Ενθαρρυντικά είναι για πρώτη φορά τα ευρήματα μελέτης από τη χρήση μονοκλωνικού αντισώματος έναντι του Αλτσχάιμερ. Μέχρι τώρα έχουν δοκιμαστεί διάφορες θεραπείες χωρίς να έχει κάποιο από τα υπο δοκιμή φάρμακκα αποφέρει αποτελέσματα.
Το μονοκλωνικό αντίσωμα λεκανεμάμπη χορηγείται ως ενδοφλέβια έγχυση κάθε δύο εβδομάδες έναντι της νευροεκφυλιστικής νόσου και αξιολογήθηκε στη μελέτη «Lecanemab in Early Alzheimer’s Disease» που δημοσιεύθηκε στο The New England Journal of Medicine. Στον εκφυλισμό συμβάλλουν δύο ανώμαλες πρωτεΐνες, η αμυλοειδές-β (Αβ), η οποία είναι μια πρωτεΐνη που συσσωρεύεται έξω από τους νευρώνες, δημιουργώντας τις λεγόμενες πλάκες. Η άλλη είναι η tau, η οποία εσυσσωρεύεται στο εσωτερικό των νευρώνων και προκαλεί νευροϊνιδιακές δεσμίδες. Υπό κανονικές συνθήκες η δεύτερη πρωτεΐνη αποτελεί μέρος των μικροσωληνίσκων, οι οποίοι μεταφέρουν θρεπτικά συστατικά σε όλο το κύτταρο. Οι δυο πρωτεϊνες φαίνεται να συνεργάζονται, περιγράφονται ως η «σκανδάλη και η σφαίρα» που προκαλεί νευρωνικό εκφυλισμό.
Το γεγονός ότι η συσσώρευση Aβ και tau μπορεί να συμβεί για χρόνια ή ακόμη και δεκαετίες πριν από την εμφάνιση κλινικών συμπτωμάτων περιπλέκει περαιτέρω τις προσπάθειες θεραπείας, οπότε η νόσος είναι αρκετά προχωρημένη παθοφυσιολογικά πριν αντιληφθούμε την ύπαρξή της. Επομένως, οι θεραπείες που στοχεύουν στην Aβ και την tau μπορεί να παρεμβαίνουν πολύ αργά για να σταματήσουν τις σημαντικές βλάβες. Η λεκανεμάμπη. κατευθύνεται στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και οδηγώντας στη διάσπαση των πλακών Aβ.
Στη 18μηνη, πολυκεντρική, διπλά τυφλή δοκιμή φάσης 3 συμμετείχαν άτομα ηλικίας 50 έως 90 ετών με πρώιμη νόσο Αλτσχάιμερ (ήπια γνωστική εξασθένιση ή ήπια άνοια λόγω της νόσου Αλτσχάιμερ) με ενδείξεις αμυλοειδούς στην τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET) ή με εξέταση εγκεφαλονωτιαίου υγρού.
Το πρωταρχικό μέτρο έκβασης ήταν η αλλαγή από την έναρξη έως τους 18 μήνες στην κλινική αξιολόγηση της άνοιας. Διάφορες άλλες κλίμακες άνοιας χρησιμοποιήθηκαν ως δευτερεύουσες εκβάσεις, καθώς και η ποσότητα αμυλοειδούς που παρατηρήθηκε στη σάρωση ΡΕΤ στον εγκέφαλο.
Ευρήματα
Η μέση βαθμολογία CDR-SB κατά την έναρξη ήταν περίπου 3,2 και στις δύο ομάδες. Η προσαρμοσμένη μέση μεταβολή των ελαχίστων τετραγώνων από την αρχική τιμή στους 18 μήνες ήταν 1,21 με το lecanemab και 1,66 με το εικονικό φάρμακο. Συνεπώς επιβραδύνει τη νόσο περίπου 25% διαφορά στην έκβαση σε διάστημα 18 μηνών.
Σε ότι αφορά τις παρενέργειες που καταγράφηκαν στο 26,4% των ασθενών, περιλάμβαναν 17% επίπτωση εγκεφαλικών αιμορραγιών και 13% επίπτωση εγκεφαλικού οιδήματος στην ομάδα θεραπείας (με ελάχιστες στην ομάδα εικονικού φαρμάκου).
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ