Νέους ορίζοντες στην αντιμετώπιση διαφόρων μορφών καρκίνου ανοίγουν νέες, εξειδικευμένες θεραπείες, που είναι διαθέσιμες στη χώρα μας. Αυτό ανέφεραν ειδικοί επιστήμονες, που πήραν μέρος στην εκδήλωση “Latest Developments in Cancer” που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα και διοργανώθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου.
Ο Καθηγητής Θεραπευτικής Ογκολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κος Αριστοτέλης Μπάμιας αναφέρθηκε στην εξέλιξη των θεραπειών που αφορούν τον καρκίνο του νεφρού. Ανέφερε ότι «ο καρκίνος του νεφρού είναι ο 12ος πιο συχνός καρκίνος παγκοσμίως και εμφανίζεται συχνότερα σε άνδρες, συνήθως στην έκτη και έβδομη δεκαετία της ζωής».
Πλέον υπάρχουν καινοτόμες θεραπείες για επιλέξιμους ασθενείς με προχωρημένο νεφροκυτταρικό καρκίνωμα (aRCC), όπως οι επόμενης γενιάς αναστολείς κινάσης τυροσίνης (TKI) με τη δυνατότητα να παρέχουν επιπρόσθετες αντικαρκινικές επιδράσεις σε σχέση με τις ήδη υπάρχουσες θεραπείες. «Είναι σημαντικό που έχουμε θεραπευτικές επιλογές, που χορηγούνται ως πολυ-στοχευμένες θεραπείες με σημαντική αποτελεσματικότητα στη δεύτερη γραμμή aRCC με εύκολο δοσολογικό σχήμα του ενός δισκίου την ημέρα», επεσήμανε ο καθηγητής.
Η κα Αθηνά Αλεξανδρίδου, Πρόεδρος Συλλόγου Ελληνική συμμαχία οικογενειών κατά της νόσου VHL δήλωσε ότι «στόχος μας να μην μείνει κανείς αδιάγνωστος να είναι ευαισθητοποιημένοι ιατροί και ασθενείς ώστε να σώζονται όργανα και ζωές αλλά και να γίνεται σωστός προγενετικός έλεγχος και να βρεθούμε ένα βήμα πιο κοντά στην λύση του καρκίνου».
Το σύνδρομο Von Hippel-Lindau είναι ένα γενετικό νόσημα, που οδηγεί σε διαφορετικά είδη καρκίνων (ή καλοήθεις όγκους) του εγκεφάλου, του οφθαλμού (αμφιβληστροειδής χιτώνας), νωτιαίου μυελού και άλλων οργάνων και προκαλείται από μεταλλάξεις του γονιδίου VHL. Συγκεκριμένα, μεταλλάξεις του γονιδίου VHL ανιχνεύονται σε 90-100% των ασθενών που πράγματι πάσχουν από τη νόσο.
Η αξιολόγηση του οικογενειακού ιστορικού σε συνδυασμό με την μοριακή γενετική εξέταση του πάσχοντος μέλους θα δώσει μια πιο ακριβή εκτίμηση της ανάγκης για εξέταση στα μέλη της οικογένειας που βρίσκονται σε κίνδυνο, επιτρέποντας την έγκαιρη κλινική παρακολούθηση. Η γενετική συμβουλευτική πριν και μετά την γενετική εξέταση θεωρείται αναγκαία (όπως στα περισσότερα προσυμπτωματικά τεστ για καρκίνους), ώστε να υπάρχει σωστός τρόπος ανακοίνωσης του αποτελέσματος και της εκτίμησης του κινδύνου.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης συζητήθηκαν οι καινοτόμες θεραπευτικές προσεγγίσεις, η σχέση κόστους-οφέλους για το σύστημα υγείας και τους ασθενείς, καθώς και η πραγματική πρόσβαση των ασθενών σε αυτές στην Ελλάδα της κρίσης. Στη συζήτηση για τις πολιτικές υγείας τονίστηκε ότι στην Ελλάδα η διάθεση περιορισμένων πόρων για την υγεία και η έλλειψη του πραγματικά απαραίτητου προσωπικού, δυσχεραίνει την πρόσβαση των ογκολογικών ασθενών στις θεραπείες τους.
Χορηγός της ημερίδας ήταν η φαρμακευτική εταιρεία IPSEN Hellas. Η εταιρεία κυκλοφορεί περισσότερα από 20 φάρμακα σε περισσότερες από 115 χώρες, με άμεση εμπορική παρουσία σε περισσότερες από 30 χώρες παγκοσμίως. Ο Όμιλος απασχολεί περισσότερους από 5.100 υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο.
Από την πλευρά του, ο Ιατρικός Διευθυντής της εταιρείας κ. Βύρων Μαρκούσης, σημείωσε ότι «η εταιρεία είναι ένας παγκόσμιος εξειδικευμένος βιοτεχνολογικός όμιλος που δραστηριοποιείται σε εξειδικευμένους τομείς της ογκολογίας όπως ο καρκίνος του νεφρού, οι νευροενδοκρινείς όγκοι, ο καρκίνος του προστάτη, ο καρκίνος της ουροδόχου κύστεως, ο μυελοειδής καρκίνος του θυρεοειδούς, ο καρκίνος του μαστού, το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα και ο καρκίνος του παγκρέατος».
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ