Μεγαλώνει η λίστα με τα φάρμακα που “εξαφανίζονται” από τα φαρμακεία, όπως καταγγέλλουν οι Φαρμακοποιοί, κάνοντας λόγο για αντικειμενικά αλλά και “τεχνητά” εμπόδια στην επαρκή προμήθεια της αγοράς.
Όπως αναφέρουν, παρά τις προσπάθειες ο αριθμός των σκευασμάτων που παρουσιάζουν έλλειψη μεγαλώνει, αποτέλεσμα μιας περίπλοκης και δυσεπίλυτης κατάστασης, που απαιτεί άμεσες και δρασικές παρεμβάσεις. Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για φάρμακα που είτε είναι σε μόνιμη έλλειψη από την εταιρία, είτε σε μόνιμο περιορισμό διάθεσης λόγω μη επαρκών ποσοτήτων είτε διατίθενται από φαρμακεία μόνο από φαρμακεία που μπορούν να πληρώσουν μετρητοίς, όπως καταγγέλλουν
“Δεν υπάρχει κατηγορία φαρμάκων που να μην παρουσιάζει έλλειψη”, δηλώνει στο Virus, ο Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), Γ. Δαγρές, διευκρινίζοντας πως τα 136 σκευάσματα που έχουν αναρτήσει και τα οποία είναι μόνο ενδεικτικά. Πληροφορίε θέλουν συνολικά 500 κωδικοί να αντιμετωπίζουν πρόβλημα.
“Κάποια παρουσιάζουν έλλειψη εδώ και μήνες και κάποια άλλα εδώ και εβδομάδες”, αναφέρει ο κ. Δαγρές και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ειδικά για δύο σκευάσματα.
“Γνωστό φάρμακο της Astellas για την ακράτεια όυρων, αλλά και σημαντικό σκεύασμα της Novartis για το ΚΝΣ παρουσιάζουν τρομακτική έλλειψη”, προσθέτει ο κ. Δαγρές, εκτιμώντας ότι “η έλλειψη είναι τόσο σοβαρή που υπάρχουν ασθενείς που κινδυνεύουν να μη μπορέσουν να συνεχίσουν την αγωγή τους”. “Ίσως υπάρχουν σε κάποια φαρμακεία και ίσως το βρουν από τύχη”, συμπλήρωσε.
Η απάντηση των Φαρμακευτικών Εταιριών
Το Virus έχει ζητήσει από τις φαρμακευτικές εταιρίες και το Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) την επίσημη τοποθέτηση τους επί των καταγγελιών.
Σύμφωνα, πάντως, με πηγές στην Astellas, η εταιρία τροφοδοτεί κανονικά και βάσει των αναγκών την αγορά. “Από τις ποσότητες που διαθέτουμε στις φαρμακαποθήκες δεν θα έπρεπε να υπάρχει θέμα έλλειψης”, μας τονίζουν. Επισημαίνεται, μάλιστα, πως, προς επιβέβαιωση του παραπάνω, πως το εν λόγω σκεύασμα δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των φαρμάκων που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Φαρμακοποιοί.
Αντίστοιχα, στελέχη και της Novartis απορρίπτουν τις κατηγορίες και κάνουν λόγο για κανονική τροφοδοσία της αγοράς με φάρμακα. “Είναι προτεραιότητα της εταιρίας να εξασφαλίσει την πρόσβαση σε όλες τις θεραπείες της σε όλους όσοι έχουν ανάγκη”, ξεκαθαρίζουν στο Virus.
Οι αιτίες των ελλείψεων
Οι λόγοι των ελλείψεων, όπως αναφέρουν οι φαρμακοποιοί, είναι αρκετοί αλλά οι βασικότεροι εξ αυτών αφορουν τόσο στις νόμιμες εξαγωγές φαρμάκων και τις παράλληλες, όσο και σε παράνομες από «ιδιώτες» που πηγαίνουν από φαρμακείο σε φαρμακείο ζητώντας να αγοράσουν δυσεύρετα σκευάσματα. Ακόμη, φάρμακα αποσύρονται λόγω της χαμηλής τιμής τους, που καθιστά την κυκλοφορία τους ασύμφορη για τις εταιρίες, ενω καταγγέλλεται και η “σφιχτή πολιτικών των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, οι οποίες δεν τροφοδοτούν την αγορά με τις απαραίτητες ποσότητες”.
Ευθύνες αποδίδονται και στις δυσλειτουργίες που προκαλούν οι “λίστες επί λιστών” και “οι εγκύκλιοι επί εγκυκλιών”.
Ωστόσο, οι φαρμακοποιοί καταγγέλλουν και “περίεργες «εμπορικές» πολιτικές που παρακάμπτουν τις νόμιμες φαρμακαποθήκες και διανέμουν απευθείας τα φάρμακα σε όποιο φαρμακείο δύναται να πληρώσει μετρητοίς αθετώντας το νόμο για υποχρεωτική δίμηνη πίστωση”. Ειδικότερα, ο αντιπρόεδρος του ΠΦΣ καταγγέλλει πρακτικές επιβολής συναγοράς από κάποιες εταιρίες, ώστε να εξασφαλίσουν την καταβολή μεγαλύτερων ποσών από τα φαρμακεία.
Αξίζει, πάντως, να σημειώσουμε πως μέχρι αυτή την ώρα (αργά το απόγευμα της Δευτέρας) δεν έχει υπάρξει αντίδραση από το Υπουργείο Υγείας ή από τον ΕΟΦ.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ