Ελληνική ομάδα επιστημόνων από το ΙΤΕ κατέδειξε ότι οι βλάβες στο DNA συνδέονται άρρηκτα με τη γήρανση και την καρκινογένεση. Ενδιαφέρον πόρισμα είναι ότι οι μηχανισμοί επιδιόρθωσης των βλαβών σχετίστηκαν με μεταβολικές παθήσεις στον άνθρωπο.
Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα στο περιοδικό Nature Communications, επειδή το DNA δέχεται την επίδραση «γενοτοξικών παραγόντων» προσβάλλεται η εύθραυστη δομή του και ως εκ τούτου η νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται επιφέρει δυσκολίες στη λειτουργία κάθε κυττάρου.
Ωστόσο, ο οργανισμός για να εξισορροπήσει τις βλάβες στο DNA, θέτει στα κύτταρα μια σειρά επιδιορθωτικών μηχανισμών που μπορούν να τα επιστρέψουν στην πρότερα κατάσταση τους.
Οι Έλληνες ερευνητές του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας Έρευνας (ΙΤΕ), καταλήγουν ότι οι ασθενείς με μεταλλαγές σε γονίδια που εμπλέκονται σε επιδιορθωτικούς μηχανισμούς εμφανίζουν πρόωρη γήρανση, ενώ εκδηλώνουν αυξημένη συχνότητα εμφάνισης καρκινογένεσης.
Την ανακοίνωση έκαναν οι Δρ. Εύη Γουλιελμάκη και Άννα Ιωαννίδου μαζί με τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας καθηγητή Γιώργο Γαρίνη.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι βλάβες του DNA σε κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος όπως τα μακροφάγα, προκαλούν την έκκριση μικρών κυστιδίων που λέγονται εξωσώματα. Τα τελευταία κυκλοφορούν στο αίμα και απορροφούνται από πλήθος άλλων κυττάρων και προκαλούν με την σειρά τους την απορρόφηση γλυκόζης.
Επ’ αυτού, οι ερευνητές έδειξαν ότι η απορρόφηση γλυκόζης από τα κύτταρα δημιουργεί χρόνια φλεγμονή, η οποία σχετίζεται με πλήθος παθήσεων στην τρίτη ηλικία.
Για πρώτη φορά ερμηνεύεται το πώς οι γενετικές βλάβες μπορούν να επιφέρουν δραματικές αλλαγές στον μεταβολισμό μας κατά τη γήρανση, ενώ ρίχνουν φως στο ερώτημα «γιατί η συχνότητα παθήσεων που σχετίζονται με τη χρόνια φλεγμονή αυξάνει προοδευτικά με την πάροδο του χρόνου».
Αξιοσημείωτο είναι ότι τα πορίσματα σχετίζουν για πρώτη φορά τους μηχανισμούς επιδιόρθωσης βλαβών με μεταβολικές παθήσεις στον άνθρωπο.
Ιδιαίτερης μνείας χρήζει το γεγονός ότι τα συμπεράσματα εκτιμάται ότι προσφέρουν μια άλλη δίοδο για την πρόληψη ή τη θεραπεία νοσημάτων που σχετίζονται με τη χρόνια φλεγμονή, διαφωτίζοντάς τη διαδικασία της γήρανσης και σε μηχανισμούς καρκινογένεσης στον άνθρωπο.
Επισημαίνεται ότι στο ερευντικό εγχείρημα έλαβαν μέρος η Δρ. Μαρία Τσεκρέκου, η Δρ. Καλλιόπη Στρατήγη. Η Ιωάννα Πουτακίδου, η Δρ. Κατερίνα Γκιρτζιμανάκη, ο καθηγητής Μιχάλης Αϊβαλιώτης, ο καθηγητής Κωσταντίνος Ευαγγέλου, ο Δρ. Παντελής Τοπάλης, η Dr. Janine Altmüller, ο καθηγητής Βασίλης Γοργούλης και η Δρ. Γεωργία Χατζηνικολάου.
Πηγή: https://www.cretalive.gr
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ