«Κεραυνούς» εξαπολύει η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ για τις νέες εξαγγελίες του Υπουργείου Υγείας για την μεταρρύθμιση στον χώρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Η στόχευση είναι στην ποσοτική κάλυψη του πληθυσμού και όχι στην ποιοτική αναβάθμιση υπηρεσιών υγείας, διαμαρτυρονται οι συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ.
Χωρίς να έχουν ληφθεί τα διδάγματα της πανδημίας, όπως ισχυρίζεται η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, η μονοθεματική προσέγγιση των τελευταίων χρόνων της ΠΦΥ πλέον καθίσταται «ανειδίκευτη». Τα «πυρά» αφορούν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν και αφορούν στους ανειδίκευτους ιατρούς, οι οποίοι, όπως διαμαρτύρεται η ένωση, θα αμείβονται καλύτερα από έμπειρους ειδικούς γιατρούς. Οι συμβάσεις αυτές παραμένουν 11 χρόνια μετά την ίδρυση του ΕΟΠΥΥ, παρά το γεγονός ότι έχουν σημειωθεί αποχωρήσεις, συνταξιοδοτήσεις και θάνατοι ιατρών «που έχουν αποδυναμώσει το δίκτυο, γεγονός ιδιαίτερα φανερό σε ακριτικές και απομονωμένες περιοχές». Παρά τις κοινωνικο-οικονομικές αλλαγές των τελευταίων χρόνων, ακόμη και την αναβάθμιση της Ελληνικής οικονομίας μέσω της επενδυτικής βαθμίδας, η ένωση καυτηριάζει το γεγονός ότι υλοποιούνται «μνημονιακοί προϋπολογισμοί στην υγεία και ιδίως στην ΠΦΥ, όπου η μοναδική μισθολογική αναβάθμιση αφορά αποκλειστικά τους προσωπικούς παθολόγους και γενικούς ιατρούς, ενώ οι υπόλοιπες ειδικότητες της ΠΦΥ εξακολουθούν να αμείβονται με το απαξιωτικό 10€ ανά επίσκεψη».
Επίσης, η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ στηλιτεύει την επιλογή του Υπουργείου Υγείας να δοθούν κίνητρα στους ανειδίκευτους παθολόγους την στιγμή που μεταχειρίζεται με αυτό τον τρόπο «τους έμπειρους ιατρούς της γειτονιάς που ήταν από τους μοναδικούς πυλώνες δημόσιας υγείας κατά την περίοδο των lockdowns». Στην μισθολογική σχέση με τον οργανισμό δεν λαμβάνεται υπόψη η αύξηση των τιμών, σχολιάζεται χαρακτηριστικά ότι με τη « ενεργειακή κρίση και τις πληθωριστικές πιέσεις να έχουν ανεβάσει όλα τα κόστη λειτουργίας των ιατρείων (αυξήσεις βασικών τιμολογιων ενέργειας, ανάγκες για αναβάθμιση εξοπλισμού, ενοίκια, αυξησεις βασικού μισθού προσωπικού ιατρείων κλπ)».
Η ίδια τύχη επιφυλάσσεται και για τον οικογενειακό παιδίατρο «ο οποίος δεν έχει τη δυνατότητα να εγγράψει τα άλλα παιδιά της ίδιας οικογένειας ή να κάνει νέες εγγραφές, καθώς το σύστημα δεν του το επιτρέπει». Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ τονίζει πως είναι ανεπαρκής η παροχή παιδιατρικών υπηρεσιών Υγείας σε πολλούς νομούς της χώρας.
Προς επίλυση των προβλημάτων, η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ προτείνει να θεσμοθετήσει:
Επιτακτική ανάγκη είναι το δημόσιο σύστημα υγείας, σύμφωνα με την ένωση, να αποδειχθεί καλός και συνεπής εργοδότης, για να κτίσει ένα σοβαρό πλαίσιο εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ