Πρόκειται για το πρώτο σχήμα ενός δισκίου, που χορηγείται άπαξ ημερησίως, για τη θεραπεία της πλειονότητας των ασθενών με χρόνια Ηπατίτιδα C με γονότυπους 1 και 4, εξαλείφοντας την ανάγκη χορήγησης ιντερφερόνης και ριμπαβιρίνης σε ασθενείς με ηπατίτιδα C με γονότυπους 1 και 4 χωρίς κίρρωση ή με αντιρροπούμενη κίρρωση. Παράλληλα, ο συνδυασμός του σκευάσματος με ριμπαβιρίνη προσφέρει μια νέα θεραπεία χωρίς ιντερφερόνη σε ασθενείς γονότυπου 3 με κίρρωση και/ή σε ασθενείς που έχουν αποτύχει σε προηγούμενη θεραπεία.
Το φάρμακο της Gilead συνδυάζει τον αναστολέα της NS5A ledipasvir (LDV) με το νουκλεοτιδικό ανάλογο του αναστολέα πολυμεράσης sofosbuvir (SOF), το οποίο εγκρίθηκε τον Ιανουάριο του 2014 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.
Ο συνδυασμός ledipasvir και sofosbuvir ενδείκνυται για τη θεραπεία της χρόνιας λοίμωξης από τον ιό της ηπατίτιδας C (HCV) και συνιστάται για πρωτοθεραπευόμενους και επαναθεραπευόμενους κιρρωτικούς και μη κιρρωτικούς ασθενείς με γονότυπους 1 και 4, με θεραπεία διάρκειας 12 ή 24 εβδομάδων, ανάλογα με το προηγούμενο ιστορικό θεραπείας και τη σοβαρότητα της κίρρωσης. Θεραπεία οκτώ εβδομάδων με ledipasvir/sofosbuvir δύναται να χορηγηθεί σε μη κιρρωτικούς, πρωτοθεραπευόμενους ασθενείς με γονότυπο 1. Σε ασθενείς με γονότυπος 1 και 4 με μη αντιρροπούμενη κίρρωση, καθώς και σε ασθενείς με γονότυπο 3 με κίρρωση και/ή σε ασθενείς που έχουν αποτύχει σε προηγούμενη θεραπεία, το Harvoni πρέπει να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με ριμπαβιρίνη για 24 εβδομάδες. Το Harvoni ενδείκνυται επίσης για ασθενείς με HCV και συλλοίμωξη με HIV.1
Η έγκριση της άδειας κυκλοφορίας βασίστηκε στο πρόγραμμα κλινικής έρευνας ανάπτυξης στο οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 2000 ασθενείς με χρόνια λοίμωξη από τον ιό της ηπατίτιδας C (HCV). Η έγκριση χορηγήθηκε κατόπιν επιταχυνόμενης διαδικασίας αξιολόγησης που διενήργησε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, διαδικασία που ακολουθείται σε περιπτώσεις νέων φαρμάκων μείζονος ενδιαφέροντος για τη δημόσια υγεία, καθιστώντας πλέον δυνατή την κυκλοφορία του ledipasvir/sofosbuvir και στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).
«Στην Ευρώπη, οι ασθενείς με γονότυπο 1 που ζουν με ηπατίτιδα C και οι θεράποντες γιατροί τους περιμένουν εδώ και δεκαετίες για μια τέτοια πρόοδο στη θεραπεία τους», δήλωσε ο Graham Foster, MD, Καθηγητής Ηπατολογίας του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου. «Ο συνδυασμός ledipasvir/sofosbuvir μάς δίνει τη δυνατότητα να αλλάξουμε τον τρόπο θεραπείας των ασθενών που πάσχουν από την κυρίαρχη μορφή ηπατίτιδας C στην Ευρώπη. Πλέον, μπορούμε να αναμένουμε πολύ υψηλά επίπεδα παρατεταμένης ιολογικής ανταπόκρισης (SVR) και, σε πολλές περιπτώσεις ασθενών, μπορούμε να εξαλείψουμε την ανάγκη για τη χορήγηση ενέσεων ιντερφερόνης και ριμπαβιρίνης, προσφέροντάς τους θεραπεία υπό τη μορφή ενός δισκίου που χορηγείται άπαξ ημερησίως».
Η άδεια κυκλοφορίας βασίστηκε πρωτίστως στα δεδομένα τριών μελετών Φάσης ΙΙΙ, των ION-1, ION-2 και ION-3. Στο πλαίσιο των μελετών αυτών αξιολογήθηκαν περίπου 2000 ασθενείς με HCV και γονότυπο 1 με αντιρροπούμενη ηπατική νόσο σε θεραπεία 8,12 ή 24 εβδομάδων με ledipasvir/sofosbuvir.
Στις μελέτες αυτές συμμετείχαν μη κιρρωτικοί πρωτοθεραπευόμενοι ασθενείς (ION-3), κιρρωτικοί και μη κιρρωτικοί πρωτοθεραπευόμενοι ασθενείς (ΙΟΝ-1) καθώς και κιρρωτικοί και μη κιρρωτικοί ασθενείς που απέτυχαν σε προηγούμενη θεραπευτική αγωγή με σχήματα που βασίζονταν στην ιντερφερόνη, συμπεριλαμβανομένων σχημάτων που περιείχαν αναστολέα της πρωτεάσης του HCV (ΙΟΝ-2). Το πρωτεύον καταληκτικό σημείο για κάθε μελέτη ήταν η παρατεταμένη ιολογική ανταπόκριση (μη ανιχνεύσιμος ιός HCV) 12 εβδομάδες μετά τη λήξη της θεραπείας (SVR12). Όταν κάποιος ασθενής επιτυγχάνει SVR12 θεωρείται ότι έχει ιαθεί από τη λοίμωξη HCV. Σε αυτές τις μελέτες, η ριμπαβιρίνη δεν έδειξε να αυξάνει τα ποσοστά ανταπόκρισης. Οι συμμετέχοντες στα χωρίς ριμπαβιρίνη σκέλη των μελετών (Ν=1080) παρουσίασαν ποσοστά SVR12 μεταξύ 94 και 99%.
Η έγκριση βασίστηκε επίσης σε προκαταρκτικά δεδομένα της μελέτης SOLAR-1, στο πλαίσιο της οποίας αξιολογήθηκαν ασθενείς με μη αντιρροπούμενη κίρρωση που ανταποκρίνονται δύσκολα σε θεραπεία καθώς και ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος, και της μελέτης ERADICATE, στο πλαίσιο της οποίας αξιολογήθηκαν ασθενείς με HCV και γονότυπο 1 και συλλοίμωξη με με HIV. Το πρωτεύον καταληκτικό σημείο σε αυτές τις μελέτες ήταν το SVR12. Τη στιγμή της υποβολής ήταν διαθέσιμα μόνο προκαταρκτικά δεδομένα. Στη μελέτη SOLAR-1, οι συμμετέχοντες με μη αντιρροπούμενη κίρρωση που ακολούθησαν θεραπευτική αγωγή 12 εβδομάδων με ledipasvir/sofosbuvir και ριμπαβιρίνη παρουσίασαν ποσοστό SVR4 της τάξης του 90% (Ν=45/50). Σε μεταμοσχευθέντες ασθενείς χωρίς μη αντιρροπούμενη ηπατική νόσο, τα ποσοστά SVR4 ξεπέρασαν το 95% (Ν=109). Σε ενδιάμεση ανάλυση της μελέτης ERADICATE, 40 από τους 50 ασθενείς είχαν ολοκληρώσει 12 εβδομάδες θεραπείας και τα ποσοστά SVR12 ανήλθαν σε 98% (Ν=39/40).
Η μελέτη ELECTRON-2, μια ανοικτή μελέτη Φάσης ΙΙ, παρείχε προκαταρκτικά δεδομένα για τους ασθενείς με λοίμωξη HCV και γονότυπο 3, οι οποίοι παρουσίασαν SVR12 100% (Ν=26/26) ύστερα από συγχορήγηση ledipasvir/sofosbuvir και ριμπαβιρίνης για 12 εβδομάδες.
Σε αυτές τις κλινικές μελέτες, η κόπωση και η κεφαλαλγία ήταν περισσότερο συχνές στους ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε ledipasvir/sofosbuvir, απ’ ότι σε εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο.
Ο συνδυασμός ledipasvir/sofosbuvir εγκρίθηκε από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ και την Υπηρεσία Health Canada τον Οκτώβριο του 20147, και στη Νέα Ζηλανδία τον Νοέμβριο του 2014. Στην Ιαπωνία και την Ελβετία εκκρεμούν αιτήσεις έγκρισης για το ledipasvir/sofosbuvir. Το Sovaldi (sofosbuvir) ως μονοθεραπεία έχει εγκριθεί για χρήση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Αίγυπτο, την Ελβετία και την Τουρκία.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ