Σε λειτουργία τέθηκε το εμβολιαστικό κέντρο στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Ήδη φοιτητές εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της Pfizer.
Στο ισόγειο του πανεπιστημίου διαμορφώθηκε κατάλληλα χώρος για να πραγματοποιείται η εμβολιαστική διαδικασία. Επιδίωξη είναι η διασφάλιση της υγείας φοιτητών και εργαζομένων αλλά και η διατήρηση της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Την σημασία της θωράκισης της πανεπιστημιακής κοινότητας τόνισε σε δηλώσεις του ο πρύτανης, καθηγητής Στυλιανός Δ. Κατρανίδης, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που η πανδημία είναι σε έξαρση στην Βόρεια Ελλάδα. Ο ίδιος επεσήμανε πως αισιοδοξία «αναδύεται» από «τα ποσοστά εμβολιασμού ή νόσησης που αγγίζουν το 80% στους φοιτητές, το 92% στους διδάσκοντες και το 90% στο υπόλοιπο προσωπικό».
Άθλο χαρακτήρισε ο πρύτανης την επανέναρξη της διά ζώσης λειτουργίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Για την διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας το πανεπιστήμιο προμηθεύτηκε 51 συσκευές καθαρισμού αέρα για τις αίθουσες χωρίς εξαερισμό. Επίσης τοποθετήθηκαν θερμόμετρα δαπέδου για γρήγορο έλεγχο, ενώ εντατικοποιήθηκε η καθαριότητα τους χώρους του πανεπιστημίου.
Επίσης, δεν παρέλειψε ο πρύτανης αναφερθεί στις «ουρές που δημιουργήθηκαν έξω από το Πανεπιστήμιο, όσων έπρεπε να ελεγχθούν για να εισέλθουν». Όπως εξήγησε η διαδικασία αποσκοπούσε στην προστασία των φοιτητών με τον έλεγχο από τρεις εισόδους. «Το πρόβλημα λύθηκε την αμέσως επόμενη ημέρα με το άνοιγμα ακόμη μιας εισόδου και την τοποθέτηση επιπλέον υγειονομικών ελεγκτών. Οι ταχύτητες εισόδου αυξήθηκαν και οι ουρές από τότε πρακτικά εξαφανίστηκαν…»ανέφερε ο κ. Κατρανίδης.
Προβλήματα όπως οι ανεπαρκείς χώροι διδασκαλίας επεσήμανε ο αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων, Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, καθηγητής Δημήτριος Κυρκιλής. Καθώς δεν επιτρέπονται καθόλου μαθήματα εξ αποστάσεως, «διαμορφώσαμε το γήπεδο μπάσκετ και μέρος από το εστιατόριο των καθηγητών, έτσι ώστε να μπορεί να γίνει σε αυτά μάθημα. Διαιρούμε ακροατήρια σε μικρότερα και γίνεται η διδασκαλία του ίδιου μαθήματος τουλάχιστον δύο αλλά σε κάποιες περιπτώσεις και τρεις φορές» εξήγησε ο αντιπρύτανης. Το πρόβλημα είναι χρόνιο με τους υπεράριθμους ενεργούς φοιτητές, υποσυτήριξε ο κ. Κυρκιλής, σχολιάζοντας ότι «κάποιοι αναγκάζονται να αποχωρούν όταν δεν υπάρχει κάθισμα για αυτούς».
Το πανεπιστήμιο καθιέρωσε σε κάθε αίθουσα ή αμφιθέατρο αριθμημένες θέσεις, ώστε εάν εντοπιστεί κρούσμα, αυτό να μπορεί εύκολα να ιχνηλατηθεί για να αποτραπεί η ευρεία διασπορά της νόσου. Επειδή οι όρθιοι φοιτητές δεν μπορούν να ελεγχθούν, άρα αποτελούν κίνδυνο για όλους τους υπόλοιπους. Ο αντιπρύτανης σημείωσε ότι οι φοιτητές που τελικά αναγκάζονται να αποχωρήσουν είτε έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν το μάθημα άλλη ώρα είτε μέσω ασύγχρονης διδασκαλίας να αναπληρώσουν το κενό».
Για την αντιμετώπιση ενός κακού σεναρίου διασποράς καταρτίστηκε πρωτόκολλο 26 σελίδων που προβλέπει επακριβώς τις διαδικασίες που ακολουθούνται. Επίσης έχουν οριστεί υπεύθυνοι διαχείρισης κρούσματος covid και ιατρός Εργασίας που επιβλέπει το σχεδιασμό και τηρεί την εφαρμογή του. Έμφαση φαίνεται στην πληροφόρηση φοιτητριών και φοιτητών, για τα μέτρα προστασίας.
Πηγή: Typosthes.gr
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ