«Δίχτυ» προστασίας για τα παιδιά θύματα του πολέμου της Ουκρανίας προτίθενται να δημιουργήσουν οι παιδοκαρδιοχειρουργοί τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδοκαρδιοχειρουργικής Γιώργος Σαρρής. Με έντονη την ανησυχία για τα παιδιά που νοσηλεύονται ήδη στα ουκρανικά νοσοκομεία ο κ. Σαρρής και οι συνάδελφοί του τείνουν χείρα βοηθείας προς τους συναδέλφους του για την μεταφορά και την δωρεάν παροχή ιατρικών υπηρεσιών προς περιστατικά που χρίζουν ανάγκης.
Ήδη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδοκαρδιοχειρουργικής και διευθυντής της Β’ Παιδοκαρδιοχειρουργικής Κλινικής στο ΜΗΤΕΡΑ έχει επικοινωνήσει με συναδέλφους του στην εμπόλεμη Ουκρανία, μεταφέροντας την εικόνα στο Virus.com.gr ότι «υπάρχει ιατρική ανάγκη γιατί σε κάποιες περιοχές δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία». Πρόκειται για μικρούς ασθενείς που βρίσκονται σε δομές που υπολειτουργούν, γιατί για παράδειγμα, δεν υπάρχουν διαθέσιμες φιάλες αίματος.
Σε μια «αλυσίδα» αλληλεγγύης προς τους ιατρούς που παρέχουν υπηρεσίες στην εμπόλεμη ζώνη κάτω από αντίξοες συνθήκες, όσο και προς τους ασθενείς που δοκιμάζονται, οι ιατροί επισημαίνουν το απρόσκοπτο ενδιαφέρον τους για τα παιδιά ώστε να έχουν πρόσβαση στη θεραπεία, από όποιο σημείο και εάν προέρχονται. Χαρακτηριστικά, ο κ. Σαρρής τονίζει ότι τους γιατρούς δεν τους ενδιαφέρει η εθνικότητα των παιδιών σχολιάζοντας ότι «δεν είναι αρμοδιότητά μας, ούτε εμπλεκόμαστε στο πολιτικό θέμα. Είναι καθαρά ιατρικό και ανθρωπιστικό θέμα».
Έντονο είναι το ενδιαφέρον των μελών της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδοκαρδιοχειρουργικής από κάθε γωνιά της γηραιάς ηπείρου, καθώς σε αυτή δραστηριοποιούνται ιατροί από την Ιρλανδία έως το Βλαδιβιστόκ και από την Φιλανδία έως την Ελλάδα. «Εμείς συζητάμε τα θέματα που έχουμε ως γιατροί, τα προβλήματα που έχουν τα παιδιά. Δεν είναι θέματα της εταιρείας να εμπλέκεται ούτε σε πολιτικές, ούτε σε εθνικές διαμάχες. Είμαστε γιατροί» εξηγεί ο πρόεδρος της επιστημονικής εταιρείας.
Προς το παρόν δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ιατροί και νοσηλευόμενοι στην Ουκρανία, η εικόνα που δόθηκε στον κ. Σαρρή από την τηλεφωνική επικοινωνία είναι απογοητευτική, καθώς η κατάσταση δεν επιτρέπει να καταγραφούν οι ανάγκες καθώς ηχούν οι σειρήνες και βομβαρδίζονται οι περιοχές. Ωστόσο, οι γιατροί στην εμπόλεμη ζώνη ενημερώθηκαν για την άδολη προθυμία των συναδέλφων τους να τους προστρέξουν, εφόσον αιτηθούν την μεταφορά κάποιου ασθενούς.
Ενδεικτικά, ο γιατρός αναφέρθηκε στο παράδειγμα 11 χρόνου από το Κίεβο, ο οποίος χάρη στην παρέμβαση του υπουργού Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασλια , Χρήστου Στυλιανίδη και του κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, δρ Ανδρέα Χαραλάμπους, μεταφέρθηκε στην Βαρσοβία για να του παρασχεθεί η κατάλληλη αποθεραπεία μετά από χειρουργική επέμβαση στο κεφάλι. Αισιόδοξο σημάδι για την ανάλογη μεταφορά μικρών ασθενών χαρακτηρίζει ο κ. Σαρρής και την είδηση για την μεταφορά παιδιατρικών ογκολογικών περιστατικών στην χώρα μας. Σημειώνοντας ότι δεν έχει σημασία η πάθηση, ο κ. Σαρρής στάθηκε στον «οργανωμένο μηχανησμό εκτόνωση τέτοιων αναγκών» που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει και καρδιοπαθή περιστατικά μέσω της «γέφυρας» που έχουν δημιουργήσει τα Υπουργεία Υγείας Ελλάδας και Ουκρανίας. Από την μεριά τους οι γιατροί, ακόμη και από τον ιδιωτικό χώρο, προσφέρονται να χειρουργήσουν και να παρέχουν αμισθί υπηρεσίες σε δημόσιες υγειονομικές δομές ακόμη και σε αεροδρόμια, όπου θα τους ζητηθεί.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ