Skip to content

Ένας στους 5 γιατρούς λένε ότι έχουν πέσει θέμα εκφοβισμού

Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr
& Pharma Health Business magazine

Έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέδειξε ότι υπάρχει πρόβλημα εκφοβισμού των νέων γιατρών από τους ανώτερούς τους. Ένας στους πέντε δήλωσε πως έχει πέσει θύμα εκφοβισμού τον τελευταίο χρόνο και 2 στους 5 αναφέρουν πως ο εκφοβισμός και η παρενόχληση ήταν προβλήματα στο χώρο εργασίας τους.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον ίδιο το Βρετανικό Ιατρικό Σύλλογο (British Medical Association – BMA) και είχε διάρκεια 2 χρόνια. Ανάμεσα στα άλλα, βρέθηκε ότι οι άνθρωποι που έχουν εκφοβιστεί είπαν ότι κατέστρεψε την εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και σε ορισμένες περιπτώσεις προκάλεσε σοβαρή βλάβη στη ζωή τους και στη σταδιοδρομία τους.

Μερικές φορές τα προβλήματα προήλθαν από συγκρούσεις μεταξύ προσώπων. Συχνά όμως αντανακλούσε «τις πιέσεις στο σύστημα, το κακό εργασιακό περιβάλλον»… «και μια κουλτούρα που δέχεται τέτοια συμπεριφορά ως τον κανόνα».

Η Δρ Anthea Mowat, εκπρόσωπος του BMA ανέφερε ότι «Σε έναν εργασιακό χώρο όπου ο εκφοβισμός είναι κοινός, η επικοινωνία και η ομαδική εργασία είναι προβληματική και το προσωπικό φοβάται να εγείρει νόμιμες ανησυχίες για τη φροντίδα ή την ασφάλεια των ασθενών. Γνωρίζουμε ότι και το υπόλοιπο προσωπικό του NHS επηρεάζεται επίσης

Η σχετική έκθεση ορίζει τον εκφοβισμό ως «προσβλητική και κακόβουλη συμπεριφορά ή κατάχρηση εξουσίας με μέσα που υπονομεύουν, ταπεινώνουν, δυσφημούν ή τραυματίζουν τον παραλήπτη». Ο εκφοβισμός περιλάμβανε φυσική και λεκτική επίθεση.

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους γιατρούς που δήλωσαν ότι βίωσαν εκφοβισμό ή την παρενόχληση στον χώρο εργασίας τους, γιατί το θεώρησαν κάτι τέτοιο. Οι τρεις βασικοί λόγοι που δόθηκαν ήταν:

  • Οι άνθρωποι ήταν υπό πίεση (65%)
  • Ήταν «δύσκολο να αμφισβητηθεί, καθώς η συμπεριφορά έρχεται από την κορυφή» (58%)
  • Οι άνθρωποι που εκφοβίστηκαν, υπονομεύθηκαν ή παρενοχλήθηκαν ήταν «πολύ φοβισμένοι για να μιλήσουν» (48%)

Η έκθεση σημειώνει ότι σημείο κλειδί για να αλλάξει η νοοτροπία γύρω από το θέμα είναι να σπάσει η σιωπή. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να ενθαρρύνονται να μιλούν για τη συμπεριφορά τους και να βελτιώνουν την κατανόησή τους για το τι μοιάζει με εκφοβισμό και παρενόχληση.

Η συμπεριφορά εκφοβισμού θα πρέπει να αποθαρρύνεται από την κορυφή προς τα κάτω και θα πρέπει να υπάρξουν βελτιώσεις όσον αφορά το πώς αντιμετωπίζονται επίσημα τα παράπονα στο NHS, όταν κλιμακώνονται τα γεγονότα.

NHSβρετανικό ΕΣΥγιατροίεκφοβισμόςπαρενόχληση

Σχετικά άρθρα

Comments (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αναδρομικό “κούρεμα” ληξιπρόθεσμων
Δεν “παραδίδουν τα όπλα” οι γιατροί ΕΣΥ

Editorial

Αιμίλιος Νεγκής

Διευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr
& Pharma Health Business magazine

Περιοδικό Pharma & Health Business

Απόψεις

Back To Top
No results found...