Σε επαγρύπνηση για την αντιμετώπιση της γρίπης καλούμαστε να είμαστε εν μέσω πανδημίας SARS-CoV-2. Πως διασφαλίζεται όμως η ετοιμότητα για την «καταστολή» ενός ακόμη εχθρού όταν θα αυξάνονται οι θετικοί στον SARS-CoV-2;
Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Μαλανδράκης, Ιωάννης Ντάνασης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) ανασκοπούν τα δεδομένα από τις πρόσφατες δημοσιεύσεις στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση JAMA (TM Uyeki et al. Preparing for the 2020-2021 Influenza Season. JAMA. November 2, 2020. και TM Uyeki High-risk Groups for Influenza Complications. JAMA. November 2, 2020).
Ήδη έχει ειπωθεί ότι τα μέτρα πρόληψης έναντι του SARS-CoV-2, όπως η καθολική χρήση μάσκας, ο περιορισμός των κοινωνικών συναναστροφών ακόμη και το lockdown αναμένεται να ελαττώσουν την επέκταση ης γρίπης.
Για παράδειγμα, παρατηρήθηκε στην Αυστραλία, στη Χιλή και στη Νότια Αφρική διαπιστώθηκαν μειωμένα περιστατικά γρίπης. Αντίθετα, σε περιοχές όπως η Νοτιοανατολική Ασία, όπου τα μέτρα πρόληψης είναι περιορισμένα, υπάρχουν εξάρσεις του ιού της γρίπης.
Ο εμβολιασμός είναι ο καλύτερο σύμμαχος κατά του ιου της γρίπης, αφού εκτιμάται ότι έχουν αποφευχθεί κατά τη δεκαετία 2010-2020 1,4 έως 7,5 εκατομμύρια λοιμώξεις, 0,7 έως 3,5 εκατομμύρια επισκέψεις σε γιατρό, 39000 έως 105000 νοσηλείες και 3500 έως 12000 θανάτους στις ΗΠΑ ανά έτος.
Ασφαλές θεωρείται για ηλικίες άνω των 6 μηνών και διατίθενται εμβόλια για διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες. Ο εμβολιασμός συστήνεται για τα τέλη Οκτωβρίου, αλλά ενθαρρύνεται ο εμβολιαμσός να πραγματοποιείται ακόμη και το Νοέμβριο ή το Δεκέμβριο, σε περίπτωση που υπάρχουν πολλά κρούσματα γρίπης.
Με δεδομένο ότι γρίπη και SARS-CoV-2 θα εξαπολύσουν επίθεση ταυτόχρονα τον επερχόμενο χειμώνα, σε περιπτώσεις εμφάνισης συμπτωμάτων αναπνευστικού, θα πρέπει ο ασθενής να υποβάλλεται σε ειδική διαγνωστική δοκιμασία, για την διασφάλιση κατάλληλων θεραπειών.
Μάλιστα, συστήνεται και στην περίπτωση απουσίας πυρετού, οι ομάδες με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών πρέπει να επικοινωνούν με τον οικογενειακό τους γιατρό όταν εμφανίσουν συμπτώματα.
Αξιοσημείωτο είναι ενδέχεται οι ηλικιωμένοι ασθενείς και ασθενείς με αδρανές ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να μην εμφανίσουν πυρετό. Είναι πιθανό να επιδεινώνονται ήδη υπάρχουσες συννοσηρότητες, όπως είναι η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, το άσθμα, η καρδιακή ανεπάρκεια και ο σακχαρώδης διαβήτης.
«Ασπίδα» μπορεί να αποτελέσει η αντιική θεραπεία αποφεύγοντας την πιθανότητα των επιπλοκών, ιδιαίτερα εφόσον αρχίσει η χορήγηση εντός 48 ωρών από την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Μάλιστα, σε νοσηλευόμενους ασθενείς ή σε εξωνοσοκομειακούς ασθενείς που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο καθοριστικό ρόλο θα παίξει η έγκαιρη έναρξη αντιικης θεραπείας με οσελταμιβίρη ή ζαναμιβίρη.
Μέχρι τώρα, υστερούν τα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα ή την ανοσογονικότητα και την ασφάλεια των αντιγριπικών εμβολίων σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με λοίμωξη COVID-19, προκειμένου να καθοριστεί η ιδανική χρονική στιγμή του εμβολιασμού. Τι ίδιο ισχύει για το βέλτιστο χρονικό διάστημα εμβολιασμού για όσους έλαβαν αντιφλεγμονώδη όπως η δεξαμεθαζόνη ή ανοσοτροποποιητικά μ σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε και από άλλες λοιμώξεις, σε ασθενείς με ήπια λοίμωξη COVID-19 προτείνεται ο εμβολιασμός μετά το πέρας τουλάχιστον 10 ημερών από την εμφάνιση των συμπτωμάτων και 24 ωρών απυρεξίας, ενώ σε ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη να αναβάλλεται έως την ανάρρωση, αλλά δεν θα πρέπει να παραλείπεται.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ