Αποφασισμένοι να «εκριζώσουν» τις λανθασμένες αντιλήψεις γύρω από τον εμβολιασμό εμφανίζονται οι Έλληνες Παιδίατροι, που ξεκινουν εκστρατεία πληροφόρησης με σύνθημα «ενημερώσου…είναι μεταδοτικό».
Πρόκειται για πρωτοβουλία της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, που έχει ως κύριο στόχο την παροχή έγκυρης πληροφόρησης για την επίτευξη υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης στην Ελλάδα και απευθύνεται σε γονείς και Παιδιάτρους.
Το Πρόγραμμα ξεκίνησε με τη διεξαγωγή 2 ερευνών, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Απρίλιο 14, μεταξύ γονέων, ώστε να διερευνηθούν οι αντιλήψεις τους σχετικά με τον παιδικό εμβολιασμό, και Παιδιάτρων, προκειμένου να εντοπιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην επιχειρηματολογία προς τους γονείς για την αναγκαιότητα των εμβολιασμών.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας και της Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρείας (IPA), Ομ. Καθηγητή Παιδιατρικής Ανδρέα Κωνσταντόπουλο, το ποσοστό των γονέων που επιλέγουν να μην εμβολιάσουν τα παιδιά τους υπολογίζεται στο 6% κατά μέσο όρο, με το ποσοστό να αυξάνεται στο 10% για τους γονείς κάτω των 34 ετών. Η αιτία εμφάνισης αυτής της στάσης στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα σχετίζεται, κατά τον κ. Κωνσταντόπουλο, με την οικειότητα που έχουν οι εν λόγω ηλικίες με το διαδίκτυο. Η “έρευνα” στο ίντερνετ συχνά οδηγεί σε αμφιλεγόμενες πληροφορίες και προσεγγίσεις. Ωστόσο, το 70% των γονέων δηλώνει πως αντλεί πληροφόρηση για τα εμβόλια και από το διαδίκτυο.
Η ανάγκη για δημιουργία μιας έγκυρης πηγής πληροφόρησης από όπου οι γονείς θα ενημερώνονται σχετικά με τους εμβολιασμούς, εντοπίστηκε από την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, που θέλησε να δώσει μια λύση στους έντονους προβληματισμούς των γονέων.
“Η πρόοδος της βιοτεχνολογίας και τα βήματα της επιστήμης έχουν καταστήσει ασφαλή τα εμβόλια στις μέρες μας”, ξεκαθαρίζει ο κ. Κωνσταντόπουλος και τις όποιες παρενέργειες δευτερεύουσες. Αντίθετα, τα οφέλη από την εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών, τόσο για την υγεία των ίδιων όσο και για την προστασία του συνόλου της κοινωνίας είναι πολλαπλά.
Όπως επισήμανε ο κ. Κωνσταντόπουλος, τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Παιδίατροι έγκεινται στη δυσκολία του χειρισμού των αντιρρήσεων των γονέων, στην επιφύλαξη που έχουν οι γονείς για τα εμβόλια, αλλά και στο μικρό ποσοστό των Παιδιάτρων που παραπέμπουν τους γονείς στο διαδίκτυο. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι σε περίπτωση που παραπέμπεται κάποιος γονέας στο διαδίκτυο, δεν υπάρχει καμία συμφωνία για συγκεκριμένες ιστοσελίδες κατάλληλες για γονείς. Ο προβληματισμός και ο φόβος των γονέων, η έλλειψη εμπιστοσύνης στις φαρμακευτικές εταιρείες αλλά και η άγνοια σχετικά με τα συστατικά των εμβολίων, δημιουργούν ένα σοβαρό ζήτημα στην εμβολιαστική κάλυψη της Ελλάδας.
Η ιστοσελίδα http://vaccines.e-child.gr/ περιέχει πληροφορίες και επιστημονικά στοιχεία για τη λειτουργία και την ασφάλεια των εμβολίων, ερωτήσεις – απαντήσεις για τους γονείς, συστάσεις σχετικά με τους εμβολιασμούς, χρονοδιάγραμμα εμβολιασμών, συμβουλές προς Παιδιάτρους, αλλά και συμβουλές προς γονείς.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ