Αβέβαιο είναι το μέλλον αλλά και η μορφή της δημοσιοποίησης των παροχών των φαρμακευτικών εταιριών προς τους επαγγελματίες, μετά τη χθεσινή γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, (εδώ). Η λύση, τονίζουν στελέχη της αγοράς και των φορέων, μπορεί να είναι μόνο πολιτική. Σε κάθε περίπτωση οι εταιρίες διατηρούν στάση αναμονής, έως ότου αποσαφηνιστεί το πλαίσιο και οι κανόνες της όποιας δημοσιοποίησης.
Η Αρχή, μετά από αίτηση του ΙΣΑ και του ΣΦΕΕ και παρέμβαση του ΕΟΦ, συνέστησε τη δημοσίευση μόνο των συνεδρίων τύπου Β, δηλαδή των προωθητικών εκδηλώσεων, παρά τη νομοθεσία του 2014 που επιβάλει δημοσιοποίηση ονομάτων και αξίας των παροχών επιμόρφωσης των εταιριών προς τους επαγγελματίες υγείας. Εξαιρεί, έτσι, τα επιστημονικά συνέδρια – τύπου Α και άλλες παροχές. Η απόφαση, δε, ήρθε ένα 24ωρο πριν εκπνεύσει η σημερινή προθεσμία για τη δημοσίευση των δεδομένων, που προέβλεπε η νομοθεσία, ενώ ελάχιστες εταιρίες είχαν ήδη αναρτήσει λίστες, προκειμένου να είναι σύννομες. Μετά τη γνωμοδότηση, όμως, ο προβληματισμός είναι έντονος όχι μόνο στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, οι οποίες άλλωστε στην πλειονότητα τους δηλώνουν ότι θα συμμορφωθούν με το όποιο πλαίσιο, αλλά και στον ΕΟΦ και το Υπουργείο Υγείας. Προβληματισμένη για την εξέλιξη εμφανίστηκε από το βήμα συνεδρίου και η πρόεδρος του Οργανισμού η οποία αρκέστηκε όμως μόνο να αναφέρει ότι το θέμα απασχολεί την ηγεσία του ΕΟΦ από το προηγούμενο βράδυ. «Τα συνέδρια τύπου Β, προκαλούν αύξηση της δαπάνης και πρέπει να προσέχουμε που βάζουμε την υπογραφή μας» ήταν το μόνο της σχόλιο.
Για «αυθεντική ερμηνεία της επίμαχης διάταξης του άρθρου 66 παρ. 7 του ν. 4316/2014» έκανε λόγο ο ΙΣΑ, τονίζοντας ότι θα συνεχίζει να προασπίζεται τα δικαιώματα των ιατρών μελών του.
Πληροφορίες του Virus αναφέρουν πως η Αριστοτέλους εξετάζει την κατάσταση όπως διαμορφώνεται μετά τη δημοσίευση της γνωμοδότησης της Αρχής και διερευνά τις επιλογές της και τα πιθανά περιθώρια ελιγμών. Είναι σαφές, όμως, πως η απόφαση για την κατεύθυνση που θα λάβει η υπόθεση εναπόκειται αποκλειστικά στον Υπουργό Υγείας. Οι διεργασίες, ωστόσο, σε όλα τα κέντρα λήψης ή διαμόρφωσης αποφάσεων είναι έντονες.
Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) ξεκαθαρίζει με ανακοίνωση του ότι οι εταιρίες-μέλη του εναρμονίζονται πλήρως με τις εθνικές νομοθετικές ρυθμίσεις και θα εξασφαλίσουν την πλήρη συμμόρφωσή τους, παρά το περιορισμένο χρονικό περιθώριο, σε όποια σχετική Οδηγία εκδώσει ο ΕΟΦ. Έτσι, επιφυλάσσονται σε επικαιροποιημένη δημοσιοποίηση και τελούν εν αναμονή των οριστικών οδηγιών των εμπλεκόμενων φορέων της Διοίκησης, που προσδοκούμε να είναι άμεση για να είναι εφικτή η ορθή εφαρμογή του νόμου. Παρότι, βέβαια, η απόφαση για δημοσιοποίηση του “transfer of value” είναι κεντρική, βασιζόμενη στον Κώδικας της EFPIA, με τον οποίο συμμορφώνονται και οι «μητρικές» εταιρίες.
«Σε κάθε περίπτωση σημειώνεται ότι οι εταιρίες-μέλη του ΣΦΕΕ ήταν έτοιμες να προχωρήσουν με την πλήρη δημοσιοποίηση ως όριζε ο Ν. 4316/2014, ο Κώδικας Δεοντολογίας του ΣΦΕΕ και ο Κώδικας Δημοσιοποίησης της EFPIA», ξεκαθάρισε ο ΣΦΕΕ.
«Η δημοσιοποίηση είναι ένα βήμα προόδου προς την κατεύθυνση της πλήρους διαφάνειας και οι εταιρίες-μέλη του ΣΦΕΕ τάσσονται υπέρ, καθώς μέσω αυτής αναδεικνύεται η επένδυση και η δέσμευση των φαρμακευτικών επιχειρήσεων στη συνεχή εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας προς όφελος του ασθενή και ενισχύεται η διαφάνεια αυτής της σχέσης. Συμβάλει δε, στην οικοδόμηση ακόμη μεγαλύτερης εμπιστοσύνης μεταξύ φαρμακευτικών εταιριών, ιατρικής κοινότητας και ελληνικής κοινωνίας», καταλήγει.
Εν τω μεταξύ, πριν από λίγες ημέρες η EFPIA ανακοίνωνε πως μόλις δέκα ημέρες απομένουν έως ότου «ανέβουν» όλες οι λεπτομέρειες της σχέσης και της συνεργασίας των φαρμακευτικών εταιριών με τους επαγγελματίες υγείας σε όλη την Ευρώπη. Εξαίρεση, πολύ πιθανόν, να αποτελέσει η Ελλάδα….
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ