Skip to content

Έλληνας καθηγητής Ιατρικής επιχορηγείται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας

Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου

Χρηματοδότηση  2 εκ. ευρώ θα λάβει ο Αναπληρωτής Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και συνεργαζόμενος ερευνητής στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ, Γιώργος Χαμηλός από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας.

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  ανακοίνωσε τους 301 κορυφαίους επιστήμονες και πανεπιστημιακούς σε ολόκληρη την Ευρώπη, που κέρδισαν τον πρόσφατο διαγωνισμό για επιχορηγήσεις εδραίωσης του εν λόγω  συμβουλίου.

Η επιχορήγηση των νικητών ανέρχεται συνολικά στα 600 εκατ. ευρώ και εντάσσεται στο πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας Ορίζοντας 2020.  Στόχος είναι  η στελέχωση των ομάδων των  ερευνητών και η εκπόνηση εποικοδομητικών ερευνητικών έργων. Η διάρκεια της χρηματοδότησης είναι πέντε έτη.

Ειδικότερα, ο κ. Χαμηλός επιχορηγήθηκε για να να μελετήσει τους φυσιολογικούς μηχανισμούς ρύθμισης του σιδήρου στα φαγοκύτταρα των ιστών (μακροφάγα) και τον ρόλο τους στην προστασία έναντι λοιμώξεων από μύκητες.

«Οι γνώσεις που θα αποκομίσουμε από αυτά τα νέα έργα θα μας δώσουν τη δυνατότητα να κατανοήσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σε πιο θεμελιώδες επίπεδο και μπορούν να μας προσφέρουν νέες ανακαλύψεις και καινοτομίες που ούτε καν φανταζόμαστε» δήλωσε για τις επιχορηγήσεις του συμβουλίου η αρμόδια Επίτροπος για την Καινοτομία, την Έρευνα, τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και τη Νεολαία, Μαρίγια Γκαμπριέλ.

Αναφερόμενη σε επενδύσεις στην έρευνα αιχμής  η κ. Γκαμπριέλ υποστήριξε ότι «η διάθεση μεγαλύτερης χρηματοδότησης στην έρευνα θα μας επιτρέψει επίσης να δημιουργήσουμε περισσότερες ευκαιρίες παντού στην ΕΕ — η αριστεία δεν θα πρέπει να αποτελεί ζήτημα γεωγραφίας».

Σε ότι αφορά τους τομείς που θα διερευνήσουν οι επιστήμονες περιλαμβάνονται και επίκαιρα ζητήματα όπως, είναι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία των πρόσθετων ουσιών στα τρόφιμα, καθώς και ο αντίκτυπος των επιγραμμικών εργαλείων στην πολιτική στήριξη και στη δημοκρατία.

Γιώργος ΧαμηλόςΕυρωπαϊκό Συμβούλιο ΈρευναςΙατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτηςνστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας

Σχετικά άρθρα

Comments (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΙΣΑ: Να παρέμβει η 1η ΥΠΕ για το Κ.Υ. Νέας Μάκρης
Επιστημονικό μητρώο ασθενών με σοβαρό άσθμα

Editorial

Αιμίλιος Νεγκής

Διευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr
& Pharma Health Business magazine

Περιοδικό Pharma & Health Business

Απόψεις

Back To Top
No results found...