Έριδες που έχουν την αφετηρία τους στην άναρχη ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας περίθαλψης στη χώρα μας, βγάζει στην επιφάνεια η επικείμενη κυβερνητική μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ. Ο «εμφύλιος» που έχει ξεσπάσει στους κόλπους της ιατρικής κοινότητας με αφορμή τον αναβαθμισμένο ρόλο των γενικών γιατρών στο νέο σύστημα που επιχειρείται να οικοδομηθεί, είναι χαρακτηριστικός.
Νεότερη έκφραση αυτής της αντιπαλότητας αποτελούν οι ανυπόγραφες «βολές» κατά των παθολόγων, στο πλαίσιο της διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης του προσχεδίου νόμου για την ΠΦΥ, που σύμφωνα με την Επαγγελματική Ένωσης Παθολόγων Ελλάδας (ΕΕΠΕ) προήλθαν από την Ελληνική Ένωση Γενικής Ιατρικής (ΕΛΕΓΕΙΑ). Η αντιπαράθεση εν προκειμένω αφορά στην εκπαίδευση των γενικών γιατρών έναντι των παθολόγων και το αντίθετο.
Σύμφωνα με την ΕΕΠΕ, ο χρόνος εκπαιδεύσεως των γενικών ιατρών αντικειμενικά είναι ελλειμματικός, γεγονός που καθιστά τους μικροβιολόγους πιο έμπειρους σε παθολογικά ζητήματα απ’ ότι οι γενικοί ιατροί.
«Το επίπεδο εκπαίδευσης της Γενική Ιατρικής βασίζεται στην βραχύχρονη παρακολούθηση πολλών ειδικοτήτων με σκοπό την αναγνώριση των συμπτωμάτων και την έγκαιρη πρόληψη. Στην καθημερινότητα όμως προσεγγίζονται και καλούνται να αποφασίσουν για ασθενής με χρόνια και πολύπλοκα προβλήματα (ΣΔ, Υπέρταση, Δυσλιπιδαιμία, Καρδιακή ανεπάρκεια, Μεταβολικό Σύνδρομο κ.α.), για τα οποία δεν έχουν καμία εμπειρία και την «γενναιότητα» της παραπομπής τους σε Ειδικό Παθολόγο» αναφέρει σχετικά.
Για τους παθολόγους, άλλωστε, η Γενική ιατρική στην Ελλάδα δομήθηκε στα συντεχνιακά συμφέροντα ανειδίκευτων γιατρών, ενώ αντίθετα η ειδικότητα έπρεπε να στελεχωθεί από τους ήδη πρωτοβάθμιους γιατρούς που ήταν οι Παθολόγοι. Οι τελευταίοι ασκούν ταυτόχρονα σκληρή κριτική στους γενικούς γιατρούς οι οποίοι σε ανακοίνωσή τους διαμαρτύρονται για την εξίσωσή τους με τους παθολόγους, ενώ αποδέχονται να είναι εκ περιτροπής παιδίατροι.
«Για όλους τους παραπάνω λόγους, δεν δεχόμαστε από την Ένωση των Γενικών Ιατρών να αφήνει υπόνοιες για ανεπάρκεια Παθολόγων στην πρωτοβάθμια για να καλύψουν τις δικές τους ελλείψεις και ανεπάρκειες» επισημαίνει η ΕΕΠΕ, κατηγορώντας την ΕΛΕΓΕΙΑ για προσπάθεια μονοπώλησης της ΠΦΥ.
«Στην ιατρική του σήμερα δεν υπάρχουν αυθεντίες και παντογνώστες, πόσο μάλλον με ελλιπή εκπαίδευση! Η ελληνική πραγματικότητα περικλείει στην ΠΦΥ Παθολόγους, Παιδιάτρους και Γενικούς Γιατρούς» υπογραμμίζει καταλήγοντας.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ