων καινοτόμων προϊόντων, σε περιορισμένη κλίμακα.
«Με αγωνία περιμένουμε αρκετά χρόνια την έλευση των βιο-ομοειδών προϊόντων προκειμένου να αυξηθεί η προσβασιμότητα στις νέες θεραπείες χωρίς όμως να κινδυνεύει το ασφαλιστικό σύστημα», σημειώνει η κ. Παππά.
Ωστόσο, υπάρχουν νέα φάρμακα που περιμένουν να ενταχθούν στην αποζημίωση και η ΕΛΕΑΝΑ αναζητά τους λόγους που οι θεραπείες αυτές δεν αποζημιώνονται, «από τη στιγμή που δεν επιβαρύνουν, αλλά μάλλον ελαφρύνουν το προϋπολογισμό, ενισχύουν τον ανταγωνισμό και επιφέρουν δημοσιονομικό όφελος για το Κράτος. Επιπλέον όλα τα νέα προϊόντα καταβάλλουν 25% rebate για τα δύο πρώτα χρόνια της αποζημίωσής τους και δεν προβλέπεται να δημιουργήσουν νέα αγορά».
«Τέλος από τη στιγμή που ισχύει ακόμη ο μηχανισμός του Claw Back και η φαρμακευτική δαπάνη δεν θα ξεπεράσει με κανένα τρόπο το τελικό ποσό των 1.945.000.000 Ευρώ η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα θεωρεί ότι τα φάρμακα αυτά θα πρέπει να αποζημιωθούν άμεσα», σημειώνει η Εταιρεία. Η ΕΛΕΑΝΑ καλεί «τα αρμόδια όργανα να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες και φυσικά να ενημερώσουν τους θεσμικούς φορείς των ασθενών για τους λόγους της καθυστέρησης προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα ώστε να είναι διαθέσιμα τα παραπάνω σωτήρια προϊόντα για όσους τα χρειάζονται».
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ