Το αποτύπωμα της ελονοσίας στη χώρα μας περιγράφηκε στην ημερίδα που διοργάνωσαν το ΚΕΕΛΠΝΟ και η ΕΣΔΥ, με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων και της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, σε μια προσπάθεια παρουσίασης μιας τεκμηριωμένης, επιστημονικής απάντησης στις “ανεύθυνες κραυγές”.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν τα εισαγόμενα κρούσματα ανέρχονται σε 88 και τα εγχώρια σε 5. Συγκεκριμένα, ελονοσία διαγνώστηκε σε 75 μετανάστες, 66 από την Ινδική χερσόνησο, 9 από την Αφρική. Εξ αυτών 13 εντοπίστηκαν σε κέντρα φιλοξενίας στα νησιά του Αιγαίου, με το 7% να βρίσκονται στην Ελλάδα πάνω από 6 μήνες. Τα υπόλοιπα 13 εισαγόμενα κρούσματα αφορούσαν σε ταξιδιώτες από την Αφρική. Σε ό,τι αφορά τα 5 εγχώρια κρούσματα εντοπίστηκαν ένα στον οικισμό της Δυτικής Αχαΐας (ΠΕ Αχαΐας), ένα στον οικισμό της Ανδραβίδας (ΠΕ Ηλείας), δύο στον οικισμό του Λαγκαδά (ΠΕ Θεσσαλονίκης) και ένα στη Σκιάθο (ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων).
Ωστόσο, κάθε ένας από τους ομιλητές, επιστήμονες, επικεφαλής φορέων και πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί, για ακόμη μια φορά. Τα εγχώρια κρούσματα είναι περιορισμένα στον αριθμό, πολύ μακριά από τα 42 κρούσματα του 2011. Άλλωστε, ούτε γειτονικές χώρες της Ιταλίας και της Γαλλίας, που κατέγραψαν κάποια εγχώρια, σποραδικά κρούσματα εκφράζουν ανησυχίες.
Στενή επιτήρηση, ενημέρωση και άμεσος εντοπισμός, αλλά και προγράμματα καταπολέμησης κουνουπιών, εκτός από τα προσωπικά μέτρα πρόληψης αποτελούν την ασπίδα κατά της νόσου.
“Στην Ελλάδα έχουμε σποραδικά και ελεγχόμενα κρούσματα”, τόνισε ο Υπουργός Υγείας, σε δηλώσεις του, διευκρινίζοντας πως εφαρμόζονται τα σχέδια που έχουν τεθεί, υπάρχει επιδημιολογική και εντομολογική επιτήρηση, έγκαιρη παρέμβαση μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων και αποφυγή της διασποράς τους, ενερωητική διερευνηση κρουσμάτων και ενημέρωση του πληθυσμού”, ανέφερε ο κ. Ξανθός. Έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, κυρίως των εγχώριων κρουσμάτων είναι το βασικό, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας
“Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα έχουμε ένα αξιόπιστο και σοβαρό σύστημα υπηρεσιών δημόσιας υγείας, που μας επιτρέπει να αισθανόμαστε ασφαλείς απέναντι στους δυνητικούς κινδύνους, που κανείς δεν αγνοεί και δεν υποτιμά”, σημείωσε ο Ανδρέας Ξανθός, κατά την τοποθέτηση του στην ημερίδα. “Με αθόρυβο τρόπο, χωρίς προβολή και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας υπάρχει ένα αξιολογότατο επιστημονικό προσωπικό στο ΚΕΕΛΠΝΟ, στην ΕΣΔΥ, στο Υπουργείο και τις περιφέρειες”, υπογράμμισε ο Ανδρέας Ξανθός, κάνοντας λόγο για επιστημονικής απάντηση στις “ανεύθυνες κραυγές”.
“Η δημόσια υγεία, παρότι επιτελεί έναν κρίσιμο ρόλο, ήταν πάντα σε δεύτερη ταχύτητα σε σχέση με τις προτεραιότητες της πολιτικής υγείας της χώρας και αυτό γιατί οι παρεμβάσεις δημόσιας υγείας δεν έχουν άμεσο πολιτικό ή εκλογικό όφελος”, παραδέχθηκε ο κ. Ξανθός. “Έχουν μακροπρόθεσμη απόδοση, ενισχύουν την πρόληψη και, ειδικά αυτή την περίοδο, οφείλουμε να την επαναφέρουμε στο επίκεντρο της πολιτικής. Θα είναι μια επένδυση”, προσέθεσε.
“Είναι μια πρόκληση και ευκαιρία να οργανώσουμε τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας, να ενισχύσουμε υποδομές, χρηματοδοτήσεις και εργαστήρια”, ανέφερε ο Υπουργός, ομολογώντας τη δυσκολία της υλοποίησης, αλλά υπογράμμισε την αναγκαιότητα της.
“Στην Ελλάδα δεν έχουμε ελονοσία”, ξεκαθάρισε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής μικροβιολογίας και Κοσμήτορας στην ΕΣΔΥ. “Τα κρούσματα είναι ελάχιστα και υπό επιτήρηση”, συμπλήρωσε, κάνοντας λόγο για απειροελάχιστο κίνδυνο. “Δεν πρέπει να φοβόμαστε τους μετανάστες ως εστίες ελονοσίας”, ανέφερε ο καθηγητής.
“Πρέπει όλοι να αποκτήσουμε κολτούρα προστασίας από τα κουνούπια, είτε είναι κοντά σε καταυλισμούς ή μακριά. Κουνουπιέρα, εντομοαπωθητικά, μακριά μανίκια, πρέπει όλοι να χρησιμοποιούμε”, ανέφερε ο Καθηγητής Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, τονίζοντας πως 180 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από ελονοσία διεθνώς.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ