Τονωτική «ένεση» στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων και των υποστελεχωμένων νοσοκομειακών φαρμακείων ζητά με επιστολή της η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ) προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.
Ως προτεραιότητα θέτει η ΠΕΦΝΙ την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την χορήγηση της ειδικότητας της νοσοκομειακής φαρμακευτικής σε συνδυασμό και την εξασφάλιση της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης των φαρμακοποιών που υπηρετούν σε νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας.
ΠΕΦΝΙ ΠΡΟΣ ΝΕΑ ΗΓΕΣΙΑ ΥΠ. ΥΓ. (2)
Στην επιστολή της η ΠΕΦΝΙ ζητά άμεση συνάντηση με την νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ώστε να προωθηθούν ζητήματα για την βελτίωση των υφιστάμενων συνθηκών καθώς και την υποστήριξη της προσβασιμότητας των ασθενών στο Φάρμακο μέσα από ένα ορθολογικό πλαίσιο διαχείρισης της φαρμακευτικής δαπάνης.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η ΠΕΦΝΙ απέστειλε μια ακόμη επιστολή στην οποία περιγράφει την διαδικασία χορήγησης από τα νοσοκομειακά φαρμακεία των φαρμάκων υψηλού κόστους σε εξωτερικούς ασθενείς. ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Η διαδικασία πραγματοποιείται στο πλαίσιο λειτουργίας του απογευματινού φαρμακείου με ραντεβού, «δυνατότητα που αν και έχει θεσμοθετηθεί με το ν. 4052 από το 2012 δεν έχει αξιοποιηθεί επαρκώς μέχρι σήμερα» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της ΠΕΦΝΙ.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην επιστολή, τα νοσοκομειακά φαρμακεία διασφαλίζουν τη νομιμότητα στη διακίνηση και την ορθή χρήση των φαρμάκων αυτών ενώ τηρείται και μητρώο νοσημάτων και ασθενών (registries).
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια τα νοσοκομειακά φαρμακεία αδυνατούν να εξυπηρετήσουν όπως θα έπρεπε, εξαιτίας σημαντικών περιορισμών στους προϋπολογισμούς.
Έμφαση πρέπει να δοθεί στη συνεργασία των αρμόδιων φορέων που εμπλέκονται στη διακίνηση του φαρμάκου σε συνεννόηση με τους συλλόγους ασθενών, επεσήμανε η πρόεδρος της ΠΕΦΝΙ, Δέσποινα Μακριδάκη.
Στόχος της συνέργειας είναι η διασφάλιση και η βελτίωση της προσβασιμότητας των ασθενών στην φαρμακευτική αγωγή αλλά και στην ορθολογική χρήση των αναγκαίων πόρων.
Σύμφωνα με την κ.Μακριδάκη, χάρη στην υποδομή και στην τεχνογνωσία του, το Νοσοκομειακό Φαρμακείο μπορεί να αποτελέσει Κέντρο Αναφοράς για την καταγραφή του κόστους και της αποτελεσματικότητας των θεραπειών, τη καταγραφή παρενεργειών, την πληροφόρηση και εκπαίδευση ασθενών, αλλά και τη τήρηση μητρώου νοσημάτων και ασθενών με προφανή τα οφέλη για τους ασθενείς και την πολιτεία.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ