Δράση ενημέρωσης και εκπαίδευσης των πολιτών αναλαμβάνει η Ομάδα Άσθματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ). Στόχος της ενέργειας είναι όσοι το δυνατόν περισσότεροι να μπορούν να αναγνωρίζουν συμπτώματα όπως ο βήχας, ο συριγμός, το βάρος στο στήθος και η δύσπνοια και να τους κατευθύνει να επισκεφθούν άμεσα τον ειδικό Πνευμονολόγο για την έγκαιρη διάγνωση και την παροχή κατάλληλης εξατομικευμένης θεραπείας.
Η ανάγκη καθίσταται πιο επιτακτική αν αναλογιστούμε ότι το άσθμα πλήττει περίπου 800 χιλιάδες ανθρώπους στην Ελλάδα, 10 με 15 χιλιάδες εκ των οποίων υποφέρουν από σοβαρό άσθμα. Σύμφωνα με επιδημιολογική έρευνα της Ομάδας Άσθματος το 2011, το 8,6% του γενικού πληθυσμού στην Ελλάδα πάσχει από άσθμα, ενώ υπολογίζεται ότι το άσθμα μαζί με την ΧΑΠ, επίσης νόσημα των αεραγωγών με παρόμοια συμπτώματα, έχουν ένα ετήσιο κόστος σχετικό με την φαρμακευτική δαπάνη περί τα €150 εκ..
Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία στο επίπεδο των θεραπειών, ακόμη και στον τομέα του σοβαρού άσθματος. Σύμφωνα με το Στυλιανό Λουκίδη, Αναπληρωτή Καθηγητή Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ υπό έρευνα βρίσκονται νέες θεραπείες, κυρίως μονοκλωνικά αντισώματα, που αφορούν στους ασθενείς με σοβαρό άσθμα.
Επιπλέον, ο Πέτρος Μπακάκος, Επίκουρος Καθηγητής Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ σημείωσε ότι σύντομα θα διατεθεί «μία απλουστευμένη, θεραπευτική επιλογή, ο συνδυασμός φουροϊκής φλουτικαζόνης και βιλαντερόλης, που θα χορηγείται μια φορά ημερησίως, με κύριο σκοπό την αποτελεσματικότητα και τη σταθερή συμμόρφωση του ασθενή στην λήψη της θεραπείας, που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την επιτυχία της θεραπείας».
«Στόχος της σύγχρονης θεραπείας του άσθματος είναι η επίτευξη και διατήρηση του ελέγχου καθώς και η μείωση μελλοντικού κινδύνου, όπως η αποφυγή των κρίσεων της νόσου και η ελάττωση των ανεπιθύμητων ενεργειών από την φαρμακευτική αγωγή. Το σοβαρό Άσθμα απαιτεί τις υψηλότερες δόσεις των προτεινόμενων θεραπειών για να παραμείνει η νόσος υπό έλεγχο, ενώ παρά την κατάλληλη θεραπεία, ο έλεγχος μπορεί να μην επιτευχθεί. Οι ασθενείς με σοβαρό Άσθμα έχουν περισσότερες νοσηλείες και επισκέψεις στο τμήμα επειγόντων περιστατικών», σημείωσε.
Τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στην προσπάθεια εισαγωγής θεραπευτικών παρεμβάσεων των τελευταίων ετών, για τον έλεγχο του σοβαρού αλλεργικού άσθματος, όπως αυτή της ομαλιζουμάμπης, με σημαντικά θετικά αποτελέσματα για τους ασθενείς, συμπλήρωσε ο κ. Λουκίδης. «Επίσης, μια νέα προσθήκη στην θεραπεία του άσθματος αποτελεί το αντιχολινεργικό μακράς δράσης τιοτρόπιο, που φαίνεται ότι οδηγεί σε καλύτερο έλεγχο της νόσου και μείωση των εξάρσεων», πρόσθεσε.
Οι δράσεις της ενημερωτικής εκστρατείας της Ομάδας Άσθματος, στο πλαίσιο της χθεσινής ημέρας άσθματος, έχουν «αιχμή του δόρατος» το ανανεωμένο επιστημονικό site www.myasthma.gr. Είναι το μοναδικό στην Ελλάδα για ασθενείς με άσθμα, που διαθέτει τα πιο έγκυρα και πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, ενώ το νέο blog τροφοδοτείται συνεχώς με ειδήσεις σχετικές με το άσθμα, τις θεραπείες, τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται και πολλά άλλα. Η Ομάδα Άσθματος διαθέτει επίσης σελίδα στο Facebook και στο Twitter, λογαριασμοί που είναι προσβάσιμοι και από το www.myasthma.gr.
«Η ενημέρωση της ευρύτερης κοινωνίας για το άσθμα, την ΧΑΠ ή και άλλων αναπνευστικών νοσημάτων, αποτελεί προτεραιότητα για την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, γι’ αυτό στηρίζει κάθε χρόνο ποικίλες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, με στόχο την επίσκεψη των ασθενών στον ειδικό πνευμονολόγο που θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους», ανέφερε σε σχετική συνέντευξη τύπου ο Πρόεδρος της ΕΠΕ, Πνευμονολόγος, Συντονιστής Δ/ντης 6ης Κλινικής ΝΝΘΑ, Μιχάλης Τουμπής.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ