Μια ανακάλυψη που θα βοηθήσει σημαντικά τους επιστήμονες, ιδίως στο πεδίο της συνθετικής βιολογίας, έκαναν ερευνητές του Κοινού Ινστιτούτου Γονιδιώματος του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, καθώς πέτυχαν να πολλαπλασιάσουν τον αριθμό των γνωστών γονιδίων ιών.
Οι ερευνητές, αφού μελέτησαν όλες τις βάσεις γενετικών μικροβιακών δεδομένων ανά τον κόσμο, ανακάλυψαν πάνω από 125.000 πλήρη ή αποσπασματικά γονιδιώματα ιών, που περιέχουν συνολικά 2,79 εκατομμύρια πρωτεΐνες, δημιουργώντας για πρώτη φορά έναν παγκόσμιο «χάρτη» κατανομής των ιών που υπάρχουν στον πλανήτη.
«Είναι η πρώτη φορά που κάποιος έψαξε συστηματικά σε όλα τα ενδιαιτήματα και σε τέτοιο μεγάλο εύρος δεδομένων, για να φέρει στο φως τόσους νέους ιούς. Εξερευνήσαμε γενετικά τους ιούς σε όλα τα οικοσυστήματα» σημειώνει ο Έλληνας επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Νίκος Κυρπίδης. «Το 99% των οικογενειών ιών που ανακαλύφθηκαν, δεν σχετίζονται στενά με κανένα ιό που είχε ήδη “διαβαστεί” το DNA του. Αυτό μας παρέχει ένα τεράστιο πλούτο νέων δεδομένων, τα οποία θα μελετηθούν πιο λεπτομερώς μέσα στα επόμενα χρόνια» προσθέτει.
Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Nature”, ο αριθμός των μικροβίων στον πλανήτη μας είναι ασύλληπτος (θεωρείται ότι ξεπερνά τα άστρα του γαλαξία μας) και θεωρείται τουλάχιστον δύο τάξεις μεγέθους μεγαλύτερος από εκείνον των μικροβιακών κυττάρων (βακτηρίων κ.ά.), στα οποία οι ιοί διεισδύουν και τα μολύνουν. Οι επιστήμονες, ωστόσο, έχουν καταφέρει να διαβάσουν το DNA μόλις 2.200 ιών και περίπου 50.000 βακτηρίων μέχρι σήμερα. «Φως» σε αυτή την άγνωστη ύλη επιδιώκει να ρίξει το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, μέσω ενός εξειδικευμένου προγράμματος που «τρέχει», στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκε η προαναφερόμενη ανακάλυψη.
Πηγή: amna.gr
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ