Ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα των δοκιμών Φάσης I σε πειραματόζωα και ανθρώπους της ουσίας πιζομίδη, η οποία δοκιμάζεται από Καναδούς επιστήμονες για την αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS), γνωστή και ως νόσο του κινητικού νευρώνα ή νόσο Λου Γκέριγκ.
Η ALS είναι μια νευροεκφυλιστική πάθηση που συνήθως οδηγεί σε προοδευτική παράλυση των σκελετικών μυών και, κατά μέσο όρο, σε θάνατο μέσα σε μια 3ετία από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, καθώς τα υπάρχοντα φάρμακα (riluzole και edaravone) έχουν μέτρια αποτελέσματα.
Όπως ανακοίνωσαν οι ερευνητές στο περιοδικό “JCI Insight“, η πιζομίδη είναι ασφαλής και φαίνεται να «φρενάρει» την επιδείνωση της νόσου, σταθεροποιώντας την κατάσταση του ασθενούς. Ωστόσο, επιφυλάσσονται να επιβεβαιώσουν τα πρώτα αυτά ευρήματα με τη Φάση II της κλινικής δοκιμής, που ξεκινά σε λίγες εβδομάδες, καθώς δεν γνωρίζουν αν η ουσία μπορεί να έχει θεραπευτικό αποτέλεσμα στους ανθρώπους ή απλώς διατηρεί τη νευρομυική λειτουργία.
Οι δοκιμές θα γίνουν σε 9 νοσοκομεία του Καναδά με τη συμμετοχή 100 εθελοντών και θα διαρκέσουν 6 μήνες, προκειμένου να επιβεβαιώσουν την ασφάλεια του φαρμάκου και, κυρίως, την αποτελεσματικότητά του στη μετρίαση των συμπτωμάτων.
Στο μεταξύ, οι επιστήμονες εφιστούν την προσοχή στους ασθενείς με ALS να μην δοκιμάσουν μόνοι τους να χρησιμοποιήσουν την πιμοζίδη, η οποία έχει σοβαρές παρενέργειες.
Η συγκεκριμένη φαρμακευτική ουσία είναι γνωστή εδώ και 50 περίπου χρόνια και ήδη έχει χρησιμοποιηθεί κατά της σχιζοφρένειας. Οι δοκιμές της πιμοζίδης κατά της ALS άρχισαν πριν 6 χρόνια, διαδοχικά σε σκουλήκια, ψάρια και ποντίκια, αφήνοντας ενθαρρυντικά αποτελέσματα. To 2015 πραγματοποιήθηκε η πρώτη κλινική δοκιμή διάρκειας 6 εβδομάδων σε 25 ασθενείς στον Καναδά.
Πηγή: amna.gr
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ