Τι συνέτεινε στη λήψη της απόφασης γονέων για τον εμβολιασμών των παιδιών τους έναντι της covid-19 διερευνά μελέτη του τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ. Υπολογίζεται ότι η εμπιστοσύνη των γονιών στα εμβόλια κατά της COVID-19 για τα παιδιά είναι μέτρια, αλλά η πλειονότητά τους πιστεύει ότι τα εμβόλια μπορούν να προάγουν τη δημόσια υγεία.
Συγκεκριμένα, η μελέτη δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Acta Medica Lituanica και το πλήρες κείμενο είναι ελεύθερα προσβάσιμο στον εξής σύνδεσμο. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από τον επίκουρο καθηγητή Πέτρο Γαλάνη, την καθηγήτρια Δάφνη Καϊτελίδου, την επίκουρη καθηγήτρια Όλγα Σίσκου, τη διδάκτορα Ολυμπία Κωνσταντακοπούλου και την μεταπτυχιακή φοιτήτρια Αγλαΐα Κατσιρούμπα.
Υπενθυμίζεται ότι στην χώρα μας η δυνατότητα εμβολιασμού δόθηκε στα παιδιά ηλικίας 15-17 ετών από τις 15 Ιουλίου 2021 όλων των παιδιών και από τις 30 Ιουλίου 2021 μπορούσαν ννα εμβολιαστούν τα παιδιά ηλικίας 12-14 ετών. Ειδικότερα, η συλλογή των δεδομένων για τη μελέτη πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021. Ο πληθυσμός ήταν 656 γονείς από όλη την Ελλάδα με παιδιά ηλικίας 12-17 ετών.
Αναλυτικά, το 27,1% των γονιών είχαν εμβολιάσει τα παιδιά τους κατά της COVID-19. Αξιοσημείωτο είναι ότι το ποσοστό των γονιών που είχαν εμβολιαστεί ήταν πολύ μεγαλύτερο, φθάνοντας στο 82,9%. Σχεδόν όλοι οι γονείς (98,9%) είχαν εμβολιάσει τα παιδιά τους σύμφωνα με το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού. Επιπλέον, το 54,3% των γονιών είχαν εμβολιαστεί για την εποχική γρίπη.
Αιτίες άρνησης του εμβολιασμού των γονιών για τα παιδιά
Επίσης, εντοπίστηκε ότι οι γονείς αυτοί:
Εν γένει, η εμπιστοσύνη των γονιών στα εμβόλια κατά της COVID-19 για τα παιδιά κυμαίνεται σε μέτριο επίπεδο. Ωστόσο, οι περισσότεροι θεωρούν ότι τα εμβόλια μπορούν να προάγουν τη δημόσια υγεία και είναι ωφέλιμα.
Με αφορμή τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων στη χώρα μας, oι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο εμβολιασμός και των παιδιών συμβάλλει στην αναχαίτιση της μετάδοσης του SARS-CoV-2. Η μελέτη αυτή εκτιμάται ότι θα βοηθήσει στην κατανόηση των παραγόντων που επηρεάζουν την απόφαση και περαιτέρω στη διαμόρφωση κατάλληλων συνθηκών για την αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμένων παιδιών. Τα πορίσματα της μελέτης οδηγούν στην επίγνωση του τι συμβάλει στην ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης, όπως είναι η ορθή και ολιστική πληροφόρηση των γονιών σχετικά με τα εμβόλια κατά της COVID-19.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ