Βάρος πάνω από το φυσιολογικό, αλλά και αύξηση των ελλιποβαρών ατόμων, ελάχιστη φυσική δρατηριότητα και παμφάγοι είναι οι Έλληνες, άνω των 15 ετών που στην πλειονότητα τους, περιέργως, δεν καπνίζουν, σύμφωνα με την έρευνα Υγείας της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ), για το 2014.
Ειδικότερα, στο σύνολο του πληθυσµού ηλικίας 15 ετών και άνω που δήλωσε και το ύψος και το βάρος του: o 2,2% είναι ελλιποβαρείς, ποσοστό που μάλιστα κατέγραψε αύξηση σε σχέση με το 2009 (22,2%), o 41,5% είναι φυσιολογικού βάρους, o 39,4% είναι υπέρβαροι, o 16,9% είναι παχύσαρκοι . Ένας στους δύο άνδρες (47,6%) είναι υπέρβαρος ενώ η αναλογία υπέρβαρων γυναικών είναι τρεις στις δέκα (31,9%).
Εν τω μεταξύ, ελάχιστη φυσική δραστηριότητα έχουν αρκετοί συμπολίτες μας. 3 στους 10 (28,1%) κυρίως κάθονται ή στέκονται και γενικά έχουν ασχολίες που απαιτούν ελαφρά σωµατική προσπάθεια, ενώ 5 στους 10 (51,7%) κυρίως περπατούν ή κάνουν εργασίες που απαιτούν µέτρια σωµατική προσπάθεια.
Ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως 1 στους 10 (9,2%) χρησιµοποιεί ποδήλατο για να µετακινηθεί.
Στη διατροφή, τώρα, οι Έλληνες τρώνε τα πάντα, με τα νούμερα να βελτιώνονται και να επιδεινώνονται την ίδια στιγμή. Συγκεκριμένα, το 54,6% του πληθυσµού καταναλώνει καθηµερινά φρούτα ή φυσικούς χυµούς φρούτων, ενώ το 1,2% δεν καταναλώνει καθόλου. Σε σχέση µε την έρευνα του 2009, καταγράφεται µείωση 53,8% του πληθυσµού που δεν καταναλώνει ποτέ φρούτα ή φυσικούς χυµούς φρούτων, αλλά και μείωση 10% που καταναλώνει καθηµερινά.
Στα λαχανικά, το 62% του πληθυσµού καταναλώνει καθηµερινά λαχανικά, σαλάτες ή χυµούς φρέσκων λαχανικών, ενώ μόλις 0,7% δεν καταναλώνει καθόλου. Αλλά, σε σχέση με την προηγούμεν έρευνα παρατηρείται µείωση 2,8%.
Στο κάπνισμα, 3 στους 10 (27,3%) ηλικίας 15 ετών και άνω καπνίζουν καθηµερινά και ένας στους 20 (5,2%) καπνίζει περιστασιακά. Την ίδια ώρα και παρότι 7 στους 10 πολίτες (67,5%) δεν καπνίζουν ο αντικαπνιστικός νόμος ελάχιστα εφαρμόζεται…
Οπως δήλωσαν 7 στους 10 συμμετέχοντες στην έρευνα, όταν επισκέφθηκαν καφέ/µπαρ ή εστιατόριο/ταβέρνα κλειστού χώρου, αντιλήφθηκαν να καπνίζουν άλλοι γύρω τους…
“Αν, µάλιστα δε συνυπολογιστούν όσοι δεν επισκέφτηκαν αυτά τα µέρη το τελευταίο εξάµηνο, η αναλογία γίνεται περισσότεροι από 8 στους 10 (85,9%) για τα καφέ/µπαρ και 8 στους 10 (83,1%) για εστιατόρια/ταβέρνες”, τονίζεται στην έρευνα.
Το μόνο ενθαρρυντικό σημείο είναι η καταγραφόμενη µείωση 14,4% στο ποσοστό των καθηµερινών καπνιστών, που μάλλον “εξουδετερώνται” από τη σχεδόν ισόποση αύξηση (13,3%) στο ποσοστό όσων καπνίζουν περιστασιακά…
Επιπλέον, το 6,9% καταναλώνει καθηµερινά ή σχεδόν καθηµερινά αλκοολούχα ποτά, ποσοστό μειωμένο κατά 28,9% σε σχέση με το 2009. 3 στους 10 (32,3%) δεν καταναλώνουν καθόλου αλκοόλ, είτε δεν έχουν καταναλώσει ποτέ στη ζωή τους είτε δεν καταναλώνουν πλέον.
Η έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει και την ύπαρξη υποστηρηκτικού περιβάλλοντος, με 1 στους 20 (4,8%) να δηλώνει ότι δεν έχει κανέναν να απευθυνθεί, σε περίπτωση που αντιµετωπίσει σοβαρά προσωπικά προβλήµατα και χρειάζεται βοήθεια (οικονοµική ή άλλη ή έστω απλά συµβουλή). Περισσότεροι από 5 στους 10 (55%) έχουν 1 ή 2 άτοµα να απευθυνθούν και πάνω από 3 στους 10 (34,3%) έχουν 3 ή 5 άτοµα να απευθυνθούν.
Στην αντίστροφη κατάσταση, την παροχή στήριξης και φροντίδας σε άλλα άτοµα που αντιµετωπίζουν προβλήµατα υγείας, 2 στους 10 στηρίζουν ένα ή περισσότερα άτομα του περίγυρου τους τουλάχιστον µία φορά την εβδοµάδα. Περισσότεροι από 7 στους 10 (75,0%) από όσους παρέχουν φροντίδα ή στήριξη την παρέχουν σε µέλος/µέλη της οικογένειάς τους που ζουν στο νοικοκυριό τους ή σε άλλο νοικοκυριό και περίπου 3 στους 10 (25%) από όσους παρέχουν φροντίδα ή στήριξη την παρέχουν σε άτοµα που δεν είναι µέλη της οικογένειάς τους/συγγενείς.
Η έρευνα, που είναι µέρος του Ευρωπαϊκού Στατιστικού Προγράµµατος European Health Interview Survey, διενεργήθηκε σε τελικό δείγµα 8.223 ιδιωτικών νοικοκυριών και σε ισάριθµα µέλη αυτών, σε ολόκληρη την Ελλάδα. Σε κάθε νοικοκυριό του δείγµατος ερευνήθηκε ένα τυχαία επιλεγµένο άτοµο ηλικίας 15 ετών και άνω. Η επόµενη έρευνα υγείας θα διενεργηθεί το έτος 2019.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ