Skip to content

Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία: Οδηγίες για τους κατ’ οίκον νοσούντες

Με έμφαση στην κατ’ οίκον νοσηλεία η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία εξέδωσε οδηγίες και συστήνει να τεθεί υπό παρακολούθηση ο ασθενής, μετά από κατάλληλο σχεδιασμό και με την επίβλεψη των κρατικών δομών και τη συμμετοχή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

 

Οι οδηγίες αφορούν  τόσο τη φροντίδα ασθενή στο σπίτι, μετά την έξοδο από το νοσοκομείο, όσο και του επιβεβαιωμένου ή/και υπόπτου με COVID-19 ατόμου,

Μείζονος σημασίας κρίνεται οι ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα συμβατά με COVID-19 (εμπύρετο, βήχας, κεφαλαλγία, φαρυγγοδυνία, δύσπνοια, ανοσμία, αγευσία, κόπωση, μυαλγίες, διάρροιες, ρινόρροια/συμφόρηση, θωρακαλγία) να υποβάλλονται σε μοριακό τεστ ανίχνευσης (PCR).

Σημειώνεται ότι εν αναμονή του αποτελέσματος, θα πρέπει να απομονώνονται και από τα άλλα μέλη της οικογένειάς τους, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με τις οδηγίες προτείνεται η επανάληψη ελέγχου PCR (μέσα σε 1-2 μέρες) ειδικά όταν υπάρχει ισχυρή  κλινική – επιδημιολογική υποψία ή/και κίνδυνος για σοβαρή νόσο σε άτομα του άμεσου περιβάλλοντος του ασθενή.

Διαχείριση ασθενών

Σημεία κλειδιά για την ασφαλή διαχείριση των ασθενών είναι η ηλικία, η εμμονή συμπτωμάτων, η ύπαρξη συνοδών νοσημάτων καθώς και η πτώση κορεσμού οξυγόνου.

Ο ασθενής και η οικογένειά του θα πρέπει να προμηθευτούν οξύμετρο για τακτικές μετρήσεις του κορεσμού, καθώς και να επικοινωνούν καθημερινά με τον Πνευμονολόγο.

Από την πλευρά τους οι γιατροί που υποστηρίζουν κατ’ οίκον, ασθενείς με COVID-19, θα πρέπει να λαμβάνουν όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας όπως αυτά ορίζονται από τον ΕΟΔΥ.
Η ΕΠΕ τονίζει προς τους γιατρούς ότι δεν πρέπει να χορηγούν καμία ειδική θεραπεία έναντι της COVID-19 πνευμονίας, αλλά να στοχεύουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, συστήνοντας ανάπαυση επαρκή διατροφή και κατάλληλη ενυδάτωση, ή με χορήγηση αντιπυρετικών. Αξιοσημείωτο είναι ότι δεν συστήνεται προφυλακτική χορήγηση αντιβιοτικών, εκτός εάν υπάρχει κλινική υποψία για βακτηριδιακή λοίμωξη.

Σε  ασθενείς που νόσησαν από πνευμονία, συστήνεται ο ενδελεχής έλεγχος με αξονική θώρακος και λειτουργικό έλεγχο πνευμόνων, εντός τριών μηνών από την έξοδο τους από το νοσοκομείο, με σκοπό να αποσαφηνιστούν τυχόν επιπτώσεις στους πνεύμονες.

Για το εγχείρημα των οδηγιών ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας, κ. Στέλιος Λουκίδης, καθηγητής ΕΚΠΑ «Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία τιμά όλους τους Ιατρούς σε όλες τις βαθμίδες υγείας για την προσφορά τους στην πανδημική κρίση του COVID-19. Θεωρώντας ότι η σωστή ενημέρωση και η συνεργασία όλων των ειδικοτήτων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή κατά του COVID-19 αποτελούν σημαντικό εφόδιο στην αποτελεσματική αντιμετώπισή του, προχώρησε στην κατάρτιση οδηγιών για την φροντίδα του ασθενή στο σπίτι και την παρακολούθηση του μετά το νοσοκομείο».

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε:ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΠΕ

Ελληνική Πνευμονολογική ΕταιρίαΚατ'οίκον επίσκεψηνοσούντεςΠρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Σχετικά άρθρα

Comments (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αμήχανη συνέντευξη του Βασίλη Κικίλια
Αιχμές Μόσιαλου για την καθυστέρηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων

Editorial

Αιμίλιος Νεγκής

Διευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr
& Pharma Health Business magazine

Περιοδικό Pharma & Health Business

Απόψεις

Back To Top
No results found...