Έλεγχοι γίνονται αλλά με αρκετά προβλήματα, κυρίως λόγω των ελλείψεων σε επιστημονικό προσωπικό, παραδέχθηκε ο νέος πρόεδρος του ΕΟΦ, λέγοντας πως από 260 εργαζομένους πλέον έχει μόλις 160.
Παρά τις ελλείψεις, όμως , τα φάρμακα που κυκλοφορούν είναι απολύτως ασφαλή, πρωτότυπα και γενόσημα, σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΟΦ λέγοντας πως 60 εργοστάσια φαρμάκων, δύο πρώτων υλών και οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις αρμοδιότητας επιθεωρούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Παράλληλα, στο πλαίσιο της ετήσια επιτήρησης, για δέκα ημέρες ελέγχονται λειτουργία και ασφάλεια προϊόντων.
Επιπλέον, ο ΕΟΦ πραγματοποίησε επιτόπιο έλεγχο σε ένα εργοστάσιο στα Σκόπια, 5στην Ινδία και δύο στην Κίνα. Την τελευταία τριετία πραγματοποιήθηκαν 171 έλεγχοι. «Βέβαια, οι έλεγχοι πρέπει να αυξηθούν αλλά άλλο «θέλω να βελτιώσω» και άλλο “μηδενίζω”», σημείωσε προσθέτοντας πως 8 επιθεωρητές ελέγχουν την παραγωγή και 5 την κυκλοφορία. «Θα μαυρίσει η ψυχή σας στα εργαστήρια ΕΟΦ, αν τα δείτε. Είναι πλήρως εξοπλισμένα με τελευταία τεχνολογία αλλά υπολειτουργούν, λόγω της έλλειψης προσωπικού», τόνισε.
Κάλεσε όποιον επιστήμονα αρμοδιότητας ΕΟΦ είναι διαθέσιμος, στο πλαίσιο της κινητικότητας, να προστεθεί άμεσα στο δυναμικό του οργανισμού, σημειώνοντας ότι θα ενισχυθεί το νομικό τμήμα του Οργανισμού.
Υπερασπιζόμενος τον ΕΟΦ και τους εργαζόμενους, προειδοποίησε ότι δεν θα είναι «τροχονόμος» κανενός συμφέροντος φαρμακοβιομηχανιών, εγχώριων ή πολυεθνικών. «Η λειτουργία του ΕΟΦ οφείλεται στον πατριωτισμό των εργαζομένων, των οποίων έχουν μειωθεί δραματικά οι μισθοί τους και όποια συζήτηση για περικοπές υπονομεύει τη λειτουργία του οργανισμού και πρέπει να σταματήσει πάραυτα», τόνισε. Ο πρόεδρος του οργανισμού υπογράμμισε την ανάγκη για άμεση ενίσχυση του επιστημονικού προσωπικού. Μάλιστα, ζήτησε να δίνεται στους επιστήμονες όσες ημέρες χρειάζονται για τη διενέργεια ελέγχονται και να αμείβονται για αυτό, καθώς πολλές φορές οι ελεγκτές χρειάζεται να βάλουν και από την τσέπη τους, την ώρα που ο ΕΟΦ φέρνει χρήματα και προσδίδει στον προϋπολογισμό.
10 επιστήμονες (χημικοί, φαρμακοποιοί κοκ) και 9 παρασκευαστές εργάζονται σήμερα αλλά με την προσθήκη άλλων δέκα επιστημόνων θα ήταν δυνατός ο έλεγχος των γενοσήμων κάθε χρόνο.
Ωστόσο, από το 2010, από τα 2350 που ελέγχθηκαν τα μισά ήταν φάρμακα, που αντιστοιχεί σε 300 με 350 φάρμακα το έτος, τα οποία λαμβάνονται από το ράφι του φαρμακείου. Με στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των ελέγχων εισάγεται νέο κριτήριο, αυτό του όγκου πωλήσεων. Έτσι, εκτός από το κριτήριο της δραστικής ουσίας ή της παλαιότητας της άδειας, φέτος θα ελεγχθούν τα 100 πρώτα σε κυκλοφορία, αρχικά, και εν συνεχεία ο αριθμός θα διευρυνθεί στα 200 πρώτα σε όγκο πωλήσεων (26% αγοράς). Είναι χαρακτηριστικό πως από τα 100 τα 23 έχουν ήδη ελεγχθεί και πρόκειται για ελέγχους ποσοτικά και ποιοτικά εφάμιλλους με εκείνες χωρών με αντίστοιχο πληθυσμό.
Σχολιάζοντας την τροπολογία, μετά από σχετική ερώτηση του Virus, ο κ. Λιντζέρης υποστήριξε πως ως πρόεδρος του ΕΟΦ κρίνει ότι η αναμφίβολα κινείται σε μια σωστή κατεύθυνση. «Αλλά αν με ρωτάτε αν είναι η τροπολογία που θα λύσει άπαξ το πρόβλημα σας λέω όχι», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον κ. Λιντζέρη, 100 είναι τα φάρμακα που από 1/1/2012 χάνουν την πατέντα τους και των οποίων οι τιμές, βάσει της επίμαχης τροπολογίας, θα μειωθούν κατά 50% ή με στο μ.ο. τριών χαμηλοτέρων τιμών (ό,τι είναι χαμηλότερο) και αυτή η πτώση θα συμπαρασύρει τα γενόσημα αυτών των φαρμάκων, τα οποία θα τιμολογηθούν στο 65% της νέας τιμής του off patent.Βάσει των στοιχείων που παρουσίασε ο κ. Λιντζέρης, από τα 14.329 φάρμακα που είναι στους καταλόγους του ΕΟΦ, 6.796 παρουσιάζουν πωλήσεις και άρα κυκλοφορούν, τα γενόσημα είναι 3423. Από όσα κυκλοφορούν, 4.552 έχουν εθνική άδεια από τον ΕΟΦ, 1.137 αμοιβαία άδεια, 620 αποκεντρωμένη άδεια και 787 κεντρική μέσω ΕΜΑ. Το τελευταίο 12μηνο το σύνολο των πωλήσεων των φαρμάκων εν Ελλάδι ήταν 5,5 δισεκ. ευρώ και από αυτά 912 εκατ. αφορούν σε γενόσημα, δηλαδή περίπου 17%. (16,85). Από το τελευταίο, το 15,85% είναι ελληνικών συμφερόντων και μόλις 1% είναι εισαγόμενα. Τα ορφανά φάρμακα 69 κόστισαν 160 εκατ. ευρώ το τελευταίο χρόνο. Ο κ. Λιντζέρης έκανε λόγο για πλήρη διαφάνεια και διαβούλευση μέσω διαδικτύου όλης της διαδικασίας τιμολόγησης των φαρμάκων, ενώ επίκειται τιμολόγηση 300 φαρμάκων, η λίστα των οποίων είναι ήδη αναρτημένη. «Η τιμή που θα προκύψει θα τεθεί επίσης σε διαβούλευση, προκειμένου όλοι οι ενδιαφερόμενοι να γνωρίζουν τι και πως ποιο προϊόν και ποια τιμή», σημείωσε, ενώ θα υπάρξει και web εφαρμογή των νέων αιτήσεων που θα διαφυλάττει τη διαφάνεια Σε ότι αφορά στην πολιτική κόντρα με αφορμή την επίμαχη τροπολογία, ο κ. Λιντζέρης έκανε λόγο για ανελέητη και άδικη κριτική εις βάρος του ΕΟΦ. «Η θέση περί διαλυμένου ΕΟΦ δεν έχει αντίκρισμα αλήθειας» είπε και υποστήριξε πως η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και οι επικεφαλής του τομέα Υγείας και Φαρμάκου μπορούν να έχουν πλήρη ενημέρωση από τον ίδιο. «Ο ισοπεδωτικός λόγος βλάπτει σοβαρά την αξιοπιστία των φορέων και την υγεία των πολιτών» είπε προσθέτοντας «δεν ήρθα στον ΕΟΦ για να κάνω τον τροχονόμο των επιχειρηματικών συμφερόντων. Ο ΕΟΦ δεν είναι θυγατρική κανενός, ούτε των εγχώριων ούτε των πολυεθνικών βιομηχανιών».«Θεωρώ ότι ως πρόεδρος ΕΟΦ έπρεπε να αντιδράσω στην επίθεση εναντίον του ΕΟΦ. Δεν ήμουν παιδί κανενός οικογενειακού ή κομματικού σωλήνα, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λιντζέρης, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που προέκυψαν από τη χθεσινή ανακοίνωση του στην οποία αναφέρθηκε στις ενστάσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και έκανε λόγο για ανομολόγητες επιδιώξεις. Μάλιστα, υποστήριξε ότι ο μισθός του είναι 2.334 ευρώ και όχιι 4.700, όπως είχε ακουστεί.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ