Πρόκληση αποτελεί για την Πολιτεία ο εμβολιασμός των αστέγων που διαβιούν στο δρόμο, ενώ ήδη ο δήμος Αθηναίων φρόντισε για τους φιλοξενούμενους στις δομές του να συμμετέχουν στο πρόγραμμα εμβολιασμού.
Μέχρι να αρχίσει ο εμβολιασμός ευάλωτων πληθυσμών, οι άστεγοι στις δομές του δήμου εμβολιάζονται με τον γενικό πληθυσμό, ανά ηλικιακή ομάδα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος του Κέντρο Υποδοχής & Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, Γρηγόριος Λέων, σχολιάζοντας ότι ήδη το ποσοστό εμβολιασμού των φιλοξενούμενων είναι λίγο υψηλότερο από το μέσο όρο του γενικού πληθυσμού.
Ειδικότερα, οι φιλοξενούμενοι στο Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων και στην Εστία Αθηνών Ηλικιωμένων εμβολιάζονται σταδιακά, σύμφωνα με τα ηλικιακά κριτήρια που θέτει το πρόγραμμα εμβολιασμού. «Οι κοινωνικοί λειτουργοί τους στηρίζουν για να κάνουν την διαδικασία ηλεκτρονικά» όπως περιγράφει ο κ. Λέων.
Αναφορικά με τους ανέστιους που ο δήμος παρέχει σίτιση και πλύσιμο στο Κέντρο Ημέρας, ναι μεν ενημερώνονται για τον εμβολιασμό, αλλά δύσκολα θα δεχθούν να λάβουν κάποια δόση εμβολίου, αφού αρνούνται ακόμα και την ένταξή τους σε κάποια δομή, κατά τα λεγόμενα του προέδρου του ΚΥΑΔΑ. Ο ίδιος σχολιάζει ότι ευτυχώς αυτός ο πληθυσμός έχει μειωθεί κατά το ήμισυ τα τελευταία δυο χρόνια.
Με σύννομο τρόπο οι οργανώσεις προσπαθούν να βοηθήσουν και να παραπέμψουν τους άστεγους στον εμβολιασμό, όπως κάνουν υπό κανονικές συνθήκες για τις ιατρικές υπηρεσίες, εξηγεί η υπεύθυνη υπηρεσιών στήριξης των αστέγων της ΜΚΟ ΚΛΙΜΑΚΑ, Άντα Αλαμάνου. Την ανάγκη μιας πολιτικής -στρατηγικής γραμμής για τους αστέγους και όχι αποσπασματικής αντιμετώπισης κατά τη διάρκεια της πανδημίας επισημαίνει η κ. Αλαμάνου.
Σε περίπτωση μη εμβολιασμού «κινδυνεύουν και οι ίδιοι και οι υπόλοιποι. Έχουν πολλά υποκείμενα νοσήματά, όχι μόνο ψυχιατρικά αλλά και παθολογικά, γιατί ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου» υπενθυμίζει η κ. Αλαμάνου. Ο κίνδυνος ελλοχεύει «γιατί δεν μπορούν να πάρουν ούτε τα απλά μέτρα προστασίας. Πολλοί φορείς ενημερώνουμε για τα αντισηπτικά και να κρατούν αποστάσεις. Στην αρχή ήταν αρνητές γιατί δεν υπήρχε ενημέρωση, έχουν χαμηλό μορφωτικό επίπεδο…Είδαμε στην πορεία ότι την μάσκα την φοράνε» αναφέρει χαρακτηριστικά η ίδια.
Τα προβλήματα επιδεινωθήκαν με την πανδημία, ενώ δεν έλειψαν και περιστατικά που οι άστεγοι έλαβαν πρόστιμα για «άσκοπη» μετακίνηση κατά το lock down, ενώ εκείνοι είχαν ανάγκη να κυκλοφορήσουν για να βρουν τροφή, να πλυθούν κ.ά. Παράλληλα, δεν λειτούργησαν συσσίτια και έκλεισαν μαγαζιά που τους προσέφεραν δωρεάν γεύματα, σύμφωνα με όσα περιγράφει η κ. Αλαμάνου.
Η πανδημία, όπως κάθε κρίση, απειλεί το αγαθό της υγείας, μπορεί να βαθύνει περισσότερο τον κοινωνικό αποκλεισμό ατόμων που ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, σημειώνει η εκπρόσωπος της Κλίμακας. Ωστόσο, μπορεί να προκύψει ένα θετικό αποτέλεσμα, εφόσον η υγειονομική κρίση σταθεί η αφορμή για να παρθούν κάποια μέτρα προστασίας. Στην Ελλάδα έγιναν οι νέες δομές μεσούσης της κρίσης, αλλά χρειάζονται περισσότερες και εξειδικευμένες, ώστε να ανταποκρίνονται στις εκάστοτε ανάγκες των αστέγων, καθώς είναι μια πολυσύνθετη ομάδα (χρήστες, με ψυχιατρικά προβλήματα κ.ά.). Ιδιαίτερη έμφαση χρειάζεται ακόμη να δοθεί στο κομμάτι της ψυχικής υγείας, αφού άστεγοι με τέτοια προβλήματα παραμένουν για χρόνια στο δρόμο. «Όταν ένα πρόβλημα είναι πολυσύνθετο πρέπει οι λύσεις και οι απαντήσεις να είναι πολυδιάστατες» αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Αλαμάνου.
Για την ανακοπή της μετάδοσης του ιού ακολουθούνται τα πρωτόκολλα « δεν είναι τυχαίο ότι στο Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων, ενώ είχαμε κατά καιρούς κρούσματα, ποτέ δεν είχαμε διασπορά». Συγκρίνοντας με τα αντίθετα φαινόμενα στα γηροκομεία ο κ. Λέων απέδωσε την αποφυγή της στο γεγονός ότι στο εν λόγω κέντρο υπήρξε πρόβλεψη χώρου καραντίνας καθώς και παρακολούθηση από ιατρικό προσωπικό.
Όσο για τους άστεγους στον δρόμο, υποβάλλονται σε rapid test, ενώ από το Μάρτιο προστέθηκε και νοσηλευτής στις ομάδες του street work, ενημερώνοντας το ΕΚΑΒ, εφόσον βρεθεί θετικό κρούσμα και παραπέμπονται σε νοσοκομείο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΚΥΑΔΑ, όταν ο άστεγος νοσεί βαριά νοσηλεύεται, διαφορετικά μεταφέρεται σε ξενοδοχείο καραντίνας. Τα βαριά περιστατικά που χρήζουν ιδιαίτερης μέριμνας μετά τη νοσηλεία φιλοξενούνται σε δομές του δήμου, εξηγεί ο κ. Λέων.
Σαφή πρωτόκολλα διαχείρισης κρουσμάτων, από την άλλη πλευρά, ζητά η κ. Αλαμάνου, δηλώνοντας άγνοια για την διάθεση των ξενοδοχείων καραντίνας και σημειώνοντας εν γένει την ανάγκη δημιουργίας δομών, που παρέχουν φιλοξενία σε αυτή την ειδική ομάδα του πληθυσμού στην φάση της αποθεραπείας.
Το πρόβλημα στο Λεκανοπέδιο
Για την συσσώρευση των αστέγων στον Δήμο Αθηναίων, ο οποίος είναι ο μόνος που διαθέτει δομές φιλοξενίας, ο κ. Λέων επισημαίνει «όλοι οι δήμοι της Αττικής πρέπει να καταλάβουν ότι κάθε δήμος πρέπει να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί. Δεν μπορεί ούτε η Αθήνα να γίνει το «χωνευτήριο» των ταλαιπωρημένων ανθρώπων». Ο ίδιος υποστηρίζει ότι σε δήμους με λιγότερο πληθυσμό αστέγων, είναι πιο εύκολο να βρεθούν λύσεις, για παράδειγμα με την ενοικίαση 10 δωματίων σε ένα ξενοδοχείο. Επίσης, μπορούν να αξιοποιηθούν άλλα προγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία. «Είναι θέμα πολιτικής βούλησης» τονίζει ο ίδιοςμε νόημα.
Το ζήτημα προκύπτει με τους δήμους, όπως αποσαφηνίζει η κ. Αλαμάνου, από το πώς ορίζεται το «ποιοι είναι οι δικοί μου άστεγοι». Σε μια ερμηνεία της πίεσης στο κέντρο της Αθήνας, η ίδια διαπιστώνει ότι οι περισσότεροι συγκεντρώνονται στο κέντρο της πόλης γιατί εκεί βρίσκονται οι υπηρεσίες που τους εξυπηρετούν.
Πρόσφατο σημαντικό βήμα αποτελεί η χορήγηση των βοηθημάτων πλέον και στους διαμένοντες σε δομές. Μέχρι πρότινος δίνονταν μόνο σε όσους έμεναν στο δρόμο, όπως διασαφηνίζει ο κ. Λέων, με αποτέλεσμα να προκαλείται η ροή των αστέγων από τις δομές.
Ωστόσο, τα επιδόματα βοηθούν ως ένα βαθμό, σημειώνει η κ. Αλαμάνου, καθώς η επιδοματική πολιτική συμβάλλει μεν στην αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας, αλλά στόχος δε, πρέπει να είναι η επανένταξη και η αυτοεξυπηρέτηση των αστέγων.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ