Ένα χρόνο λειτουργίας μετρούν τα Κέντρα Αριστείας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, δημιουργώντας διεπιστημονικούς τομείς, στους οποίους το πανεπιστήμιο έχει να παρουσιάσει ήδη καινοτόμο δραστηριότητα και έχει θέσει στρατηγικούς στόχους.
Μεταξύ αυτών των Κέντρων Αριστείας ξεχωρίζουν:
Κέντρο Αριστείας «Σχεδιασμού και Ανακάλυψης Φαρμάκων» ΕΚΠΑ
Με επιδίωξη τον συντονισμό όλων των ερευνητικών δυνάμεων που δραστηριοποιούνται στο ΕΚΠΑ το Κέντρο αποτελεί «μήτρα ζυμώσεων» για θέματα φαρμάκων και μοχλό ενδυνάμωσης ήδη υπαρχουσών συνεργασιών, αλλά και ανάπτυξης νέων συνεργασιών. Απώτερος στόχος είναι η μέγιστη δυνατή συνέργεια και η απόκτηση και χρήση κοινών υποδομών.
Στην εναρκτήρια ανοικτή ημερίδα εργασίας (workshop) του Κέντρου Αριστείας «Σχεδιασμού και Ανακάλυψης Φαρμάκων» του ΕΚΠΑ, η οποία αφορούσε τη συζήτηση για την οργάνωση, τη δομή, τη στρατηγική και τη βιωσιμότητα του Κέντρου, καταγράφηκαν όλες οι ομάδες του ΕΚΠΑ που δραστηριοποιούνται στις θεματικές συνιστώσες του Σχεδιασμού και της Ανακάλυψης Φαρμάκων, από την Ιατρική Σχολή, το Τμήμα Φαρμακευτικής, το Τμήμα Χημείας, το Τμήμα Βιολογίας.
Ήδη έχουν αναπτύξει έντονη επιστημονική δρατηριότητα σε θέματα που αφορούν βασική έρευνα για την κατανόηση της COVID-19, τον προσδιορισμό φαρμακευτικών στόχων σε μοριακό επίπεδο και την ανάπτυξη θεραπευτικών προσεγγίσεων για την καταπολέμηση του SARS-CoV-2.
Επίσης, δραστηροποιούνται σε θέματα που αφορούν τη μελέτη διαγνωστικών μεθόδων και ανάπτυξη καινοτόμων προσεγγίσεων.
Θα προγραμματιστεί ημερίδα σχετικά με αυτά τα θέματα με πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής τον Ιούνιο 2021.
Κέντρο Αριστείας «Βιοδραστικών Φυσικών Προϊόντων»
Ήδη έχουν σχηματιστεί 14 ερευνητικές ομάδες του ΕΚΠΑ από τα Τμήματα Φαρμακευτικής, Βιολογίας και Ιατρικής . Οι ομάδες αυτές εστιάζουν στην απομόνωση και τον χημικό χαρακτηρισμό των φυσικών προϊόντων καθώς και στην μελέτη της βιοδραστικότητας τους σε ένα ευρύ πεδίο βιοδοκιμών.
οι δραστηριότητες-εργασίες των εργαστηρίων του ΚΑ «Βιοδραστικών Φυσικών Προϊόντων» αφορούν:
- τεχνολογίες απομόνωσης και χημικού χαρακτηρισμού χερσαίων και θαλάσσιων μικρών μορίων,
- τεχνολογίες μεταβολομικής,
- απομόνωση και σύνθεση βιοδραστικών μορίων και
- προκλινίκες μελέτες βασικής και μεταφραστικής έρευνας με έμφαση το καρδιαγγειακό σύστημα,
- τεχνολογίες σάρωσης (screening) φυσικών προϊόντων και μικρών μορίων σε πεδία μοριακής-κυτταρικής βιολογίας γήρανσης, καρκίνου και ανοσολογίας,
- μελέτη δράσης φυσικών προϊόντων για την πρόληψη νοσημάτων μέσω της διατροφής ή μέσω της φαρμακευτικής τους δράσης,
- μεταβολομικές-λιπιδομικές προσεγγίσεις,
- φαρμακολογία φυσικών προϊόντων, μελέτες για το ΚΝΣ,
- ανάδειξη μοριακών στόχων για τη θεραπεία νευροψυχιατρικών διαταραχών,
- ενδοθηλιακή λειτουργία, αρτηριακή σκληρία και περιφερικά αγγεία,
- μελέτη της αντι-διαβητικής δράσης φυσικών προϊόντων,
- επίδραση φυσικών προϊόντων στην φυσιολογία του οστού και τέλος ενώσεις με πιθανή θεραπευτική δράση στην παθολογική αγγειογένεση και φλεγμονή.
Οι συνεργαζόμενοι φορείς εκτός του παρόντος Κέντρου αυτό το διάστημα συμμετέχουν σε πολλές κοινές δράσεις στα πλαίσια, τόσο εθνικών προγραμμάτων “Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ”, όσο και σε επίπεδο Διακρατικών Συνεργασιών (Ελλάδα-Κίνα), καθώς και σε προγράμματα HORIZON 2020
Κέντρο Αριστείας «Αγροδιατροφή και Αυθεντικότητα Τροφίμων»
Κατά το πρώτο έτος λειτουργίας του διευρύνθηκε με νέες ερευνητικές ομάδες καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα γνωστικών αντικειμένων του ερευνητικού πεδίου της Αγροδιατροφής, των Τροφίμων και της Διατροφής.
Πλούσιο ερευνητικό του έργο παρήγαγε με την ανάπτυξη νέων μεθόδων τεκμηρίωσης της αυθεντικότητας τροφίμων εθνικής προτεραιότητας, την ανάπτυξη ψηφιακών βιβλιοθηκών, τη δημοσίευση πληθώρας άρθρων και την κατάθεση πολλών ερευνητικών προτάσεων.
Στο πνεύμα αυτό πραγματοποιήθηκαν πολλές διαλέξεις σε πλήθος προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών στο Τμ. Χημείας, Βιολογίας, Φαρμακευτικής και Ιατρικής του ΕΚΠΑ, αλλά και στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Αρωγός υπήρξε στο έργο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε θέματα ελέγχου τροφίμων και τεκμηρίωσης της αυθεντικότητας και καταπολέμησης της νοθείας των τροφίμων.
Συνεργασίες προχώρησαν με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.) και το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (Σ.Ε.Β.Τ.) και εξέδωσαν οδηγούς για τη λειτουργία της βιομηχανίας τροφίμων και την επανεκκίνηση της μαζικής εστίασης τον καιρό της πανδημίας.