Skip to content

Ένας στους 3 πολίτες δυσαρεστημένος με τις υπηρεσίες υγείας

Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου

Την δυσαρέσκειά του εκφράζει ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού που δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από τις υπηρεσίες υγείας στην χώρα μας σε πανελλαδική έρευνα του ΠΙΣ.

Συγκεκριμένα, το 27,8% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι είναι δυσαρεστημένο σε έρευνα που από την εταιρεία GPO για λογαριασμό του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.) από 5–15 Μαρτίου στις 13 Περιφέρειες της χώρας σε δείγμα 1.129 ατόμων.

Αναλυτικότερα, απογοητευμένο φαίνεται από τις δημόσιες δομές υγείας, δηλαδή Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας κ.ά. και τις προσφερόμενες υπηρεσίες τους, το 37,2% των ερωτηθέντων, ενώ ικανοποίηση δηλώνει το 28,8%, προσδιορίζοντας ότι αυτή αντλείται περισσότερο από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

Επ’ αυτού, διευκρινίστηκε ότι ευχαριστημένοι από το ιατρικό προσωπικό είναι το 90,1%, ποσοστό 61,7% προσδιόρισε ότι η ικανοποίησή του προέρχεται από τις υπηρεσίες του νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ ένα ποσοστό της τάξεως του 28,4% απέδωσε την ικανοποίησή του στο καλό επίπεδο οργάνωσης.

Σε ότι αφορά τους δυσαρεστημένους, οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι η δυσαρέσκειά του οφείλεται:

  • 67,2% στην «όχι καλή οργάνωση»,
  • 50,5% στις «όχι καλές συνθήκες αναμονής και εξυπηρέτησης»,
  • 47,6% δεν είναι ικανοποιημένο από τις υπηρεσίες υγείας λόγω του «όχι καλού εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων».

Για την επιδημία

Η μεγάλη πλειοψηφία δηλώνει ενήμερη για τον κοροναϊό SARS-COV-2, συγκεκριμένα 9 στους 10 Έλληνες και μάλιστα η ίδια αναλογία ισχύει για αυτούς που τηρούν ευλαβικά τα μέτρα προσωπικής υγιεινής.

Συχνές επισκέψεις

Σχετικά με την ιατρική περίθαλψη και ποιες δομές υγείας επισκέπτονται συχνότερα:

  • το 54% ιδιωτικά ιατρεία
  • το 46,3% νοσοκομεία,
  • το 25,3% συμβεβλημένους ιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ,
  • το 8,5% Κέντρα Υγείας-Ιατρεία ΠΕΔΥ, ενώ
  • το 5% επισκέπτεται συχνότερα ιδιωτικά Πολυϊατρεία και κλινικές.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος υποστηρίζει ότι η πλειοψηφία των πολιτών συμφωνεί με τις θέσεις του με βάση τις απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα:

  • «Να υπάρξουν διαδικασίες αξιολόγησης του ιατρικού και διοικητικού προσωπικού» :θετική γνώμη είχε το 89,5% και αρνητική το 3,9%.
  • «Να δίνεται η δυνατότητα ακόμη και στα δημόσια Νοσοκομεία να υπάρχει επιλογή γιατρού από τους ασθενείς»: θετική γνώμη εξέφρασε το 85,9% και αρνητική το 7,9%.
  • «Νέα διαδικασία επιλογής διοικήσεων με τεχνοκρατικά κριτήρια και αδιάβλητο τρόπο»: 82,8 θετική άποψη και 4,5% αρνητική.
  • «Να δίνεται η δυνατότητα, σε όσους έχουν ανάγκη νοσηλείας στο εξωτερικό επειδή δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα σε δημόσιο νοσοκομείο, να χρησιμοποιούν ιδιωτική κλινική της χώρας» : θετική απάντηση 80,0% και αρνητική 7,5%.
  • «Να δίνεται η δυνατότητα στα Νοσοκομεία να συνάπτουν συμβάσεις με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες»: θετική γνώμη το 63,8% και αρνητική το 19,5%.
  • «Να διαχωρισθούν η θέση του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου»: θετική γνώμη το 48,6% και αρνητική το 5,2%
  • «Να γίνουν τα Νοσοκομεία ΝΠΙΔ (για καλύτερη ευελιξία στον τρόπο λειτουργίας)»: θετική γνώμη το 42,8%  και αρνητική το 34,6%.

Έρευνα και σε ιατρούς

Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα μια ακόμη έρευνα που διεξήχθη σε 797 ιατρούς της χώρας τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημοσίου τομέα της υγείας, η οποία κατέδειξε ότι τα τελευταία τρία χρόνια οι περισσότεροι ιατροί έχουν αυξήσει τον αριθμό των ασθενών που εξυπηρετούν σε ποσοστό 59,6%.

Από τα μεγαλύτερα προβλήματα που απασχολούν τους ιατρούς της χώρας είναι:

  • Μείωση των συντάξεων και η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης 39,4%,
  • οι πολλές νομοθετικές αλλαγές 34,2%,
  • Η προσπάθεια απαξίωσης του ιατρικού επαγγέλματος 32,8%,
  • Οι γενικότερες υλικοτεχνικές ελλείψεις του Δημοσίου Τομέα Υγείας 31,8%.

Στο πνεύμα του προβληματισμού, η πλειοψηφία δήλωσε ότι εξαιτίας των μειώσεων στις συντάξεις, θα συνεχίσει να δουλεύει και μετά τα 67 έτη (ποσοστό 59%).

Σχετικά με τις δυσκολίες που ανέκυψαν από τις καθυστερήσεις πληρωμών (13,1%), οι περισσότεροι δήλωσαν ότι προέρχονται από:

  • το δημόσιο σύστημα υγείας 41,5%,
  • τα Ταμεία 38,5%
  • τους ασθενείς στο ιατρείο 32,3% .

Όσοι αξιολόγησαν αρνητικά τη συνεργασία τους με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες (13,3%), δήλωσαν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της συνεργασίας είναι ο μεγάλος χρόνος αποπληρωμής (77,3%).

Για τις προτεινόμενες αλλαγές του ΠΙΣ :

 

  • «Λειτουργία επιλεγμένων δημοσίων νοσοκομείων ως εξειδικευμένων Κέντρων Αναφοράς (Καρδιοχειρουργικών, Μεταμοσχευτικών κ.α.)»: θετική γνώμη: 97,8%, αρνητική γνώμη: 1,0%
  • «Να υπάρξουν διαδικασίες αξιολόγησης του ιατρικού και διοικητικού προσωπικού»: θετική γνώμη: 95,6% και αρνητική γνώμη: 2,4%
  • «Συγκρότηση ανεξάρτητων Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) με οργανωτική και διοικητική αυτοτέλεια»: θετική γνώμη 94,6% και αρνητική 2,0%
  • «Νέα διαδικασία επιλογής διοικήσεων με τεχνοκρατικά κριτήρια και αδιάβλητο τρόπο»: θετική γνώμη 94,0% και αρνητική 4%
  • «Ηλεκτρονικός ιατρικός φάκελος όλων των πολιτών με ενημέρωση από το ΕΣΥ και από τον ιδιωτικό τομέα»: θετική γνώμη 93% και αρνητική 5,6%
  • «Να δίνεται η δυνατότητα, σε όσους έχουν ανάγκη νοσηλείας στο εξωτερικό επειδή δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα σε δημόσιο νοσοκομείο, να χρησιμοποιούν ιδιωτική κλινική της χώρας»: θετική γνώμη 88,9% και αρνητική 6%
  • «Να δίνεται η δυνατότητα στα Νοσοκομεία να συνάπτουν συμβάσεις με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες»: θετική γνώμη 73,6% και αρνητική 19,5%
  • «Να διαχωρισθούν η θέση του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου»: θετική γνώμη 70.2% και αρνητική 5.4%
  • «Να γίνουν τα Νοσοκομεία ΝΠΙΔ Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα (για καλύτερη ευελιξία στον τρόπο λειτουργίας)»: θετική γνώμη 64,4% και αρνητική 27%.
  • «Να δίνεται η δυνατότητα ακόμη και στα δημόσια Νοσοκομεία να υπάρχει επιλογή γιατρού από τους ασθενείς»: θετική γνώμη 63.8% και αρνητική το 33.6%.

 

δομές υγείαςΈρευναιατρικες υπηρεσίεςΙατρικό προσωπικόΠΙΣ

Σχετικά άρθρα

Comments (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το αντιφυματικό εμβόλιο μπορεί να προστατεύει από την COVID-19!
Αεροδιακομιδή 20χρονου χάρη στο «Χαμόγελο του Παιδιού»

Editorial

Αιμίλιος Νεγκής

Διευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr
& Pharma Health Business magazine

Περιοδικό Pharma & Health Business

Απόψεις

Back To Top