Με απόφαση του υπουργού Υγείας Β. Κικίλια εντάσσονται στη θετική λίστα 32 σκευάσματα, από τα οποία 5 αφορούν πρωτότυπα (αλλαγή συσκευασίας), 7 αφορούν βιο-ομοειδή και 19 γενόσημα. Με άλλα λόγια, δεν εντάσσονται νέα καινοτόμα προϊόντα, τα οποία είναι εκτός αποζημίωσης εδώ και περίπου δύο χρόνια!
Αναλυτικά, τα νέα πρωτότυπα σκευάσματα που εντάσσονται αφορούν κυρίως προϊόντα με νέες συσκευασίες, για τα οποία έχει τεκμηριωθεί ότι δεν προκύπτει αύξηση της δαπάνης:
- SANDOSTATIN (Οκτρεοτίδη). Αφορά αντιμετώπιση ασθενών με μεγαλακρία στους οποίους η χειρουργική επέμβαση είναι ακατάλληλη ή μη αποτελεσματική ή βρίσκονται στο μεσοδιάστημα έως ότου η ακτινοθεραπεία καταστεί πλήρως αποτελεσματική. Ακόμη, ασθενείς με συμπτώματα που σχετίζονται με λειτουργικούς γαστρεντεροπαγκρεατικούς ενδοκρινικούς όγκους π.χ., καρκινοειδείς όγκοι με χαρακτηριστικά καρκινοειδούς συνδρόμου. Επίσης, ασθενείς με προχωρημένους νευροενδοκρινικούς όγκους του μέσου εντέρου ή άγνωστης πρωτοπαθούς προέλευσης όταν έχουν αποκλεισθεί τα σημεία που δεν βρίσκονται στο μέσο έντερο. Τέλος, αφορά αντιμετώπιση των αδενωμάτων της υπόφυσης που εκκρίνουν TSH:
- όταν η έκκριση δεν έχει ρυθμιστεί μετά την χειρουργική επέμβαση και/ή την ακτινοθεραπεία,
- σε ασθενείς στους οποίους η χειρουργική επέμβαση είναι ακατάλληλη,
- σε ασθενείς υπό ακτινοθεραπεία, έως ότου η ακτινοθεραπεία καταστεί αποτελεσματική
- GENOTROPIN (Somatropin). Αυξητική ορμόνη που χορηγείται κυρίως σε παιδιά με διαταραχές ανάπτυξης που οφείλονται σε ανεπαρκή έκκριση αυξητικής ορμόνης (ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης).
- ZYVOXID (Linezolid). Αφορά τη θεραπεία ασθενών με πνευμονία στο νοσοκομείο και πνευμονία της κοινότητας, καθώς και επιπλεγμένες λοιμώξεις του δέρματος και των μαλακών μορίων.
- COSOPT IMULTI (Timolol maleate – Dorzolamide hydrochloride). Αφορά τη θεραπεία της αυξημένης ενδοφλέβιας πίεσης (ΕΟΠ) σε ασθενείς με γλαύκωμα ανοικτής γωνίας ή ψευδοαποφολιδωτικό γλαύκωμα.
- COSOPT (φιαλίδιο Type-6) (Timolol maleate – Dorzolamide hydrochloride). Αφορά τη θεραπεία της αυξημένης ενδοφλέβιας πίεσης (ΕΟΠ) σε ασθενείς με γλαύκωμα ανοικτής γωνίας ή ψευδοαποφολιδωτικό γλαύκωμα.
Γενόσημα
- SEIZPAT (Lacosamide)
- HEMOCINOL (Efavirenz – emtricitabine – tenofovir disoproxil succinate)
- ILPEZ (Itraconazole)
- ENTECAVIR/SANDOΖ (Entecavir)
- ANIDULAFUNGIN/TEVA (Anidulafungin)
- AUGMENTIN (Amoxicillin trihydrate + potassium Clavulanate)
- CINACALCET (Cinacalcet Hydrochloride)
- ERLOTINIB (Erlotinib Hydrochloride)
- VARISTREN (Abacavir Sulfate + Lamivudine)
- FEBURION (Febuxostat)
- BORTEZOMIB (Bortezomib)
- ROSSTA (Rosuvastatin Calcium)
- ROSUVASTATIN/MYLAN (Rosuvastatin Calcium)
- CLARISCAN (Gadoteric acid)
- FUSIDIC/TARGET (Fusidic acid)
- BUXODEM (Febuxostat)
- VORICONAZOLE/BRADEX (Voriconazole)
- SIRANALEN (Pregabalin)
- DASTIDEM (Dutasteride)
- VRADEM (Bosentan)
Βιο-ομοειδή
- VRADEM (Bosentan)
- PELGRAZ (Pegfilgrastim)
- HEFIYA, IMRALDI, HULIO, HYRIMOZ (Adalimumab)
- ONTRUZANT (Trastuzumab)
- ERELZI (Etanercept)