Προσοχή συνιστά στους ογκολογικούς ασθενείς η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία σε φαινόμενα απάτης μέσω «μη παραδοσιακών» πρακτικών από άσχετους με την ιατρική επιστήμη απατεώνες με αφορμή την δίκη του «ψευτογιατρού». Θα πρέπει να «φιλτράρουν» πληροφορίες για θαυματουργές θεραπείες, «κορυφαίους ογκολόγους», «κρυφές συνταγές και μέθοδους» για τον καρκίνο, ιδιαίτερα όταν ζητούνται οικονομικά ανταλλάγματα.
Οι νεοδιαγνωσθέντες θα πρέπει να έχουν υπόψη τους την εξέλιξη της επιστήμης στην πρόληψη και τη θεραπεία της νόσου. Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία τονίζει ότι «ο καρκίνος συνεχίζει – αναιτίως- να προκαλεί πανικό που μετατρέπεται συχνά σε απελπισία, ιδίως στις περιπτώσεις που η ανταπόκριση στις θεραπείες δεν είναι η αναμενόμενη». Πιθανό είναι λόγω της απελπισίας να τους πλησιάσουν απατεώνες που προτείνουν «κάποια ειδική θεραπεία». Με την επιστράτευση της πειθούς «έμποροι ελπίδας» καταφέρουν να χειριστούν τον ασθενή ή τον συγγενή του, προσφέροντας την «θαυματουργή» θεραπεία τους.
Σε έντονο ύφος η εταιρεία καυτηριάζει το γεγονός ότι «υπάρχει μία κατηγορία αφελών απατεώνων στην οποία ανήκουν κάποιες ηλικιωμένες από το χωριό που γνωρίζουν κάποιο βότανο, κάποιες θρησκευόμενες που έχουν πιστέψει ότι ο χριστιανισμός έχει ταχυδακτυλουργικά χαρακτηριστικά και με τις συμβουλές τους νομίζουν ότι θα βοηθήσουν τους ασθενείς ή κάποιοι παρεξηγημένοι, επιστήμονες ή μη, που νομίζουν ότι αυτοί έχουν βρει τη λύση στον καρκίνο».
Ακόμη, κακόβουλη και σκοτεινή χαρακτηρίζει την στάση εκείνων που βλέπουν την συγκεκριμένη ασθένεια ως ευκαιρία για προσωπικό πλουτισμό. «Άνθρωποι που διαπράττουν εν πλήρει συνειδήσει ειδεχθές έγκλημα με ιδιοτελές κίνητρο. Αφενός ταλαιπωρούν τους ασθενείς και τους οικείους τους και αφετέρου συχνά τους οδηγούν στο θάνατο» αναφέρει χαρακτηριστικά η εταιρία.
Σε επαγρύπνηση θα πρέπει να είναι ασθενείς και οικείοι τους όταν:
- ακούν για φάρμακο από το εξωτερικό με υποτιθέμενες συνδέσεις με διάσημα ερευνητικά κέντρα, ή με μεσολάβηση για μετάβαση σε ειδικό ιατρικό κέντρο του εξωτερικού που έχει σώσει πολλές παρόμοιες περιπτώσεις.
- Έρχονται σε επαφή με ανθρώπους που μπορεί να λειτουργούν σαν εξωτερικό δίκτυο υποστήριξης: Αυτοί μπορούν να βρεθούν σε νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά και σε κάποιες ή κάποιους μοναχούς ή κοσμοκαλόγερους (συχνά παραεκκλησιαστικών κύκλων) που όπως αναφέρθηκε έχουν μία ταχυδακτυλουργική αντίληψη για τη θρησκεία ή πιθανόν αποκομίζουν και αυτοί κάποια οφέλη (ο πλουτίσας τοιουτοτρόπως απατεώνας κάνει και δωρεές και φέρνει και κόσμο π.χ. σε μοναστήρια).
Αξιοσημείωτο είναι ότι φροντίζουν να έχουν ισχυρή νομική προστασία και «ισχυρές» γνωριμίες που κρατούν τα ήδη καταχρεωμένα και εξαπατημένα άτομα μακριά από δημόσια αντιπαράθεση μαζί τους. Στην εν λόγω περίπτωση του «ψευτογιατρού» κάνει εντύπωση η συνεργασία του με γιατρούς αλλά και τα δημοσιογραφικά ρεπορτάζ για διενέργεια χειρουργείων. «Η παρουσία μη γνωστού και καταχωρημένου ως συνεργάτη ατόμου απαγορεύεται ή απαιτεί ειδική άδεια από την επιστημονική επιτροπή και τον/την προϊστάμενο/η του χειρουργείου της κλινικής» τονίζει η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία.
Αίσθηση προκαλεί το σύνηθες επιχείρημά του,ς εφόσον αποκαλυφθούν ότι « δεν έκαναν κάτι κακό, αφού έτσι και αλλιώς οι περιπτώσεις που εξαπάτησαν θα κατέληγαν. Η δικαιολογία τους είναι το ίδιο απατηλή με την υπόλοιπη πρακτική τους». Αφενός κάνεις δεν μπορεί να προκρίνει το πόσο θα ζήσει ένας ασθενής αφετέρου η υποστηρικτική ή παρηγορητική φροντίδα μπορεί να διασφαλίσει την καλύτερη ποιότητα ζωής χωρίς πόνο.