Την συνέχιση της επιτυχημένης εκστρατείας ενημέρωσης για τα δικαιώματα των ασθενών «Δικαίωμα στην Υγεία», ανακοίνωσε η Novartis Hellas σε συνεργασία με την Ιατρική Εταιρία Αθηνών. Η δεύτερη φάση της εκστρατείας εστιάζει στις κλινικές μελέτες.
“Στόχος μας μέσω της εκστρατείας «Δικαίωμα στην Υγεία» για το 2017 είναι να ενισχύσουμε την πληροφόρηση των ασθενών σχετικά με τις κλινικές μελέτες και να απαντηθούν τυχόν ανησυχίες. Με αυτόν τον τρόπο, πιστεύουμε ότι θα καλλιεργηθεί μια διαφορετική κουλτούρα που θα ενδυναμώσει τη σχέση εμπιστοσύνης των ασθενών με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με απώτερο σκοπό την σωστή και έγκυρη ενημέρωση” αναφέρει ο Γρηγόρης Ρομπόπουλος, Ιατρός-Ενδοκρινολόγος, Ιατρικός Διευθυντής της Novartis Hellas.
“Τα οφέλη από τις κλινικές μελέτες για τους ασθενείς είναι πολλαπλά, κυρίως μέσω της πρόσβασης σε καινοτόμα φάρμακα και για το λόγο αυτό η πληροφόρηση των ασθενών θα συμβάλλει ουσιαστικά” τονίζει από την πλευρά του ο Καθηγητής Γρηγόριος Κουράκλης, Πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρίας Αθηνών.
Η εκστρατεία υποστηρίζεται από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επικοινωνίας με ένα ενημερωτικό έντυπο σχετικά με τις κλινικές μελέτες, καταχωρήσεις σε έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, ραδιοφωνικά σποτ, έναν διαδικτυακό κόμβο (www.dikaiomastinygeia.gr), όπου οι ασθενείς μπορούν να βρουν τις απαραίτητες διευκρινίσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις τους αρθρογραφία και συνεντεύξεις.
Λίγα λόγια για τις κλινικές μελέτες
Οι κλινικές μελέτες είναι ερευνητικές μελέτες για φαρμακευτικά σκευάσματα που διεξάγονται σε εθελοντές για να απαντηθούν επιστημονικά ερωτήματα και να βρεθούν καλύτεροι τρόποι ώστε να διαγνωστούν, να θεραπευθούν ή να προληφθούν παθήσεις. Παράλληλα, οι μελέτες αυτές συχνά βοηθούν τους επιστήμονες να κατανοήσουν σε βάθος παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς των νοσημάτων.
Μια κλινική δοκιμή διεξάγεται ώστε να αποφασιστεί εάν ένα νέο φάρμακο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό στους ανθρώπους. Βασίζονται σε άτομα και ασθενείς που εθελοντικά συμμετέχουν και λαμβάνουν ένα νέο φάρμακο ή θεραπεία ή ιατροτεχνολογικό βοήθημα ή συσκευή. Οι κλινικές δοκιμές διεξάγονται σύμφωνα με διεθνείς δεοντολογικές αρχές καλής κλινικής πρακτικής και το Νομοθετικό Πλαίσιο που ισχύει σε κάθε χώρα.
Σήμερα εκτιμάται ότι διεξάγονται περίπου 150 νέες παρεμβατικές κλινικές μελέτες στην Ελλάδα, κυρίως από μεγάλες διεθνείς φαρμακοβιομηχανίες. Οι νέες κλινικές μελέτες όσο και οι εξελισσόμενες προσφέρουν σημαντικά οφέλη που αφορούν σε αξία προς τους ασθενείς, την ευρύτερη υγειονομική περίθαλψη με καλύτερες θεραπείες για ευρύτερο πληθυσμό ασθενών, στην ερευνητική κοινότητα και στην εθνική οικονομία.
Περίπου 5.000 ασθενείς έχουν πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα, μέσω των κλινικών παρεμβατικών μελετών, ιδιαίτερα σε σοβαρά, χρόνια ή και σπάνια νοσήματα, όπου υπάρχουν ακάλυπτες σημαντικές ιατρικές ανάγκες.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ