Επιτακτική είναι η ανάγκη ενδυνάμωση της παραγωγής φαρμάκων και πρώτης ύλης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και η επάρκεια αυτών, όπως τονίστηκε από τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρο Τρύφων στις Βρυξέλλες σε συναντήσεις με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εταίρους της Ευρωπαϊκής φαρμακοβιομηχανίας.
Η φαρμακοβιομηχανία συντελεί στη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την εξασφάλιση της επάρκειας φαρμάκων στην Ευρώπη, ήταν τα επιχειρήματα της ΠΕΦ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγκεκριμένα, στη Γενική Συνέλευση της Medicines for Europe, η ΠΕΦ, ως εθνικός σύλλογος και μέλος του Ευρωπαϊκού συλλόγου γενοσήμων φαρμάκων, βιο-ομοειδών και φαρμάκων προστιθέμενης αξίας συμμετέχει ενεργά στον Ευρωπαϊκό διάλογο για την αναθεώρηση του Γενικού Κανονισμού Φαρμάκου της Ε.Ε.
Άξιο αναφοράς είναι πως τα μέλη της Medicines for Europe υπολογίζεται ότι προμηθεύουν το 70% των φαρμάκων που διατίθενται στην Ευρώπη. Τα φάρμακα αυτά παράγονται σε 400 ευρωπαϊκά εργοστάσια και απασχολούν 190.000 άτομα σε θέσεις εργασίας υψηλής τεχνολογίας.
Στο τραπέζι του διαλόγου τέθηκε η αναγκαιότητα ενίσχυσης της παραγωγής φαρμάκων και πρώτης ύλης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα, έγινε η υπενθύμιση πως στη διάρκεια της πανδημίας προέκυψαν ελλείψεις σε φάρμακα πρώτης γραμμής στην Ευρώπη. Η ΠΕΦ εξήγησε ότι η Ελλάδα «δεν αντιμετώπισε παρόμοια ζητήματα καθώς διαθέτει ισχυρή παραγωγική βάση». Από την πλευρά της ΠΕΦ τονίστηκε η σημασία παροχής κινήτρων στις φαρμακοβιομηχανίες ώστε να διασφαλιστεί ότι θα επιστρέψουν στην Ευρώπη και θα επενδύσουν εξασφαλίζοντας για το μέλλον την επάρκεια φαρμάκων στους Ευρωπαίους πολίτες. Στον άξονα διασφάλισης της πρόσβασης των ασθενών στα απαραίτητα φάρμακα και της αλλαγή της ευρωπαϊκής φαρμακευτικής πολιτικής χρειάζεται σύμφωνα με την ΠΕΦ να δοθούν εγγυήσεις για «την ανθεκτικότητα και ανταγωνιστικότητα της φαρμακοβιομηχανίας ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις ανάγκες των ασθενών και των συστημάτων υγείας».
Ακόμη, κατά τις ζυμώσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους αναδείχθηκε το ζήτημα αναγνώρισης του φαρμακευτικού κλάδου ως στρατηγικής σημασίας για τα ευρωπαϊκά σχέδια έκτακτης ανάγκης. Προτεραιότητα θεωρείται ότι πρέπει να δοθεί στη λήψη μέτρων για το μετριασμό των επιπτώσεων στο κόστος των αγαθών και οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στα μοντέλα προμήθειας και τιμολόγησης των φαρμάκων. Θέμα της ατζέντας ήταν και η εξισορρόπηση των περιβαλλοντικών στόχων της ΕΕ με την ευρωπαϊκή στρατηγική φαρμάκου, αποβλέποντας στην αποφυγή δημιουργίας εμποδίων στην πρόσβαση των ασθενών στα απαραίτητα φάρμακα και θεραπείες.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ