Ομόφωνα απορρίπτει το προσχέδιο νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, καθώς το κρίνει αναχρονιστικό και ιδεοληπτικό.
Όπως υποστηρίζει πιο συγκεκριμένα, το κείμενο που αναρτήθηκε για δημόσια διαβούλευση έχει σοβαρές στρεβλώσεις όσον αφορά στο πλαίσιο λειτουργίας του. Λόγου χάρη:
«Το δίκτυο στη νέα ΠΦΥ θα είναι περιορισμένων δυνατοτήτων, χωρίς εξασφάλιση μόνιμης χρηματοδότησης με αμφίβολη προοπτική, αποτελεσματικότητα και δυνητική άσκοπη κατασπατάληση δημόσιων πόρων» τονίζει σχετικά η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ. Στον αντίποδα – υποστηρίζει – «η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών προτιμά την εξυπηρέτησή τους από τους συμβεβλημένους κλινικούς, κλινικοεργαστηριακούς και εργαστηριακούς ιατρούς του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι παράγουν 12 εκ. επισκέψεις ετησίως, εκατοντάδες εκ. διαγνωστικές πράξεις και εργαστηριακές εξετάσεις, με αξιοπιστία, ταχεία εξυπηρέτηση σε 8.000 σημεία ΠΦΥ πανελλαδικά και τελικό κόστος 450 εκατ., που αντιστοιχεί μόνο στο 8% του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ». Υπογραμμίζει δε, πως οι πιστοποιημένες κι εξειδικευμένες αυτές υπηρεσίες παρέχονται χωρίς αξιοπρεπείς αμοιβές, με μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές, αλόγιστα οριζόντια κουρέματα, clawback, rebate, υποκοστολογήσεις, υπερβολικό ΕΦΚΑ και αναίμακτη φορολογία.
Υπό αυτό το πρίσμα, η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ ζητά διαβούλευση από μηδενική βάση με το Υπουργείο Υγείας για τη νέα ΠΦΥ, θεωρώντας ότι το ιατρικό έργο και η εξυπηρέτηση ων πολιτών σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, θα πρέπει να πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:
1) Πλήρης κατοχύρωση ιατρικού έργου (συνταγογράφηση, διαγνωστικές και θεραπευτικές υπηρεσίες, ιατρικές πράξεις και εξετάσεις, κλπ) με διασφάλιση του γνωστικού αντικειμένου της κάθε ειδικότητας
2) Απαγόρευση χορήγησης φαρμάκου χωρίς ιατρική συνταγή
3) Καθολική ελεύθερη πρόσβαση και επιλογή του ασθενούς σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών ΠΦΥ
4) Αξιοπρεπής αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση του ιατρικού έργου
5) Πλήρης αξιοποίηση εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού της χώρας
6) Διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα συνταγογράφησης
7) Ενίσχυση προϋπολογισμού ΠΦΥ
8) Ελεγχόμενη παραπομπή προς τα Νοσοκομεία
9) Οργάνωση και διασφάλιση ποιότητας υπηρεσιών υγείας ΠΦΥ με ακριβή κοστολόγηση αυτών και αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών
10) Ελεγκτικοί μηχανισμοί μέσω ενισχυμένου ηλεκτρονικού συστήματος με κάρτα υγείας και ιατρικό φάκελο ασθενούς
11) Ισότιμοι κανόνες μεταξύ δημόσιου / ιδιωτικού τομέα
Το ΔΣ της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ εκφράζει, τέλος, την αντίθεσή του στην εκχώρηση ιατρικών δράσεων ΠΦΥ σε παραϊατρικά επαγγέλματα, κάνοντας λόγο για διαφαινόμενο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, σε μια χώρα όπου συνυπάρχουν υψηλή φαρμακευτική δαπάνη, αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών, πολυφαρμακία και πολυανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά, ταυτόχρονα με μη εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας περί υποχρεωτικής προμήθειας φαρμάκου με ιατρική συνταγή.
«Κάθε τέτοια συζήτηση είναι άκρως ανεύθυνη, ατελέσφορη και επικίνδυνη» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ