Σε τροπολογίες που κατατέθηκαν στο νόμο (πλέον) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τη σημασία τους, αναφέρεται ανακοίνωση της Αριστοτέλους.
Απλά, η ανακοίνωση, έρχεται σχεδόν μια εβδομάδα μετά την ψήφιση τους και τουλάχιστον 10 ημέρες από την κατάθεση τους, οπότε δεν μπορεί να αποδοθεί ευθύνη και στην απεργία των δημοσιογράφων.
Πάντως, κατά το Υπουργείο Υγείας οι τρεις τροπολογίες (Ν.4384/2016), μία του Υπουργείου Υγείας και δύο του Υπουργείου Οικονομικών, είναι «πολύ σημαντικές», καθώς «θα συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα αλλά και συγκεκριμένα των ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ του Δημόσιου Συστήματος Υγείας».
Οι Τροπολογίες εντάχθηκαν ως άρθρα 51, 52 και 54 αντίστοιχα, με το Υπουργείο Υγείας να εστιάζει στα σημεία που ρυθμίζουν ζητήματα προσωπικού.
Έτσι, χαρακτηρίζεται πολύ σημαντική η ρύθμιση του Υπ. Υγείας για την κάλυψη των θέσεων ήδη υπηρετούντος τακτικού νοσηλευτικού, παραϊατρικού και λοιπού προσωπικού από τους ακολουθούντες στους πίνακες κατάταξης. Η διάταξη έχει αναδρομική ισχύ, από την ημερομηνία δημοσίευσης των 4Κ (ΦΕΚ 5/15.10.2015) και 5Κ (ΦΕΚ 6/27.10.2015).
Οι εν λόγω θέσεις κενώνονται μετά τη μετακίνηση του προσωπικού σε νέες θέσεις σε άλλους φορείς, έπειτα από επιτυχία αυτού στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ
Στο ίδιο άρθρο περιλαμβάνεται και η ρύθμιση για τις ατομικές συμβάσεις καθαριότητας, φύλαξης και σίτισης της κεντρικής υπηρεσίας και των εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου και «στοχεύει στη λύση ερμηνευτικών ζητημάτων, κυρίως αυτό της ασφαλιστικής κάλυψης των φυσικών προσώπων, τα οποία συνάπτουν τέτοιου είδους συμβάσεις».
Κατά τον βουλευτή του Ποταμιού, Κ. Μπαργιώτα, όμως, το μοναδικό κριτήριο της πρότερης ενασχόλησης των ατόμων αυτών με το αντικείμενο σε ιδιώτες, είναι προβληματικό.
«Δηλαδή, όποιος έχει δουλέψει ή δουλεύει ως μέλος ιδιωτικού συνεργείου στο νοσοκομείο, μπορεί πλέον να διοριστεί με ατομική σύμβαση μίσθωσης έργου στο νοσοκομείο, χωρίς κανένα άλλο κριτήριο. Και αν για παράδειγμα η ίδια ιδιωτική εταιρεία που απασχολούσε καθαρίστριες σε ένα νοσοκομείο –και είναι πραγματικό το παράδειγμα-, απασχολούσε και καθαρίστριες με το ίδιο ακριβώς καθεστώς, ας πούμε, στην Ηλεκτρονική Αθηνών, η οποία μόλις έκλεισε και έχουν μείνει άνεργοι, γιατί δεν κάνουμε κάτι και για αυτές; Ποια είναι η διαφορά;», διερωτήθηκε κατά τη συζήτηση στη Βουλή.
Στο νόμο περιλαμβάνεται και «ρύθμιση για την ίση μεταχείριση των ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου όσο αφορά την υποχρέωση ολοκλήρωσης της εν λόγω υπηρεσίας αλλά και τη συμμετοχή τους στις πρόσθετες εφημερίες των Φορέων Παροχής Υπηρεσιών Υγείας». Επιπλέον, ρυθμίζεται και η «κάλυψη του κενού που είχε υπάρξει λόγω της συγχώνευσης, μετατροπής και κατάργησης των Δημόσιων ΙΕΚ αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας. Ταυτόχρονα ρυθμίζονται και ζητήματα του εκπαιδευτικού και λοιπού προσωπικού των ΔΙΕΚ καθώς και η μεταφορά των οργανικών θέσεων, που μέχρι σήμερα δεν είχε πραγματοποιηθεί παρά την έναρξη των ως άνω ΔΙΕΚ. Καταλυτική θα είναι η ρύθμιση για την ομαλή λειτουργία των φορέων αυτών και θα ευεργετήσει τόσο το προσωπικό, όσο και τους εκπαιδευόμενους».
Υψίστης σπουδαιότητας είναι για την Αριστοτέλους η παράταση της θητείας των Δ.Σ. των Νοσοκομείων έως τον ορισμό νέων Διοικητών και Αναπληρωτών Διοικητών, με στόχο την εύρυθμη λειτουργία τους. Κατά τον κ. Μπαργιώτα, όμως, είναι αποτέλεσμα κομματικής λογικής του Υπουργείου.
Όλα τα παραπάνω αντιστοιχούν στο άρθρο 51, στο οποίο περιλαμβάνεται και η διαγραφή χρέους της κεντρικής κυβέρνησης και των νοσοκομείων προς τον ΕΟΠΥΥ, για τα οποία η ανακοίνωση ελάχιστα λέει.
Σε ό,τι αφορά το άρθρο 52, που αντιστοιχεί στην πρώτη τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών (δίνει στα εποπτευόμενα από το Δημόσιο και ιδιαίτερα από το Υπουργείο Υγείας ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ τη δυνατότητα αναδρομικής (από 01/01/2016) ισχύος των αποφάσεών τους, οι οποίες αφορούν την αποζημίωση καθ’ υπέρβαση εργασίας ή προς συμπλήρωση ωραρίου και έχουν εκδοθεί πέραν της έναρξης του έτους. «Είναι σαφές ότι η ρύθμιση αυτή θα είναι ευεργετική για τους εργαζόμενους, αφού θα καταστεί δυνατή η καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης για υπερωριακή εργασία, η οποία έχει ήδη παρασχεθεί για το ως άνω χρονικό διάστημα και δεν έχει αποζημιωθεί», αναφέρει η Αριστοτέλους.
Εξαιρετικά σημαντική για τους δικαιούχους του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, κρίνει το Υπουργείο Υγείας, τη δεύτερη τροπολογία του Οικονομικού επιτελείου (άρθρο 54), αφού εξασφαλίζει τη συνέχιση καταβολής του επιδόματος με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις, με εξαίρεση τις περιπτώσεις πλήρους απαλλαγής από την εργασία για συνδικαλιστικούς λόγους, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.
Πρόκειται, όμως, για προσωρινή αποκατάσταση, αφού διευκρινίζεται ότι το σχετικό καθεστώς οφείλει να συγκλίνει με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή νομοθεσία μέχρι το τέλος του 2017 (εδώ).
ΦΕΚ Αγροτικοί Συνεταιρισμοί
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ