Η ελπίδα για τη θεραπεία του καρκίνου ενισχύεται καθώς δοκιμάζεται εξατομικευμένο εμβόλιο mRNA για το μελάνωμα. Ενθουσιασμός επικρατεί μεταξύ ασθενών και ερευνητών, αφού τα ειδικά κατασκευασμένα εμβόλια εισέρχονται σε δοκιμή φάσης 3.
Σε «τροχιά» δοκιμής σε εκατοντάδες ασθενείς τίθεται το πρώτο παγκοσμίως εξατομικευμένο εμβόλιο mRNA για τον καρκίνο για το μελάνωμα, όπως μεταδίδει ο theaguardian.com. Ατενίζοντας ένα καλύτερο μέλλον, με την ύπαρξη μιας μόνιμης θεραπείας του καρκίνου στην «φαρέτρα» εκτιμάται πως το νέο εμβόλιο θα απαλλάξει την ανθρωπότητα από μεγάλο εφιάλτη αφού μόνο από μελάνωμα προσβάλλονται ετησίως διεθνώς σχεδόν 132.000 άτομα! Πρόκειται για προσαρμοσμένο σε κάθε ασθενή εμβόλιο το οποίο «δίνει οδηγίες» στον οργανισμό του να κυνηγήσει τα καρκινικά κύτταρα για να αποτρέψει την επανεμφάνιση της νόσου. Έως τώρα στους ασθενείς με μελάνωμα συνιστάται η χειρουργική επέμβαση ως κύρια θεραπεία, αν και η ακτινοθεραπεία, τα φάρμακα και η χημειοθεραπεία χρησιμοποιούνται επίσης μερικές φορές.
Αισιοδοξία επικρατεί στις κοινότητες επιστημόνων και ασθενών, καθώς από μια δοκιμή φάσης 2 προέκυψε ότι τα εμβόλια μείωσαν δραματικά τον κίνδυνο επιστροφής του καρκίνου σε ασθενείς με μελάνωμα. Άνθρωποι με σοβαρά μελανώματα υψηλού κινδύνου που έλαβαν το εμβόλιο μαζί με την ανοσοθεραπεία Keytruda είχαν σχεδόν τις μισές πιθανότητες (49%) να πεθάνουν ή να επανεμφανιστεί ο καρκίνος τους μετά από τρία χρόνια σε σχέση με εκείνους που έλαβαν μόνο Keytruda. Οι ασθενείς έλαβαν 1mg του εμβολίου mRNA κάθε τρεις εβδομάδες για το πολύ εννέα δόσεις και 200mg Keytruda κάθε τρεις εβδομάδες (το πολύ 18 δόσεις) για περίπου ένα έτος.
Ήδη άρχισε μια τελική δοκιμή, φάσης 3, υπό την καθοδήγηση του University College London Hospitals NHS Foundation Trust (UCLH). Ο πληθυσμός της μελέτης θα φθάσει περίπου στα 1.100 άτομα παγκοσμίως. Η Dr Heather Shaw, η εθνική συντονίστρια της δοκιμής στη Βρετανία υποστήριξε ότι τα εμβόλια έχουν τη δυνατότητα να θεραπεύσουν άτομα με μελάνωμα και δοκιμάζονται και σε άλλους καρκίνους, όπως του πνεύμονα, της ουροδόχου κύστης και των νεφρών.
Το εμβόλιο γνωστό ως mRNA-4157 (V940), είναι μια εξατομικευμένη νεοαντιγονική θεραπεία. Έχει σχεδιαστεί για να ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε να μπορεί να καταπολεμήσει τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου και όγκου του ασθενούς. Στοχεύει στα νεοαντιγόνα του όγκου, τα οποία εκφράζονται από τους όγκους σε έναν συγκεκριμένο ασθενή. Πρόκειται για δείκτες στον όγκο που μπορούν δυνητικά να αναγνωριστούν από το ανοσοποιητικό σύστημα. Το εμβόλιο φέρει κωδικοποίηση για έως και 34 νεοαντιγόνα και ενεργοποιεί μια ανοσολογική απάντηση κατά του όγκου με βάση τις μοναδικές μεταλλάξεις στον καρκίνο ενός ασθενούς.
Για την εξατομίκευση, αφαιρείται δείγμα όγκου κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης του ασθενούς, ακολουθεί αλληλουχία DNA και χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Το προσαρμοσμένο αντικαρκινικό εμβόλιο που εξειδικεύεται στον όγκο του ασθενούς.Ειδικότερα, η Δρ Heather Shaw εξήγησε ότι είναι μια «εξατομικευμένη θεραπεία πολύ πιο έξυπνη από ορισμένες απόψεις από ένα εμβόλιο. Είναι απολύτως προσαρμοσμένη για τον ασθενή – δεν θα μπορούσε να χορηγηθεί στον επόμενο ασθενή στη σειρά…». Απώτερος στόχος είναι η μόνιμη θεραπεία των ασθενών από τον καρκίνο τους, σύμφωνα με την Shaw, η οποία υποστήριξε ότι «νομίζω ότι υπάρχει πραγματική ελπίδα ότι αυτά θα αποτελέσουν την αλλαγή του παιχνιδιού στην ανοσοθεραπεία».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ