Διευκρινίσεις έδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών για το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο που αφορά το νέο πλαίσιο επιλογής διοικήσεων των φορέων του δημοσίου και ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους.Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 24 Οκτωβρίου.
Σημαντικά σημεία του νομοσχέδιου:
Το νομοσχέδιο εστιάζει σε περισσότερες από 600 θέσεις Προέδρων, Αντιπροέδρων, Διοικητών, Αναπληρωτών Διοικητών, Υποδιοικητών, Διευθύνοντων και Εντεταλμένων Συμβούλων σε φορείς του Δημοσίου Τομέα (Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου για τα οποία η επιλογή των διοικήσεων ανήκει στην Κυβέρνηση) και νοσοκομεία.
Η επιλογή υπαλλήλων με προσόντα και ικανότητες. Με τον τρόπο αυτόν θα ενδυναμωθεί η αξιοκρατία και η διαφάνεια καθώς και η αποτελεσματικότητα του συστήματος μέσω της επιτάχυνσης των διαδικασιών. Η αξιολόγηση των διοικήσεων, ώστε αν επιτυγχάνουν τους στόχους τους να ανταμείβονται οικονομικά, και αν δεν τους επιτυγχάνουν, να αντικαθίστανται.
Μετά την έκδοση πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από το εποπτεύον Υπουργείογια την στελέχωση στις Υγειονομικές Περιφέρειες και στα νοσοκομεία, απαιτείτε η διεξαγωγή γραπτής δοκιμασίας διακρίβωσης των δεξιοτήτων των υποψηφίων με ηλεκτρονικό τρόπο (π.χ. ερωτήσεις επί παραγωγικού συλλογισμό), μέσω ΑΣΕΠ σε συνεργασία με φορείς του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα. Προβλέπεται μοριοδότηση των τυπικών προσόντων και της εργασιακής εμπειρίας, υποβολή σε δομημένη συνέντευξη από την αρμόδια Επιτροπή Επιλογής Στελεχών των επτά πρώτων υποψηφίων για κάθε θέση. Στη συνέχεια ακολουθεί η κατάρτιση πίνακα των τριών επικρατέστερων υποψηφίων από την αρμόδια Επιτροπή Επιλογής Στελεχών & επιλογή ενός εκ των τριών από τον αρμόδιο Υπουργό (ή τους αρμόδιους Υπουργούς ή το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά λόγο αρμοδιότητας).
Στόχος είναι να αξιολογούν ικανότητες και προσόντα που δεν σχετίζονται με συγκεκριμένες γνώσεις και άρα δεν μπορούν να συνυπολογιστούν με τη μοριοδότηση των τυπικών προσόντων: π.χ. ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, ανάλυσης πληροφοριών, την αντίληψη των υποψηφίων για τους εαυτούς τους κ.ά.
Μέλη του ΑΣΕΠ προεδρεύουν των Επιτροπών Επιλογής Στελεχών για φορείς πανελλαδικής εμβέλειας και νοσοκομεία, ενώ για τους υπόλοιπους φορείς διεξάγεται δειγματοληπτικός έλεγχος από το ΑΣΕΠ. Επιπλέον, θεσμοθετούνται κοινές διαδικασίες επιλογής ανά ομάδα φορέων του Δημοσίου Τομέα με δίκαια και διαφανή κριτήρια.
– πολλαπλές Επιτροπές Επιλογής Στελεχών οι οποίες θα λειτουργούν παράλληλα, αντί για μία Επιτροπή Επιλογής για το σύνολο των φορέων.
– Δυνατότητα ομαδοποίησης των προκηρύξεων, π.χ. μία προκήρυξη για 120 θέσεις διοικητών νοσοκομείων αντί για 120 ξεχωριστές προκηρύξεις.
– Συγκεκριμένες αποκλειστικές προθεσμίες για την έκδοση προσκλήσεων, για την υποβολή και εκδίκαση ενστάσεων.
– Μόνο οι πρώτοι 7 υποψήφιοι στη σειρά κατάταξης καλούνται για συνέντευξη, και όχι όλοι οι υποψήφιοι, μειώνοντας σημαντικά τον χρόνο που απαιτείται για την πλήρωση των θέσεων.
Με βάση ετήσια σχέδια δράσης για κάθε φορέα θέτονται ποιοτικοί και ποσοτικοί στόχοι με συγκεκριμένους δείκτες απόδοσης. Οι διοικήσεις των φορέων υπογράφουν συμβόλαια απόδοσης με τον αρμόδιο Υπουργό από την αρχή της θητείας τους και αξιολογούνται σε ετήσια βάση.
Με την αξιοποίηση διοικήσεων φορέων υψηλότερης ποιότητας και με περισσότερες δυνατότητες εκτιμάται ότι θα διασφαλιστούνν καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες και ταχύτερη εξυπηρέτηση.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ