Την ένστασή της εκφράζει η Ένωση Ασθενών Ελλάδας έναντι στην παράλειψη του σχεδίου νόμου να συμπεριλάβει τους λήπτες των υπηρεσιών Υγείας στις διαδικασίες των αποφάσεων. Άξιο απορίας είναι το πώς θα επιτευχθεί το μοντέλο του ασθενοκεντρικού συστήματος υγείας χωρίς την ενεργή συμβολή των ασθενών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, όπως επεσήμανε στο Virus ο κ. Γιώργος Τσιακαλάκης εκ της ενώσεως, που εκπροσωπεί 37 συλλόγους και ομοσπονδίες.
Ο παραγκωνισμός των ασθενών παραμένει στο σχέδιο νόμου που προωθεί το Υπουργείο Υγείας παρά το γεγονός ότι αποτελεί πάγιο αίτημα των εκπροσώπων των οργανώσεων των ασθενών να λαμβάνουν μέρος ισότιμα και ενεργά τόσο στη διαβούλευση όσο και στη λήψη αποφάσεων για τις πολιτικές που πρόκειται να υλοποιηθούν στον χώρο της Υγείας.
Ενδεικτικό της απουσίας μέριμνας να φθάσει η φωνή των ασθενών στα κέντρα λήψης αποφάσεων είναι η «αμέλεια» να εντάξει τη θεσμική εκπροσώπηση των ασθενών στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Ο.Δ.Υ., στην Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης και στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων.
Γνωμοδότηση προβλέπεται μόνο στην Επιτροπή Αξιολόγησης, για την οποία ορίζεται ότι «μπορεί να καλεί εκπροσώπους συλλόγων ασθενών και επιστημονικών σωματείων ή εταιρειών ιατρικών ειδικοτήτων για να εκφράσουν τις απόψεις τους».
Όπως εξηγεί ο κ. Τσιακαλάκης πρόκειται για ad hock παρέμβαση, δηλαδή «εάν και πότε» ζητήσει η εν λόγω επιτροπή των άποψη των ασθενών για θέματα που τους αφορούν άμεσα.
Αξιοπρόσεκτο είναι ότι στη συγκεκριμένη επιτροπή ορίζεται η συμμετοχή εκπροσώπου των συνδικαλιστών του Ε.Ο.Δ.Υ. στο Διοικητικό Συμβούλιο του οργανισμού.
Ωστόσο, η εμπειρία αντίστοιχα ασθενών σε οργανισμούς και σε επιτροπές σε χώρες της Ε.Ε. έχει αποδείξει ότι η η συμβολή είναι είναι μεγάλη, σύμφωνα με τον κ. Τσιακαλάκη.
Η Ένωση καλεί το Υπουργείο Υγείας να τροποποιήσει το σχέδιο νόμου έστω και τώρα και να εντάξει τις διαδικασίες τους ασθενείς. «Ζητάμε από το Υπουργείο έστω και τώρα να γίνει πράξη το ασθενοκεντρικό σύστημα Υγείας χωρίς την εμπειρία τις θέσεις και τις προτάσεις των ληπτών υπηρεσιών Υγείας δεν θα μπορεί να είναι εφικτό» ανέφερε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας.
Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας αναγνωρίζει την σωστή κατεύθυνση, στην οποία βρίσκονται οι διατάξεις του σχεδίου νόμου σε ότι αφορά την αναβάθμιση των περιοριστικών και ελεγκτικών μέτρων για την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους.
Θετικά κρίνεται η επαναφορά της δυνατότητας εθελούσιας μείωσης της τιμής στα φαρμακευτικά προϊόντα, καθώς και η παροχή κινήτρων στην επιχειρηματικότητα για την επένδυση στην έρευνα και στις κλινικές μελέτες.
Επ’ αυτού, η ένωση υπόστηρίζει ότι θα πρέπει να δοθούν ανάλογα κίνητρα και για την επένδυση σε επιδημιολογικά προγράμματα και παρεμβάσεις δημόσιας υγείας.
Ορθή θεωρεί και την εξαίρεση των γενοσήμων φαρμάκων από τη διαδικασία αξιολόγησης που είχε ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση της λίστας αναμονής και την καθυστέρηση της διάθεσής τους στην αγορά.
Ωστόσο, «όλα θα κριθούν στην εφαρμογή» επισημαίνει ο κ. Τσιακαλάκης σχολιάζοντας αναφορικά με την λειτουργία των επιτροπών ότι «το παιχνίδι δεν παίζεται μεταξύ καλού και κακού νόμου». Η υλοποίηση απασχολεί την Ένωση Ασθενών καθώς στο παρελθόν παρά τις όποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες, υπήρξαν αργοπορίες σε βάρος των θεραπειών των ασθενών, ενώ εδώ και ενάμιση χρόνο δεν έχει εγκριθεί κανένα νέο φάρμακο στην Ελλάδα.
«Είμαστε σε εγρήγορση για την εφαρμογή και για την πλήρη αξιοποίηση όσων προβλέπουν οι διατάξεις του νόμου» καταλήγει ο κ. Τσιακαλάκης.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ